VAN AFHANKELIJK NAAR AUTONOOM KIND

Je kent ze wel die uitroepen van jonge kinderen: ‘Ikke zelf doen!’ ‘Bemoei je niet met mij!’
En dat gevoel dat er dan ontstaat bij ouders… Waarom wil mijn kind geen hulp van mij?

Jezelf ontdekken, vraagt om veiligheid en liefde in de eerste plaats. Die veiligheid biedt gelegenheid om je te hechten aan je ouders en opvoeders. Daarnaast kun je door die veiligheid ook dingen zelf. Dat stukje zelfstandigheid is ook wat we als ouders onze kinderen graag leren: ’Pak je jas maar’… ’Ruim jij dat zelf op?’
‘Neem maar een hapje met de vork. Goed zo dat kun je al goed zelf!’
Een kind moet niet in alles afhankelijk van zijn ouders blijven, maar een autonoom individu worden! Maar wat is het ook een uitdaging voor ouders om ruimte te bieden die past bij de ontwikkeling van kinderen en hun leeftijdsfase.

Mooi is dat jij als coach in je begeleiding van kinderen en jongeren het verschil kunt maken als het gaat om de rol van ouders. Je hebt gelegenheid om aan ouders uit te leggen hoe de ontwikkeling verloopt. Je kunt met hen bespreken wat dat vraagt van hun houding en taal richting kinderen. Dit is heel concreet te oefenen met voorbeeldsituaties uit hun gezinsleven.

Naast het begeleiden van de ouders kun je jongeren en ook kinderen vanaf een jaar of 10 prima aanmoedigen om het gesprek met ouders te hebben over hun behoeften. Wat helpt jou om het volgende stapje te maken? En wat zou daarin fijn zijn aan ondersteuning van je ouders?
Wat een mooie gesprekken kan dat opleveren! Soms samen met jou als coach, maar vaak kunnen ouders en jongeren het ook prima zonder jouw aanwezigheid wanneer ze het hebben voorbesproken. (Over autonomie gesproken!;)

Heb jij in beeld hoe kinderen zich ontwikkelen? Of ben je misschien toe aan een opfrismoment met gerichte tools?
Wil jij ouders aanmoedigen in de opvoeding en jongeren begeleiden tot autonome en stabiele mensen die contact aan kunnen gaan in de ruimte van een veilig gezin?!

Dan is het gratis webinar ‘Doelgericht coachen van kinderen en jongeren’ misschien interessant voor je!

Je kunt de opname direct na aanmelding bekijken via de link die je per mail ontvangt.

Of meld je direct aan voor de Master Training ‘Coaching voor kinderen en jongeren’

Boekentip

Verlangen naar thuis – Lize Roest
Lize Roest, een van onze TotalBalance coaches, schreef dit bemoedigende boek aan de hand van thema’s en relaties uit het leven van hoofdpersoon Jozef. Vooral de relatie tussen Jozef en zijn vader wordt prachtig verwoord en uitgediept.

Door allerlei gevoelens of omstandigheden kun je soms het vertrouwen of de vreugde in je leven kwijtraken. In Verlangen naar thuis neemt het verhaal van Jozef je mee op reis om thuis te komen in jezelf. Een plek waar je jezelf mag zijn en waar je God mag vinden. Een thuis waar je geliefd bent om wie je bent, en niet om wat je presteert. Onderweg krijg je zeven sleutels aangereikt om nieuwe wegen van vreugde en vertrouwen te ontdekken. Door het schaduwkind én het zonnekind in jou te leren kennen en lief te hebben, krijg je zicht op hoe je patronen vanuit je onderbewustzijn kunt doorbreken.