Waarom coach jij nog niet?

Iedere keer hoor ik (Carianne) het weer: ‘Ik wil zó graag coachen. Ik wil zó graag mensen verder helpen… het is echt mijn verlangen om een eigen coachpraktijk te hebben… maar ja, dat komt nog wel een keer.’ En ik snap het: want een eigen coachpraktijk beginnen, lijkt heel ingewikkeld. Tegelijkertijd denk ik ook: ‘Maar juist nu zijn er zoveel goede christencoaches nodig! Er is zoveel nood, zoveel angst. Dus stel het niet langer uit, als God dit verlangen in je hart heeft gelegd, maar GA ervoor! Want God zelf gaat met je mee.’

Ik denk dat ik ‘gezegend’ ben met het feit dat ik zo jong was toen ik begon met mijn coachpraktijk. Omdat ik vanuit mijn naïviteit dat ik gewoon ‘graag mensen wilde helpen’, niet nadacht over alle consequenties. Ik had geen hypotheek. Ik had geen kinderen waar ik oppas voor moest regelen. Ik had gewoon mezelf, mijn studentenkamer en een tomeloze passie om te beginnen. 

Ik bedacht een naam. Ik ging naar de Kamer van Koophandel. Een vriend van me was zo lief om een eenvoudige website voor me te bouwen. En toen had ik een eigen praktijk. Zo eenvoudig was het. 

En zo eenvoudig is het eigenlijk nog steeds. Dus: waarom coach jij nog niet? 

Herken je je in één van deze belemmerende gedachten? 

… wat zullen anderen ervan denken als ik ‘ineens’ coach ben?

… er zijn al zoveel coaches, wat heb ik er nog aan toe te voegen?

… weet ik eigenlijk wel genoeg?

… ik heb niet genoeg geld, tijd of energie om een coachpraktijk te gaan opzetten.

… waar haal ik cliënten vandaan?

… hoe moet ik een coachproces in gang zetten?

… wat als ik niet weet wat ik moet zeggen?

En als je deze belemmerende gedachten herkent, ga je daar dan iets aan doen, of wacht je gewoon totdat ze vanzelf weg gaan…? Laat me je even uit je droom helpen: dat gaat nooit gebeuren. Belemmerende gedachten gaan nóóit vanzelf weg; je zult er Gods waarheid tegenover moeten zetten om ze tegen te gaan. 

Mag ik je wat tegenvragen stellen?

  • Maakt het uit wat anderen ervan denken? Als het Gods plan is voor jouw leven…?
  • Welke specifieke doelgroep zou jij graag willen coachen en wat heb jij daar specifiek voor te bieden?
  • Weet je ooit genoeg? Wat als je zou leren coachen vanuit Bijbels perspectief, oftewel vanuit het leren luisteren naar Gods Geest die alles weet…?
  • Als God deze droom in je hart heeft gelegd, zou Hij je dan niet willen geven wat je ervoor nodig hebt? Ja, dat betekent natuurlijk wel ‘ora et labora’, oftewel: bid en werk…
  • Wat als jouw ideale cliënt voor je neus zou staan, zou je hem of haar dan meteen gaan helpen, of stel je het dan alsnog uit…?
  • Als jij gesprekken voert met mensen, ben je dan niet eigenlijk gewoon allang aan het coachen, gewoon omdat God dit in je gelegd heeft om te doen?
  • Zou het makkelijker voor je zijn als je een stappenplan zou hebben, waardoor je precies weet welke stappen je kunt zetten met je cliënt?

Laat je niet belemmeren, maar ga – samen met God – stappen zetten om daadwerkelijk aan de slag te gaan. Er zijn mensen die wachten op jouw hulp! 

Boekentip

Leef je roeping – Carianne Ros en Nelleke de Wit

Het is onze missie en passie om gemotiveerde christenen te trainen en te inspireren om hun unieke passie te leven tot eer van hun Schepper! Is het jouw verlangen om elke dag datgene te doen wat God van je vraagt om te doen? Om te kunnen schitteren voor Hem? Verlang je ernaar om veel vrucht te kunnen dragen? Luister naar Gods zachte roepstem in je hart en onderneem actie om daadwerkelijk Zijn dromen in je hart uit te laten komen – voor Zzijn eer!

Weg met de belemmeringen! Niet meer leven met de handrem erop, maar vól gas vooruit.