WAT ALS JE RELATIE ONDER DRUK STAAT?

Wat is een goede uitleg van het woord relatie? Het woordenboek omschrijft het als volgt: Een relatie is een verband tussen meestal twee, maar soms meerdere, personen, concepten, verschijnselen of dingen. Zo heb je bijvoorbeeld een relatie tussen personen, in de godsdienst, in de wetenschap enzovoort. Natuurlijk zijn er nog veel meer voorbeelden over relaties te bedenken, bijvoorbeeld hoe de natuur zich verhoud, de relatie tussen tijd en afstand, ga zo nog maar even door.

Tijdens onze Master Training gaan we het uiteraard hebben over de relatie tussen mensen en de relatie tussen God en mensen.

Wist je dat mijn (Joshua’s) eerste stappen met Jezus het gevolg waren van mijn vraag of Hij een relatie met mij aan wilde gaan? Mijn leven is daarna nooit meer hetzelfde geweest. Hij zei ‘ja!’ Als Hij echt die persoon is die Hij zegt te zijn, de Weg, de Waarheid en Het Leven, ben je toch oliedom om geen relatie met Hem te willen?

Wat hebben jouw cliënten te melden over (hun) relatie(s)? Wat als een verband tussen twee mensen een verbond is geworden, en wat als dat verbond onder druk staat? In deze tijd kennen we allemaal wel mensen die uit elkaar zijn gegaan of waarvan het huwelijk (bijna) stuk gaat. Ook bij christenen zie je steeds vaker dat stellen uit elkaar gaan.

Carianne schreef eens het volgende:

In het coachen wordt vaak gezegd: ‘het heden is perfect’. Klinkt leuk, maar hoe zit dat dan als je ernstig ziek bent? Of wanneer je huwelijk op de klippen loopt of wanneer je enorme schulden hebt?’. Ze citeert een cliënt: ‘Nou ik merk er helemaal niets van. Ik heb pijn, ik ben verdrietig, ik heb een gebroken hart en ik zie het leven niet meer zitten… En dan kom je nu zeker weer met dat cliché van: God zorgt voor je. Nou het zal wel, maar vandaag is Hij me even vergeten!’

De verleiding ligt tegenwoordig niet meer om de hoek, maar is binnen handbereik. Gewoon achter jouw laptop of op jouw smartphone vind je dating sites, zelfs voor gehuwden als second love of getrouwd daten. En wat te denken van scheidingsmakelaars, soms zelfs met een vrolijke naam als Sam/Sam. De duivel maakt het je makkelijk!

Hij is dan ook gekomen om te roven en te stelen zoals in Johannes 10:10 staat. Hij is er als de kippen bij om leugens en verleiding rond te strooien, om datgene dat God ingesteld heeft kapot te maken, te verzwakken. Als ik de vijand was zou ik mijn pijlen onmiddellijk richten op twijfels, op ongenoegen, op wantrouw of achterdocht of een verkeerd zelfbeeld.

Kennen jullie Majoor Alida M. Bosshardt nog van het leger des Heils? In haar prachtige boekje ‘Wat ik u nog graag zeggen wil’ schrijft ze het volgende: God gaat met ons mee. God zegt als Mozes een bemoediging nodig heeft: ‘Moet Ikzelf met u meegaan om u gerust te stellen?’ (Exodus 33:14). De God, die toen bemoedigde en kracht gaf, zegt ook nu: Ik zelf ga met u mee, laat u door Mij geruststellen! Tijden veranderen, omstandigheden veranderen, ook mensen ondergaan veranderingen, maar God en zijn gegeven Woord veranderen nooit.

Ze vervolgt met: Eén van de huizen op de Oudezijds Voorburgwal draagt aan de daklijst het opschrift: God schiep de mens. Het benedengedeelte van het huis is nu echter een bordeel. Op een gevelsteen van een huis aan de Oudezijds Achterburgwal staat; God is mijn burgh, het is nu een sekstheater.

Het wemelt van de tegenstrijdigheden en onzekerheden in onze wereld. Maar staande blijft; God schiep de mens. Wij zijn van hoge komaf, jouw cliënten zijn van hoge komaf.

De dief komt alleen om te stelen, te doden en te vernietigen. Ik ben gekomen om het leven te geven, in overvloed.

Maar vandaag is Hij me even vergeten zegt die cliënt. God zegt, Ik zelf ga met u mee, laat u door Mij geruststellen. Vertel jouw cliënt dat God zijn aanwezigheid niet opdringt maar vraagt: laat u geruststellen. Wat een liefde en zorg is dat!

Relatiecoaching is een vak apart. Wil je weten waarom?
Kun jij wel wet handvatten gebruiken voor relatiecoaching?
Meld je dan aan voor het gratis webinar ‘Relatiecoaching; de eerste stap naar een goede relatie’

Direct na aanmelding kun je de opname bekijken.

Ben je benieuwd naar de Master Training ‘Relatie en Communicatie’?
Klik op de knop hieronder.

Boekentip

Dit ben ik – Lieuwe Koopmans

We leven in een maatschappij waarin we denken dat levensgeluk maakbaar is. Op televisie kijken we naar programma’s over total make-overs en diëten, over opvoeden en financiële problemen. We hopen dat de experts van die programma’s onze problemen voor ons oplossen en dat we dan gelukkig worden. Op YouTube en Facebook laten we zien hoe bijzonder we zijn en wat voor fantastisch leven we hebben. Problemen zijn er niet en alles is mooi en fantastisch. Zo worden we de toneelspelers van ons eigen leven. Maar wat blijft er van je over als je de mooie verhalen en de buitenkant eraf haalt? In Dit ben ik! ga je op zoek naar je ware ik. Het boek stelt vragen, geeft praktische voorbeelden en richting. Lieuwe Koopmans gebruikt hiervoor de Transactionele Analyse, een persoonlijkheidstheorie en communicatiemodel ineen. De toegankelijke modellen en denkkaders maken complexe psychologische processen inzichtelijk en geven je handvatten voor persoonlijke en professionele groei. Een uniek boek waarmee je je zelfinzicht en zelfbewustzijn vergroot.