WAT STRAAL JIJ UIT ALS COACH?

Heb jij ook weleens tegenover iemand gezeten die jou precies spiegelde? Als jij je armen over elkaar deed, dan deed de ander dat niet lang daarna ook. En als jij je benen recht naast elkaar zette, dan deed hij of zij dat ook… 

Ik (Carianne) weet nog dat we bij psychologie leerden om ‘te spiegelen’, want dat zou het voor je cliënt veilig maken of zoiets. Waarbij dat spiegelen dus inhield dat je de non-verbale uitingen van je cliënt na moet doen. Nou ik vond het allesbehalve ‘veilig voelend’. En die keer dat ik merkte dat iemand het bij mij deed, vond ik het alleen maar irritant. Ik vond het moeilijk om me nog te concentreren op het gesprek, omdat ik alleen maar aan het opletten was of de ander inderdaad nadeed wat ik deed, waardoor ik telkens ging verzitten…

Dus je begrijpt: als coach heb ik me van die ‘spiegel-regel’ nooit iets aangetrokken.

Negatief spiegelen
Maar toch zit er wel een kern van waarheid in. Want bewust of onbewust zijn we voor elkaar als een spiegel. Ben jij onzeker over jouw coachen? Je cliënt zal dat weerspiegelen en ook onzeker worden. Ben je kortaf en geïrriteerd? Je cliënt zal ook dat aanvoelen en onbewust chagrijnig worden… En dat is natuurlijk niet wat je wilt!

Positief spiegelen
Maar andersom werkt het natuurlijk ook! Als jij lekker in je vel zit en zelfvertrouwen uitstraalt, dan zal je cliënt zich ook zelfverzekerder gaan voelen. En als jij rustig en vrede uitstraalt, dan komt je cliënt onbewust al tot rust, gewoon door bij jou in de buurt te zijn. Hoe mooi is dat! 

Wees je bewust van wat je uitstraalt
En juist omdat dit spiegelen bewust en vooral ook onbewust zo sterk is, is het voor jou als coach van belang dat jij je hiervan bewust wordt, zodat je het als kracht kunt inzetten in je coaching. 

Soms ben ik moe, maar ik wil niet dat mijn cliënt ook moe wordt, want dan wordt het zo’n vermoeiend gesprek. Nu kun je natuurlijk een kop koffie achterover slaan, maar dat is niet de meest gezonde optie. Dus wat ik dan doe is bewust mezelf vooraf even oppeppen. Ik zet muziek op om even lekker te dansen, of ik wandel even een rondje voordat ik weer een gesprek heb met iemand. 

Voel jij dat je onzeker bent? Zoek je zekerheid in God en straal uit dat je – met de Heilige Geest! – weet wat je doet. Wil jij leuke cliënten, waar je zelf ook weer energie van krijgt? Straal energie uit! En ook: wees altijd vriendelijk, gastvrij en liefdevol, want wat je zaait zul je oogsten. 

Oftewel wat je uitstraalt, zul je gespiegeld krijgen!

Wil jij meer inspiratie over coaching?
Vraag je je af of TotalBalance bij je past?
Meld je aan voor het online Coach Event en ontdek meer over bijbels coachen.

Boekentip

Happy Life 365 – Kelly Weekers

Ik heb echt genoten van het boek #Happy Life 365 van Kelly Weekers! Op een paar ‘yoga’ en ‘evolutie-achtige-denkwijzen’ na, vond ik het ongelooflijk inspirerend om dit te lezen en om de manier van denken bewust in de praktijk te brengen. Op basis van simpele stappen legt Kelly uit hoe bepalend je denkwijze is voor je dagelijkse geluksgevoel. En je begrijpt: als jij je gelukkig voelt, straal je dat ook uit naar je cliënten toe!

Aan de hand van thema’s als zelfvertrouwen, gezondheid, vriendschap, werk, social media en relaties leer je op een simpele en effectieve manier anders om te gaan met negativiteit, stress en piekeren. Echt een aanrader om te lezen en om je denken (met en door God!) bewust te laten vernieuwen.