ZO BOUW JE AAN EEN DIEPGEWORTELD ZELFVERTROUWEN

Met een groot Godsvertrouwen ligt de wereld aan je voeten! Zelfvertrouwen is letterlijk het vertrouwen dat je in jezelf hebt, maar Godsvertrouwen is nog veel groter dan dat: het is zelfvertrouwen dat geworteld is in het vertrouwen dat God van je houdt en voor je zorgt. En hoe groter dat vertrouwen is, des te meer veerkracht zal je hebben. Niet alleen om te genieten van de mooie momenten in je leven, maar ook om tegenslagen goed op te pakken. Je kent je kwaliteiten en je bent blij met wie je bent, waardoor je positief in het leven staat. Je bent niet bezig met hoe anderen hun leven leiden, maar je doet gewoon wat voor jou goed is om te doen, tot eer van jouw Schepper!

Zo krijg je meer Godsvertrouwen:

Denk in Godsvertrouwen

Met je gedachten kun je jezelf maken of breken. Kijk jij positief de wereld in of negatief? Is jouw glas half vol of half leeg? Henry Ford zei ooit: ‘Of je nu denkt dat je iets kunt, of denkt dat je iets niet kunt… je hebt waarschijnlijk gelijk.’ Je gedachten bepalen je gevoelens en die gevoelens bepalen je gedrag. 

Ik kan me hier nog een mooi moment van herinneren, toen we een aantal jaar geleden gingen skiën met de kinderen. Omdat er weinig sneeuw lag (zeg maar: een klein laagje kunstsneeuw en verder niets), konden we kiezen tussen de babypiste of een rood/zwarte piste. Onze oudste twee dochters deinsden daar niet voor terug, maar onze jongste dochter vond het toch wel een beetje spannend. Dus ik riep vrolijk: ‘Gewoon tegen jezelf zeggen: God, is bij me, ik kan het en ik ga dit doen!’ En ja hoor, daar ging ze prima de berg af. 

Maar toen we twee dagen later weer gingen skiën bleef ze maar zeggen: ‘Ik kan dit niet… Ik durf niet…’. Nou je raadt het al: ze is op haar billen naar beneden gegleden, want ze weigerde van de berg af te skiën, terwijl ze het gewoon kon…

Welke gedachten denk jij?

Praat in Godsvertrouwen

In je spreken verraad je hoe je over jezelf denkt. Toen onze dochter zei: ‘Ik kan het, God is bij me’, had ze meer Godsvertrouwen en dus ook zelfvertrouwen, dan toen ze bleef roepen: ‘Ik kan dit niet’. Hoe moedig jij jezelf aan als je iets moeilijks of engs moet doen? ‘Joh sufferd, dit zou je toch allang moeten kunnen’, klinkt minder inspirerend dan: ‘Kom op, volhouden, de aanhouder wint en God is bij me. Ik weet zeker dat ik dit kan!’ Jezelf bemoedigend toespreken geeft moed en vertrouwen. 

En hoe spreek jij over jezelf tegenover anderen? ‘Ik heb een soort van bedrijfje’, of: ‘Misschien zou ik eventueel, twijfelachtig, wel graag willen coachen…’? Hoe denk je dat het op de ander overkomt als je zo spreekt? Niet erg overtuigend, vind je wel? Spreek woorden van geloof en vertrouwen uit, gebruik Bijbelteksten om jezelf (en je – toekomstige – cliënten!) te bemoedigen en je zult merken dat je Godsvertrouwen én zelfvertrouwen zullen groeien!

Hoe praat jij tegen jezelf en over jezelf?

Sta in Godsvertrouwen

Is het je weleens opgevallen dat mensen met Godsvertrouwen meer rust en vrede uitstralen? En dat mensen met zelfvertrouwen meer rechtop staan? Alleen al door je houding aan te passen, zul je je beter en sterker voelen. Let ook eens op je ademhaling. Is jouw ademhaling kort en hoog of juist diep en langzaam? Hoe dieper je ademhaalt, des te meer zuurstof krijg je naar binnen, waardoor je je energieker voelt. En nog iets: hoe vaak (glim)lach je? Lachen is ontzettend gezond. Alleen al door de spierbewegingen maak je positieve hormonen (endorfinen) aan, waardoor je lekkerder in je vel gaat zitten. En hoe lekkerder je in je vel zit, des te meer zelfvertrouwen voel je. Dus lach en geniet!

Hoe is jouw houding?

Wil je meer inspiratie over bijbels coachen?
Wil jij ontdekken of TotalBalance bij je past?
Meld je dan aan voor het Coach Event van 18 november 2022. Dit keer op locatie!
Meer info en aanmelden via onderstaande knop:

Boekentip

De vrouw met zelfvertrouwen – Joyce Meyer

In De Vrouw met Zelfvertrouwen, maakt Joyce Meyer gebruik van haar jarenlange ervaring met haar bediening voor vrouwen. De boodschap in dit boek is ook het resultaat van haar eigen reis van onzekerheid en zelfhaat naar zelfvertrouwen, waardoor ze haar volle potentieel aan het realiseren is. Aan de hand van Joyces typisch, helder en praktisch onderwijs, zul je leren hoe je alle obstakels kunt overwinnen voor een vrijmoedig en overwinnend leven. Ze legt uit dat echt vertrouwen geloof in Christus is, dat ontstaat door gewillig te zijn om te leren. Ze herinnert ons eraan dat vrouwen een kostbaar geschenk van God aan de wereld zijn: creatief, gevoelig, meelevend en getalenteerd.
Joyce reikt vrouwen de sleutels aan, waarmee de dingen die (zelf)vertrouwen blokkeren, geïdentificeerd kunnen worden. Ze gaat in op de voordelen van voorbereiding en leidt ze stap voor stap naar onafhankelijkheid door afhankelijkheid van God. Ze onderzoekt zeven kenmerken van de vrouw met zelfvertrouwen: o.a. zij weet dat ze geliefd is, ze weigert in angst te leven, ze vergelijkt zich niet met anderen en leeft niet vanuit `had ik maar’ of `stel dat’…