ZIE JIJ STEENKOOL OF DIAMANTEN?

Wij zijn geneigd om eigenschappen van onszelf in de schaduw te plaatsen. Niemand mag deze eigenschappen zien en we proberen dus om ze ‘niet te doen’. En we hopen dat vooral het licht niet gaat schijnen over onze slechte eigenschappen. 

Maar als je eigenschappen in de schaduw gaat zetten, waar er geen licht op valt, dan zien ze er al snel uit als brokjes zwarte kool. Het is niet eens hout meer, maar het is verbrand tot steenkool en het zijn vieze, zwart afgevende, brokken ellende geworden

Steenkool of diamant?

Je wilt niemand afwijzen, je wilt ook niet door anderen afgewezen worden, maar ondertussen wijs jij iets van jezelf af. Je hebt iets van jezelf in de schaduw gezet.

Wat je hiermee doet is: je haalt diamanten die God in jou heeft gelegd uit jezelf, omdat jij ze bestempelt als ‘niet oké’ en ‘dit hoort niet bij mij’. We hebben onze diamanten onder de korenmaat gelegd. 

Maar God heeft jou niet als steenkool gemaakt, maar als iets dat Zijn licht kan reflecteren. Diamanten dus! ! Jij bent het licht van de wereld! Niet omdat jij zelf altijd zo mooi licht geeft, maar omdat Gods licht op jou reflecteert. 

Van ruwe diamant naar briljant

Een ruwe diamant is nog dof en onregelmatig van vorm, maar zodra je een ruwe diamant gaat slijpen, krijgt hij steeds meer schittering. De briljant heeft van alle slijpvormen van een diamant de meeste schittering. God wil de diamanten in ons ook steeds verder slijpen tot het briljanten worden en we Zijn licht steeds beter kunnen weerkaatsen. God wil van ons mensen maken die ingelegd zijn met briljanten.

Je cliënt begeleiden bij het proces naar een passende loopbaan en toekomst begint dus met het ontdekken van de ‘gaten’. Het ontdekken van de steenkool in de schaduw en het gaan zien dat dit in werkelijkheid diamanten zijn. 

Je wil immers dat jouw cliënt weer gaat schitteren, want dat geeft hen het gevoel waar ze naar op zoek zijn. God bevestigd hen dan in wat ze doen, waardoor ze zich ontspannen kunnen voelen. 

Als coach zien we vaak cliënten die hiernaar op zoek zijn. Ze voelen zich niet prettig in het leven dat ze nu leiden. Ze voelen aan dat er iets nodig is, maar vaak weten ze niet goed te duiden waar ze nu eigenlijk écht in vastlopen. Jij ziet vaak wel de diamant in je cliënt, maar zelf zien ze zichzelf meer als steenkool. Wij kunnen als coaches ontzettend veel betekenen voor onze cliënten door hen te begeleiden in het vinden van hun potentie, talenten en eigenschappen! 

Wil jij ontdekken hoe jij je cliënten kunt helpen om hun diamanten te ontdekken?
Ben je benieuwd of de Master Training Loopbaan en Toekomst iets voor jou is?
Bekijk dan het gratis webinar ‘Van steenkool naar diamant’ en help jouw cliënten verder!

Na aanmelding ontvang je een mail met een link waarmee je het opgenomen webinar direct kunt bekijken!
Let op: beperkt beschikbaar!

Boekentip

Welke kleur heeft jouw parachute? – Richard N. Bolles

Dit boek biedt werkzoekers, carrièreplanners en carrièreswitchers de nieuwste informatie, adviezen en tips voor het zoeken naar een baan in een sterk veranderde arbeidsmarkt. Hoe maak je een effectief online cv, hoe haal je het meeste uit sociale media, hoe voer je een succesvol Skype- of Zoom-gesprek, hoe werkt (online) netwerken, hoe kun je het best onderhandelen over salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden? 

Een compleet banenboek met talloze praktische adviezen die je helpen om ook anderen hierin te kunnen begeleiden.