Zo kun je omgaan met kritiek
Het is niet leuk, maar wel noodzakelijk om rekening mee te houden: hoe zichtbaarder of bekender jij als coach zal worden, des te meer mensen je kunt helpen (wat natuurlijk geweldig is!), maar ook hoe meer mensen zich tegen je zullen verzetten, of het oneens zijn met je…
Ben je bang voor wat andere mensen vinden van jou of jouw boodschap?
Zo kun je hier goed mee omgaan, zodat het je niet verlamt:
Besef dat je hoe dan ook feedback krijgt.
Hoe zichtbaarder je wordt – oftewel hoe meer mensen jou leren kennen en jouw boodschap horen – des te meer mensen zullen daar iets van vinden. En hoe meer mensen ergens iets van vinden, des te groter de kans dat daar ook mensen tussen zitten die iets willen zéggen over wat zij van jou of van jouw boodschap vinden. Oftewel ze willen je graag feedback geven, of jij daar nou op zit te wachten of niet. En daar kunnen geweldig mooie reacties bij zijn. Maar het kunnen ook nare, negatieve reacties zijn. Je hebt geen controle over die reacties, maar wel over jouw reactie daarop!
Leer van feedback en laat los wat van de ander is.
Elk mens wil graag geliefd zijn en gehoord en gezien worden. Niemand zit erop te wachten om beoordeeld, maar zeker niet om véroordeeld te worden. Maar het is de realiteit dat het gebeurt. Belangrijk is dat je leert onderscheiden waar je iets mee moet en wat je heel snel weer los moet laten.
Is de toon liefdevol? Zijn de woorden opbouwend of halen ze naar je beneden? Is het iets wat de ánder moeilijk vindt, maar jou verwijt? Of heeft hij of zij gelijk? Bid dat God je laat zien of Hij graag wil dat je hier iets van leert. En als het pijn doet, leg die pijn dan in zijn handen, maak ruimte voor je emoties en laat het los – hoe moeilijk dat soms ook is. En weet je wat Jezus daar dan over zegt? Even vrij vertaald van het ‘heb uw vijanden lief’, zegt Hij: ‘zegen hen die jou pijn doen! Blijf liefdevol spreken over de ander, ook als je je gekwetst voelt.’
Focus op God en op jouw geliefde doelgroep.
Richt je aandacht op God, op zijn roeping voor jou en het verlangen wat Hij in je hart heeft gelegd. En richt je op de doelgroep die jij het allerliefste wilt liefhebben en dienen met jouw gaven en talenten. Als je dat doet, dan wordt het makkelijker om geen aandacht te geven aan negatieve reacties van mensen.
Negatieve reacties lijken we eerder te horen, dan positieve reacties. Ze blijven ook langer in ons hoofd rond zoemen, zeker als je daar gevoelig voor bent. Maar er zijn waarschijnlijk véél meer mensen die heel blij zijn met wat je doet! Dus: focus op hén! Geef hén alle liefde en aandacht. Iemand die niets aan jouw boodschap heeft, die kun je ook niet verder helpen. Dus laat het los en help diegenen die zich wél door jou en door jouw boodschap aangesproken voelen. Dan behoud je je eigen energie en vreugde en kun je blijven stralen en schitteren voor jouw Schepper!
Boekentip
Goed voelen – Harry van de Pol & Michelle van Dusseldorp
Emoties brengen je volop energie, helpen je soepel bewegen en geven een gevoel van richting. Ze helpen je balans te vinden en geven vaak precies wat je op dat moment nodig hebt. Toch heb je als professional goede redenen om je te verzetten tegen wat je voelt. Want emoties komen lang niet altijd met de juiste informatie. En vaak is wat je voelt pijnlijk, onplezierig en negatief. Toch is negeren of wegdrukken van wat je voelt, niet het beste dat je als professional kunt doen. Wat dan wel? Michelle en Harry laten zien hoe je emoties kunt benutten in het werk. Ze geven praktische handvatten om je emoties te doorvoelen, ze te gebruiken om te bewegen richting je doelen en ze in te zetten om je te verbinden met anderen voor wie je werkt.