Zorg dat je goed in je vel zit

Het heeft effect op je coaching als jij niet lekker in je vel zit. Je cliënt – zeker als hij (of zij) hoogsensitief is – voelt dit aan. Daardoor heeft hij het gevoel dat hij voor jou moet zorgen, in plaats dat jij er volledig bent om je op zijn proces te richten. Merk je dat je meer met jezelf, dan met je cliënt bezig bent? Bid ervoor dat je je echt in liefde op de ander kunt focussen.

En besef ook: jij bent het goede voorbeeld. 

Je cliënten kijken naar jou om van je te leren. Dus doe wat nodig is om zelf lekker in je vel te zitten, zodat je anderen kunt begeleiden om dat ook te bereiken. Bidden, Bijbel lezen, bewegen, gezond eten en slapen: je hebt het nodig! Want je kunt jezelf niet maar blijven weggeven… je zult echt eerst jezelf moeten liefhebben, zoals een derde van het belangrijkste gebod van God ons opdraagt. 

Ik (Carianne) ben er zelf altijd zeer alert op dat ik goed voor mezelf zorg. Ik weet dat ik genoeg moet slapen, gezond moet eten en moet bewegen en dat ik zéker tijd nodig heb om te bidden en Bijbel te lezen. Juist omdat ik zo graag andere mensen wil liefhebben en dienen! 

Maar ik weet ook dat – zeker in de tijd van mijn zwangerschappen en kleine baby’s – het ‘genoeg slapen’ er weleens bij inschoot. Je kunt natuurlijk niet gapend voor je cliënt zitten, want je wilt je volledige aandacht op hem of haar kunnen richten. Dus soms ging ik snel even een half uurtje op bed liggen voordat mijn cliënt kwam. Ik zorgde er dan voor dat ik de wekker tien minuten eerder zette, zodat ik nog net even een plens water in mijn gezicht kon gooien en even wat rek- en strekoefeningen kon doen, zodat ik weer lekker energie had om de consulten goed te doen.

Naast fysiek goed voor jezelf zorgen, is het ook van belang dat je emotioneel lekker in je vel zit. Merk je dat je meer met jezelf, dan met je cliënt bezig bent, omdat er net iets is gebeurd wat je geraakt heeft of waar je nog over nadenkt? Bid ervoor en parkeer datgene, zodat je daar zelf op een later tijdstip mee aan de slag kunt. Want je kunt maar aan één ding en aan één mens tegelijkertijd aandacht geven! Dus schrijf het dan even op en laat het los voor dat moment. 

Het is als coach ontzettend belangrijk om jezelf goed te (leren) kennen, zodat je weet op welke manier jij weer nieuwe energie krijgt. Besef dat ‘anderen liefhebben’ je niet alleen energie geeft, maar ook echt energie kost. Dus denk erover na hoeveel cliënten jij op één dag kunt zien en hoeveel pauze je tussendoor nodig hebt. Niemand kan dit voor jou bepalen. En houd daarbij ook rekening met de seizoenen van je leven. Toen ik nog geen kinderen had, had ik hele andere werktijden dan toen ik eenmaal kinderen had. Toen de kinderen naar school ging veranderde dit weer. Toen David (mijn man) andere werktijden kreeg, veranderde het ook weer… luister naar wat bij jou op dit moment past! 

Oftewel: zorg goed voor jezelf, stel de juiste grenzen en durf nee te zeggen, zodat je jouw kostbare tijd en energie op de juiste manier besteedt!

Wat doe jij om ervoor te zorgen dat je goed in je vel zit?

Boekentip

Gezond leven, gezond geloven – Stormie Omartian

Een gezonde geest in een gezond lichaam, dat willen we allemaal. We willen sterk, vitaal en actief zijn, tot zegen van anderen. We verlangen naar een jeugdig en aantrekkelijk uiterlijk, een gezond lijf en een levenslustig en blij innerlijk. Vaak denken we dat zo’n leven een lot uit de loterij is, of alleen maar het gevolg van de toevallige samenstelling van onze genen. De waarheid is echter dat we veel in eigen hand hebben. In Gezond leven, gezond geloven vertelt Stormie Omartian hoe zij zelf worstelde met een broze gezondheid en innerlijke onrust. Ze leerde God kennen en zijn vrede ‘die alle verstand te boven gaat’. Vanuit die ontdekking ging ze op zoek naar een nieuwe, gezonde levensstijl. Ze verdiepte zich in de Bijbel en las tientallen boeken over gezondheid. Zo ontdekte zij zeven belangrijke aspecten van een gezonde levensstijl: innerlijke vrede, puur voedsel, voldoende lichaamsbeweging, voldoende zuiver water, bidden en vasten, voldoende frisse lucht en zonlicht, en een goede verhouding tussen rust en inspanning. Gezond leven is een goed hulpmiddel op weg naar een leven tot eer van God en tot vreugde van jezelf en je omgeving. Absoluut een aanrader!

Coach Seminar

Ontdek het coachen op basis van bijbelse principes
en wat dit voor jou kan betekenen als (aankomend) christencoach!

Ben je op zoek naar handvatten en vraag je je af of een Basis Coach Opleiding op basis van bijbelse principes iets voor jou is? Wil je graag weten hoe je bijbelse principes kunt integreren in coaching? Meld je dan aan voor het Coach Seminar van 8 september.

Je ontdekt waarom het belangrijk is voor een coach om zout en licht te zijn en hoe je dit in de praktijk brengt. Je krijgt een aantal handvatten, tools, vaardigheden en oefeningen om anderen te coachen op basis van Bijbelse principes. Meer info en aanmelden via: