Dit wordt een topjaar

Van voornemens naar doelen in januari. Een nieuw jaar begint en ligt als een onbeschreven blad voor je. Vind je dat ook zo heerlijk? Ik houd er echt van! Gewoon het idee dat we weer een heel jaar hebben om nieuwe avonturen te beleven, om te groeien, te ontwikkelen en te genieten. En ja, natuurlijk zal er ook genoeg op ons af komen waar we niet op zitten te wachten. Maar ja, dat hoort bij het leven. Dus: welke doelen heb jij gesteld voor het komende jaar?

Ben jij iemand die doelen stelt of die alleen maar een lijstje met goede voornemens opschrijft? En, houd je je er dan ook aan? Ik ben zelf meer van het doelen stellen, dan van de ‘goede voornemens’. Omdat ik geloof dat er meer kracht zit in het stap voor stap werken aan het bereiken van je doelen, dan om een goed voornemen te hebben er daar verder eigenlijk niets mee te doen. Want dat is de realiteit voor veel mensen. Een voornemen klinkt leuk, maar vaak blijft het bij een voornemen, omdat mensen eigenlijk niet duidelijk geformuleerd hebben wat ze nou eigenlijk gaan dóen.

Doelen over je leefstijl

Een van mijn belangrijkste doelen die ik elk jaar op mijn lijst zet, is een gezonde leefstijl. Niet omdat ik me er steeds niet aan houd, maar ik wil mezelf er graag blijvend aan herinneren dat ik een gezonde leefstijl belangrijk vind.

1 Korintiërs 6:19a leert ons: ‘Of weet u niet dat uw lichaam een tempel is van de heilige Geest, die in u woont en die u ontvangen hebt van God?’ Ons lichaam is Gods heiligdom. En alleen dát is al een geweldig goede reden om goed voor onszelf te zorgen. We eren God wanneer we zorgdragen voor ons lichaam. Wanneer we onszelf niet als afvalbak gebruiken door er maar van alles in te proppen, maar door er bewust over na te denken hoe we onszelf verzorgen.

Maar ook: hoe zou het voor je zijn om je gewoon lekker fit en energiek te voelen? Als je ’s ochtends fris en fruitig je bed uit komt en gewoon zín hebt in de nieuwe dag? Voor een groot deel heb je hier zelf wat over te zeggen, doordat jij degene bent die de regie hebt over jouw leefstijl. Eet je gezond? Slaap je voldoende? Drink je genoeg water? Sport je? Vermijd je stress?

Vijf gebieden van rentmeesterschap

Toen ik jaren geleden bezig was met het ontwikkelen van de TotalBalance Methode, vroeg ik God: ‘Ik wil graag de beste rentmeester zijn die ik kan zijn, en ik wil graag veel vrucht dragen voor U. Hoe kan ik dat doen? Waar moet ik op letten of waar wilt U dat ik mee bezig hou?’

En ik kreeg vijf gebieden in mijn hart, waarvan ik inzag: ‘Als ik me hier op focus, dan is mijn leven overzichtelijk én weet ik dat ik bezig ben met dingen die belangrijk zijn.’

Het eerste gebied is GELOVEN.

Dat is de basis, ons fundament. Ieder mens wordt ergens in zijn of haar leven wakker en denkt: ‘Waarom bén ik hier eigenlijk?’ en dan gaan ze op zoek naar zingeving. Ik geloof dat God ons allemaal met een soort ‘gat’ geboren laat worden, waarvan het bedoeling is dat we op zoek gaan naar Hem. Niets anders kan dat gat vullen, dan God zelf. Het enige probleem is dat we zo vaak dat gat proberen te vullen met allerlei surrogaat dingen, zoals teveel eten, seks, porno, waardering zoeken bij mensen, eindeloos series kijken of wat voor verslaving dan ook…

Wanneer we geloven in een liefdevolle en almachtige God, die niet alleen de Schepper is van hemel en aarde, maar die ook onze Vader wil zijn, dan zijn we staat om échte zingeving te ontdekken. We leren de beste keuzes maken voor ons leven, wanneer we niet langer onze identiteit in ons werk of in relaties vinden, maar in Jezus Christus, die ons zo intens liefheeft!

In hoeverre stel jij je vertrouwen op God?

Het tweede gebied is GROEIEN.

De hele schepping ie gericht op groei. We worden als baby geboren en het is de bedoeling dat we groeien. God wordt er blij van wanneer we onze talenten ontwikkelen en gaan inzetten om andere mensen tot zegen te zijn. Blijven leren en vragen blijven stellen, zorgt ervoor dat we ons energiek en vreugdevol voelen!

Hoe zou jij graag willen vrucht dragen voor God?

Het derde gebied is GENIETEN.

God is een genietend God en Hij heeft ons ook het prachtige vermogen gegeven om te kunnen genieten. Als God dit niet zou willen, dan zou alles grijs zijn en aten we alleen maar pap. Maar niets is minder waar! Kijk naar de schoonheid van de schepping en zie hoe God daarin al zijn liefde en creativiteit heeft gestopt. Het jezelf toestaan om te mogen genieten, zorgt voor dankbaarheid in je hart. En dankbaarheid geeft vreugde! Het zorgt ervoor dat je niet op jezelf gericht bent, maar dat je veel makkelijker kunt liefhebben en bereid bent om te delen.

Waar geniet jij van? En gun je jezelf dat ook?

Het vierde gebied is GEZOND LEVEN.

Het is van belang dat je je geest, ziel en lichaam de zorg geeft die zij verdienen, want daarmee eer je God en heb je ook jezelf lief. Natuurlijk kun je leven zoals jij het wilt, maar je zult hoe dan ook een keer de rekening moeten betalen! Ofwel op dit moment door een gedisciplineerd en bewust leven te leiden. Ofwel over een aantal jaar, wanneer je lichaam er geen zin meer in heeft, omdat jij haar jarenlang genegeerd hebt. Ook je geest heeft mentale kracht nodig. Dus gezond eten, slapen, sporten en vooral ook het vermijden van stress is ongelofelijk belangrijk!

Op welke manier zorg jij goed voor jezelf?

Het vijfde gebied is LIEFHEBBEN.

Mensen zijn geschapen om in verbinding met elkaar te leven. Niet voor niets is het grootste gebod dat God wil dat we Hem liefhebben met heel ons hart, onze ziel en ons verstand én onze naasten als onszelf. Doordat we liefhebben, ervaren we hoe waardevol we zijn. Mensen die niet liefhebben worden eenzaam, krijgen last van een slecht zelfbeeld en kunnen echt depressief worden. Maar God wil ons juist vreugde geven! En de beste zingeving in ons leven vinden we in het liefhebben van Hem, onszelf en anderen.

Hoe heb jij bewust God lief? En jezelf? En de mensen om je heen?

tekst gaat onder afbeelding verder…


Schrijf je in voor de Balance Boost

En ontvang onze wekelijkse mail voor persoonlijke en professionele groei + GRATIS het e-boek 101 tips om bijbels te coachen

lk ontvang ook graag het e-boek '101 tips om Bijbels te coachen'
Lees hier de Privacyverklaring

Om spam aanmeldingen (door bots) te voorkomen hebben we een CAPTCHA toegevoegd. Als deze hier niet zichtbaar is dan opent na bevestigen (klikken op de knop) een nieuw scherm met het formulier waarin je definitief je aanmelding kunt bevestigen. Heel erg bedankt!


Wil jij komend jaar investeren in een TOPJAAR?

Dan weet je dus nu op welke gebieden je kunt focussen om dat ook te bereiken. Het kan zijn dat je het moeilijk vindt om daar zelf vorm aan te geven. Dus uiteraard staan onze TotalBalance Coaches voor jou klaar om je hierbij te helpen! Maar om je alvast wat stof tot nadenken te geven hoe je dit ook daadwerkelijk in de praktijk kunt gaan brengen, deel ik hier tien tips met je:

Geloven

 1. Lees elke dag in je Bijbel en weet en voel je geliefd!
 2. Bid onophoudelijk en leef een leven vanuit aanbidding. Maak je geen zorgen, maar vraag God om hulp.

Groeien

 1. Werk in kleine stappen aan je grote doel.
 2. Leer regelmatig iets nieuws en ontwikkel je talenten!

Genieten

 1. Doe elke dag iets waar je van geniet en gun jezelf om te ontspannen.
 2. Leef vanuit dankbaarheid!

Gezond Leven

 1. Eet elke dag volgens Gods principes uit Genesis 2 en Leviticus 11.
 2. Zorg voor een goede nachtrust en 30 minuten beweging per dag.

Liefhebben

 1. Toon je geliefden elke dag je liefde.
 2. Doe iets voor een ander buiten je geliefdenkring.

Stel doelen in plaats van voornemens

Ik schreef het al: een voornemen blijft vaak bij een voornemen. Je neemt je iets voor om te doen, maar of je het ook daadwerkelijk doet…? Veel beter kun je dus doelen stellen voor komend jaar. Denk er eens over na: hoe zou je willen dat je leven er over een jaar uitziet? Wat moet je er voor doen om dat ook daadwerkelijk te bereiken? Wil je je fitter voelen? Wil je vijf of tien kilo afvallen? Wil je sterker worden in het vertrouwen op God? Wil je je relaties verbeteren? Wil je meer ontspannen leven vanuit rust en vreugde? Wat zou jij graag willen doen of bereiken komend jaar?

Kies een duidelijk, meetbaar doel

Denk na over wat je hiervoor nodig hebt. En kies welke stappen je zou kunnen zetten. Zorg ervoor dat je een helder, duidelijk doel voor ogen hebt. ‘Ik wil me fitter voelen’, klinkt mooi, maar is wel lastig om te definiëren. Want wat is ‘fitter’? Hoe kun je dat meten? Misschien kun je het verwoorden als: ‘Ik wil de trap op kunnen lopen, zonder naar adem te snakken bovenaan.’ En als je daar dan aan toevoegt: ‘Ik ga elke dag drie keer de trap op rennen’, dan heb je een duidelijk doel (namelijk een stap die je gaat zetten), die ervoor gaat zorgen dat jij je fitter zult gaan voelen. Als je nu elke dag de trap een paar keer op rent, zul je misschien eerst buiten adem zijn, maar na verloop van tijd zul je merken dat het steeds soepeler gaat. Dat geeft een lekker gevoel!

Word blij van je doel!

Wat ook belangrijk is, is dat je zelf blij wordt van het doel! Ik vind zelf dansen leuk en dacht op een gegeven moment: ‘Ik ga op zumba-les!’ Ik gunde mezelf eigenlijk amper tijd voor mezelf of om bewust te sporten. Maar deze ene keuze veranderde heel veel voor mij. Want het duurde even, maar ik begon me echt energieker te voelen en daardoor werd ik blijer en was het ook weer veel makkelijker om voor David en onze zes kinderen te zorgen en van hen te genieten. Eén goede keuze maakte echt een enorm verschil!

Domino-effect

Vervolgens merkte ik dat ik gezonder ging eten. Ik wilde namelijk ook wel een paar kilo afvallen. En doordat ik nu in beweging was gekomen, wilde ik dat goede patroon doorzetten. Dit is het domino-effect! Je kiest iets wat resultaat oplevert en dat motiveert je om nieuwe goede keuzes te maken én om door te zetten!

Ik gaf me op bij de sportschool en ik ging ook echt! En ik koos bewust om minder te eten en om minder suiker te eten. Resultaat? In twee maanden tijd raakte ik vijf kilo kwijt en ik voelde me echt lekker. Ik kocht wat nieuwe jurken en voelde me zo ontzettend veel beter. Ik zette mezelf altijd onderaan die lijst van liefhebben, maar door nu echt bewust mezelf te gaan liefhebben, merkte ik dat het veel makkelijker werd om betere keuzes te maken én had ik veel meer energie om anderen lief te hebben.

DUS:

Welk doel vind jij belangrijk voor komend jaar? En hoe wil je dit bereiken?

Zet het onderaan deze blog en inspireer jezelf en anderen om ook goede keuzes te gaan maken!

Heel veel zegen,

Carianne Ros
Oprichter en eigenaar TotalBalance
Christencoach, spreker en trainer

Het is mijn persoonlijke missie om vanuit Gods liefde anderen in hun kracht te zetten, zodat Gods liefde zich als een oliedruppel zal verspreiden. Vanaf 2001 ben ik dan ook trainer, coach en christentherapeut en heb ik – door Gods zegen- honderden mensen verder geholpen.


Kunnen wij je misschien helpen?

#1 DOE DE TOTALBALANCE TEST
Wil jij ontdekken wat het precies is waar je in vastloopt of waar je nog wel wat extra steun bij zou kunnen gebruiken?

Of wil je inzicht krijgen in hoe je nog meer in balans kunt komen met God, jezelf en de ander?

Doe dan de TotalBalance test!

TotalBalance Test

#2 MELD JE AAN VOOR EEN VERDIEPENDE KENNIS TRAINING
Elke maandag geven wij een online training van 2 uur waarmee je, als coach, de verdieping in gaat. Je leert over uiteenlopende onderwerpen nieuwe kennis, inzichten en inspiratie. En altijd op basis van een bijbels fundament.

Bijna elke maandag van 11.30-13.30

VERDIEPENDE KENNIS TRAININGEN

#3 DOE MEE MET HET COACH SEMINAR
Wil jij ontdekken of het coach-vak iets voor je is en wat het betekent om op basis van een bijbels fundament te coachen? Dan is dit seminar écht iets voor jou. We spreken over roeping, vertellen meer over de TotalBalance methode én de belangrijke bijbelse principes als je gaat coachen.

COACH SEMINAR

Klik op een ’tag’ voor meer artikelen.

Boekentip

Rust, in drie maanden ontspannen en genietend leven – Carianne Ros
Carianne Ros neemt je als therapeut en christencoach in dit inspirerende boek mee op een reis van 100 dagen naar meer innerlijke rust. “Wie liefde laat doordringen in zijn of haar leven, wordt een rustiger en gelukkiger mens”.

 

TotalBalance webinar

In balans met God, jezelf en de ander

Woensdag 26 juni 2024 om 10.00-11.30 uur een live webinar

Hoe breng je echt balans in je leven? Wil jij leren hoe je effectiever communiceert, zodat er minder gedoe ontstaat? Dan is het live webinar van 26 juni interessant voor jou. Tijdens dit webinar geven we je tien tips voor een gezellige vakantie met je gezin zonder ruzie en gedoe! En we hoe de TotalBalance methode helpt om ook de relaties binnen je huwelijk en je gezin te verbeteren. Meer info en aanmelden via:

 Meer info en aanmelden via:

Verdiepende Kennis Trainingen

Kort en Krachtig

 • Bijna elke maandag
 • 7 verschillende thema’s
 • Binnen elk thema verschillende onderwerpen

Wil jij je kennis, vaardigheden, inzichten en kunnen als coach verdiepen? En zoek je naar trainingen die de Bijbel en het gebed centraal stellen?

Als christencoach wil je ook graag je kennis en vaardigheden vergroten en ontwikkelen, maar je wil ook werken op een manier die past bij Gods Woord. Dat vind je echter niet zomaar overal.

De Verdiepende Kennis Trainingen van TotalBalance zijn dan écht iets voor jou! 

Meld je aan voor één van de Verdiepende Kennis Trainingen. Je doet al mee voor 27 euro voor één training.

 • Losse training volgen mogelijk.
 • Bij een live training kun je ook een opname bestellen om het terug te kunnen kijken.
 • Bij een live training kun je ook een abonnement voor het betreffende thema afsluiten (waardoor je de gehele bibliotheek met opnames van dat thema kunt bekijken).
 • Je kunt óók een abonnement nemen op ALLE thema’s en dan de live trainingen bekijken en alle bibliotheken vol opnames.

Meer informatie vind je op de website.

Volg ons op Facebook