De Bijbelse waarheid over zelfliefde

Negatief zelfbeeld? Dit is de bijbelse waarheid over zelfliefde

Veel mensen hebben een negatief zelfbeeld. Ze verachten zichzelf ten diepste ook al weten ze dat God vol liefde naar hen kijkt en ze ook zo naar zichzelf mogen kijken. We willen niet egoïstisch zijn, het moet niet teveel om ons draaien en God vraagt toch ook van ons om de ander lief te hebben?! Uit angst voor egoïsme vergeten we één derde deel van het grote gebod: God liefhebben boven alles én je naaste ALS JEZELF (evenveel als we van de ander houden).

Tegelijk moeten we ook eerlijk bekennen dat sommigen ook doorschieten in zelfliefde. Dat blijkt vaak uit de moeite die ze hebben met pijn en lijden en ‘het leven’ vervolgens ‘niet eerlijk’ vinden. Maar waarom zouden moeiten ons bespaard blijven, als iedereen bij tijd en wijle moeiten tegenkomt in het leven? Sinds de zondeval gebeuren er dingen in ons leven waardoor we lijden ervaren. Onder andere feedback geven aan elkaar kan heel ingewikkeld worden als we doorschieten in de liefde voor onszelf.

Kortom: we voelen als hulpverleners vaak de paradox in de ‘liefde voor onszelf’ en de ‘liefde voor de ander’. We zien twee gevaren: enerzijds vanuit een negatief zelfbeeld jezelf verachten én anderzijds het gevaar van egoïsme. En God verafschuwt beide. De lijn is daarnaast heel erg dun en het is ook geen exacte wetenschap wanneer je precies te ver gaat de ene of de andere kant op. Wanneer je de grens overgaat, is lastig te zeggen.

Zelfvertrouwen is in onze maatschappij steeds belangrijker geworden, maar uiteindelijk is het veel belangrijker dat we op God vertrouwen! Als de Bijbel spreekt over ‘opstaan en schitteren’ en ‘het licht van de wereld zijn op een standaard’ dan gaat het altijd over Gods licht weerkaatsen en uitdragen. Het gaat erom dat de mensen de daden van de Vader zien door ons heen.

Het is dus belangrijk dat wij, juist ook mensen met een negatief zelfbeeld, begeleiden om ook in balans te komen in de liefde voor God, zichzelf én de ander.

tekst gaat onder afbeelding verder…


Schrijf je in voor de Balance Boost

En ontvang onze wekelijkse mail voor persoonlijke en professionele groei + GRATIS het e-boek 101 tips om bijbels te coachen

lk ontvang ook graag het e-boek '101 tips om Bijbels te coachen'
Lees hier de Privacyverklaring

Om spam aanmeldingen (door bots) te voorkomen hebben we een CAPTCHA toegevoegd. Als deze hier niet zichtbaar is dan opent na bevestigen (klikken op de knop) een nieuw scherm met het formulier waarin je definitief je aanmelding kunt bevestigen. Heel erg bedankt!


DE DRIEHOEK

Bij de begeleiding van mensen is het dus vooral belangrijk dat we ons niet alleen focussen op ‘zelfliefde’. Het is belangrijk dat we altijd het hele gebod in acht nemen en dat ook in de gesprekken toevoegen. Niet alleen spreken over ‘God liefhebben’ en daarmee dingen ‘vergeestelijken’, maar ook niet alleen spreken over ‘de ander liefhebben’ of ‘jezelf liefhebben’. Nee, we mogen het in één adem hebben over alle drie. Het is een kunst om deze drie in balans te brengen.

Vanuit een bijbels fundament coachen betekent dat je de ander helpt om in balans te komen met God, zichzelf én de ander. Daarom is bij TotalBalance de methode daar ook op gericht. Als coach leer je om alert te zijn op hoe mensen níet in balans zijn en aan welk punt iemand meer aandacht mag geven. Daarbij mogen we elke keer weer het hele gebod noemen en meenemen.

Coachen of begeleiden op basis van bijbelse principes is heel anders dan reguliere coaching. In de reguliere coaching ga je bij mensen met een negatief zelfbeeld wel voornamelijk aan de slag met het leren van zelfzorg en zelfliefde. Je leert dat jij heel belangrijk bent en goed voor jezelf moet zorgen. Dat leert een christencoach je ook wel, maar in combinatie met liefde voor God en de ander. En in het geliefd zijn door God. Zo krijg je geen negatief zelfbeeld, maar een positief beeld van God, de ander en jezelf.

Ben jij als coach al in balans? Heb jij God lief boven alles en jezelf evenveel als de ander? Als jij anderen hierin wilt begeleiden, dan is het belangrijk bij jezelf te beginnen. Het gaat niet om zelfliefde en het gaat niet om zelf verloochening. Het gaat om beide tegelijk! Je mag én nederig zijn én van jezelf houden tegelijk. Hoe geef jij hier vorm aan? Wil je dat eens met ons delen in de reactie hieronder?

Kunnen wij je misschien helpen?

#1 DOE DE TOTALBALANCE TEST
Wil jij ontdekken wat het precies is waar je in vastloopt of waar je nog wel wat extra steun bij zou kunnen gebruiken?

Of wil je inzicht krijgen in hoe je nog meer in balans kunt komen met God, jezelf en de ander?

Doe dan de TotalBalance test!

TotalBalance Test

#2 MELD JE AAN VOOR EEN VERDIEPENDE KENNIS TRAINING
Elke maandag geven wij een online training van 2 uur waarmee je, als coach, de verdieping in gaat. Je leert over uiteenlopende onderwerpen nieuwe kennis, inzichten en inspiratie. En altijd op basis van een bijbels fundament.

Bijna elke maandag van 11.30-13.30

VERDIEPENDE KENNIS TRAININGEN

#3 DOE MEE MET HET COACH SEMINAR
Wil jij ontdekken of het coach-vak iets voor je is en wat het betekent om op basis van een bijbels fundament te coachen? Dan is dit seminar écht iets voor jou. We spreken over roeping, vertellen meer over de TotalBalance methode én de belangrijke bijbelse principes als je gaat coachen.

COACH SEMINAR

Klik op een ’tag’ voor meer artikelen.

Boekentip

Boekentip - Je bent waardevol

Je bent waardevol – Carianne Ros
Het grootste gebod dat Jezus ons gaf was God lief te hebben boven alles en je naaste als jezelf. Maar vooral het ‘als jezelf’ blijkt voor veel vrouwen in de praktijk niet zo makkelijk te zijn. Door de tips, vragen en opdrachten in dit boek, maar vooral door de helende kracht van de Heilige Geest ontdek je hoe waardevol je bent. Een ervaring die je leven kan veranderen!

TotalBalance Coach Seminar

Ontdek het coachen op basis van Bijbelse principes

Vrijdag 14 juni 2024 om 10.00-16.00 uur een online live trainingsdag

Voel je diep in je hart dat je toe bent aan een volgende stap? Ben je op zoek naar handvatten en vraag je je af of een Basis Coach Opleiding op basis van Bijbelse principes iets voor jou is? Dan is het Coach Seminar van 14 juni 2024 interessant voor jou! Tijdens deze dag vol inspiratie krijg je een aantal handvatten, tools, vaardigheden en oefeningen om anderen te coachen op basis van Bijbelse principes. 

 Meer info en aanmelden via:

Verdiepende Kennis Trainingen

Kort en Krachtig

  • Bijna elke maandag
  • 7 verschillende thema’s
  • Binnen elk thema verschillende onderwerpen

Wil jij je kennis, vaardigheden, inzichten en kunnen als coach verdiepen? En zoek je naar trainingen die de Bijbel en het gebed centraal stellen?

Als christencoach wil je ook graag je kennis en vaardigheden vergroten en ontwikkelen, maar je wil ook werken op een manier die past bij Gods Woord. Dat vind je echter niet zomaar overal.

De Verdiepende Kennis Trainingen van TotalBalance zijn dan écht iets voor jou! 

Meld je aan voor één van de Verdiepende Kennis Trainingen. Je doet al mee voor 27 euro voor één training.

  • Losse training volgen mogelijk.
  • Bij een live training kun je ook een opname bestellen om het terug te kunnen kijken.
  • Bij een live training kun je ook een abonnement voor het betreffende thema afsluiten (waardoor je de gehele bibliotheek met opnames van dat thema kunt bekijken).
  • Je kunt óók een abonnement nemen op ALLE thema’s en dan de live trainingen bekijken en alle bibliotheken vol opnames.

Meer informatie vind je op de website.

Volg ons op Facebook