Stressklachten - Go with his flow

Leer leven zoals Jezus deed: Go with His flow…

Stressklachten doordat jouw planning regelmatig anders gaat dan je zou willen? Valt het je ook op dat, vaak net als er een belangrijke deadline voor de deur staat, er ineens dingen op je af komen die dáár niet bij passen? Toch is het mogelijk om te blijven leven vanuit Gods rust! In deze blog deel ik het ‘geheim’ met je, hoe jij dat ook kunt bereiken.

Ik (Carianne) kan me die mail nog heugen als de dag van gisteren: ‘Als leuke verrassing geven we de kleuters vrijdag vrij.’ Wát? De hele vrijdag? En dan maandag en dinsdag ook nog twee studiedagen én op woensdag is mijn lieve kleuter altijd al vrij… zes dagen lang zou ik – midden tussen de schoolvakanties in – mijn twee jongens thuis hebben, terwijl ik een waslijst aan to-do-dingen op mijn lijst had staan. Hoe dan?

Herkenbaar? Dat je een hele mooie planning hebt gemaakt en dat er (telkens?) iets tussendoor lijkt te komen waar je geen rekening mee had gehouden? Dat je super veel te doen hebt en dat dan ineens wasmachine kapot is of de afwasmachine. Of dat je auto naar de garage moet, terwijl je net een belangrijke afspraak ergens ver weg hebt, waar je met de trein maar moeilijk kunt komen. Dat je vader ineens ziek is of gevallen, waardoor je extra langs moet (en naar ik hoop ook wíl) gaan, of dat je daardoor met allerlei extra ziekenhuisafspraken in je toch al zo drukke schema geconfronteerd word … Of dat je … nou vul maar in.

Elke dag kunnen er wel tien dingen tussendoor komen waar je eigenlijk geen rekening mee had gehouden en die je verschillende stressklachten kunnen bezorgen.

De grote vraag is: hoe reageer jij in zo’n situatie?

Reageren

Eigenlijk kun je twee dingen doen:

 1. Je raakt in paniek en maakt je zorgen hoe je het allemaal voor elkaar krijgt
 2. Je bidt, haalt adem en onderneemt actie

Laten we even kijken wat het verschil is tussen deze twee manieren van reageren. Bij de ene laat jij je leiden door stressklachten, maak jij je zorgen of raak je zelf in paniek. Met de andere manier van reageren kies je ervoor om je stressklachten, je problemen, je angsten en zorgen aan God over te geven.

Reageren vanuit stress en paniek:

 • Ben je vatbaarder voor die duivelse leugens en vergeten we Gods beloften
 • Ben je snel kortaf, chagrijnig of geïrriteerd
 • Ben je vooral op jezelf gericht
 • Laat je je makkelijk beïnvloeden door teleurstelling
 • Vergeet je te bouwen aan Gods koninkrijk (je hebt niet lief …)
 • Verlies je de passie die God in je hart heeft gelegd om mee bezig te zijn
 • Ben je vatbaarder voor schaarste denken en armoede denken
 • Word je trots en hoogmoedig en sluiten we God buiten
 • Ga je piekeren en zul je slecht slapen
 • Verzin je excuses voor je gedrag
 • Ga je pleasen
 • Kom je in de overleef-modus, in plaats dat je werkelijk leeft vanuit Gods vreugde!

Mensen die ervoor kiezen om zich zorgen te maken, zijn vatbaarder voor somberheid en depressies. Ze kunnen er hartklachten van krijgen, darmproblemen, hoofdpijn, eetbuien, hoge bloeddruk. Ze kunnen ook last krijgen van geheugenverlies, concentratieverlies. En dit kan zich uiten in nagelbijten, fronsen, tandenknarsen, friemelen … nou ja, zo kan ik nog wel even doorgaan.

Reageren vanuit overgave aan God:

 • Je krijgt lucht en voelt vrede, want je weet: het is nu niet mijn probleem, God is ermee bezig
 • Je ziet vol vertrouwen uit naar wat God gaat doen
 • Je oefent jezelf in het leren leven vanuit Godsvertrouwen, in plaats van zelfvertrouwen
 • Je voelt je veilig (bij Hem)
 • Gods beloften worden reëel in je leven
 • Je ogen gaan open voor onverwachte ontmoetingen en oplossingen
 • Je hart groeit in dankbaarheid
 • Je denkt constructieve gedachten
 • Je kunt het loslaten en hoeft er niet over te piekeren

Wat kies jij?

Ga je je zorgen maken of ga je bidden? Ik koos, in de situatie van mijn kinderen ineens zes dagen thuis hebben, voor de tweede optie. En eigenlijk, als ik naar mijn leven kijk, kies ik iedere keer voor die optie.

Mensen vragen mij wel eens: ‘hoe kan het, dat jij leeft zonder je zorgen te maken?’ En ik zal je het ‘geheim’ verklappen: ik bid dus. Heel veel! Want met zes kinderen, kunnen de pijlen van zorgen elke dag wel op je af komen (en dan heb ik het nog niet eens over het in het water vallen van mijn planning van al die dagelijkse to-do dingen), maar ik hoef mij niet te laten wankelen door die pijlen!

En als ik merk dat er angst, paniek of stressklachten proberen binnen te komen in mijn hart en gedachten, dan bid ik specifiek of God mijn hart en gedachten wil vullen met zijn liefde, zodat die angst buiten de deur blijft. Ik haal diep adem, sta bewust even stil bij Gods liefde voor mij en merk dat ik dan helder kan nadenken om actie te ondernemen op datgene wat er moet gebeuren óf om rustig af te wachten als dat nodig is. Heerlijk!

Rust

Dat leven vanuit Gods rust heb ik een aantal jaar geleden geleerd toen ik het boek Rust– in drie maanden minder stress in je leven schreef. Ik stuitte op de tekst uit Johannes 4:18 NBV21 (wat we inmiddels vaak herhalen in onze trainingen) waar staat: ‘De liefde laat geen ruimte voor angst; volmaakte liefde sluit angst uit …’ En ineens viel bij mij het kwartje. Want Jezus zegt in Matteüs 22:36-39 dat liefhebben het grootste gebod is.

Hoe wonderlijk: als we aan het liefhebben zijn, kúnnen we inderdaad niet tegelijkertijd ook bang of gestrest zijn. Ga maar na: wie denkt er nou aan haar financiën als je gezellig met je vriendin aan de telefoon zit? Wie houdt zich bezig met die vervelende baas als je met je kind aan het spelen bent? Geef je over aan de liefde, en angst, zorgen en stress zullen als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Van je stressklachten af

Deze drie stappen die Jezus ons als voorbeeld gaf, gaan je helpen om van de stressklachten en het zorgen maken af te komen:

1. Heb éérst lief, ook als je denkt dat je daar geen tijd voor hebt.

Jezus is hierin echt ons grote voorbeeld. Daar waar wij lezen dat de mensen om Hem heen dachten: ‘schiet eens op, er gaan mensen dóód’, nam Hij de tijd voor de mensen die Hij ook onderweg tegen kwam. Hij bleef stilstaan om ook naar hen te luisteren en hen te genezen. En in alle eerlijkheid, ik weet zeker dat ik ook één van die ‘haast-mensen’ zou zijn, als ik niet het hele verhaal zou kennen.

Want iedere keer wanneer Jezus tijd nam (eigenlijk: tijd apart zette) om mensen bewust en met aandacht lief te hebben en te dienen, werd die tijd op de een of andere manier weer ‘goedgemaakt’. We moeten echt leren beseffen: God is Heer en Koning over de tijd en liefhebben is de belangrijkste opdracht die Hij ons gegeven heeft !

Ik heb echt al zo vaak bewust gekozen om éérst lief te hebben (tijd nemen voor God, of voor David, of voor één van de kinderen, of voor iemand in een crisissituatie), terwijl ik dacht dat ik juist daar geen tijd voor zou hebben. Maar het bijzondere was, dat ik vervolgens, helemaal ontspannen en vreugdevol zoveel meer gedaan kreeg dan ik gedaan zou hebben gekregen als ik in de haast was gaan werken…

Is dat echt zo makkelijk?

En misschien denk je nu: ‘Ja, hoor, is dat echt zo makkelijk?’ Nou makkelijk is het lang niet altijd. Maar het is een leerproces. Ik zou zeggen; ga het eens testen! Schrijf op waar je je zorgen over maakt of op welke manier je planning in de war geschopt wordt, wat je stressklachten zijn en leg dit aan God voor.

Vraag Hem om jou te vullen met zijn liefde en met wijsheid om de juiste keuzes te maken, zodat je wel bezig bent met die dingen die Hij van je vraagt, en niet met dingen die een ander op je bordje legt (dat heet grenzen stellen… ook zo’n lastig iets voor veel mensen). Vraag God ook of Hij jou de inspiratie en creativiteit en tijd wil geven om te kunnen doen wat Hij wil dat jij doet. En zie wat er gebeurt …

tekst gaat onder afbeelding verder…


Schrijf je in voor de Balance Boost

En ontvang onze wekelijkse mail voor persoonlijke en professionele groei + GRATIS het e-boek 101 tips om bijbels te coachen

lk ontvang ook graag het e-boek '101 tips om Bijbels te coachen'
Lees hier de Privacyverklaring

Om spam aanmeldingen (door bots) te voorkomen hebben we een CAPTCHA toegevoegd. Als deze hier niet zichtbaar is dan opent na bevestigen (klikken op de knop) een nieuw scherm met het formulier waarin je definitief je aanmelding kunt bevestigen. Heel erg bedankt!


2. Blijf (groeien in) vertrouwen

Jezus vertrouwde op God. Elke dag opnieuw. Hij bad om ‘brood voor vandaag’ en vertrouwde erop dat God zou voorzien. Niet alleen voor Hem, maar ook voor al die andere mensen om Hem heen. Zijn vertrouwen en geloof was zelfs zó groot dat Hij duizenden mensen kon voeden! Dat is echt God in actie: de God voor wie alles mogelijk is.

En ik heb in mijn eigen leven ook al zo vaak meegemaakt dat het onmogelijke mogelijk werd, omdat ik bleef vertrouwen op God. Ja, ik maakte er éérst tijd voor om Hem lief te hebben met heel mijn hart, ziel en verstand én om mijn naasten lief te hebben en mijzelf en vanuit die ‘liefdesrust’ heb ik de meest prachtige dingen mogen schrijven en doen. Wonderlijk … maar dat is God. Hij ís wonderlijk!

En Hij is de allerhoogste God, maar ook jouw liefdevolle Vader die voor je zorgt en die je wil geven wat je nodig hebt. Leef zoals Jezus deed: neem gewoon de dag zoals God hem voor je uitvouwt en kijk achteraf wat voor prachtige dingen je allemaal hebt mogen doen.

3. Zoek hulp!

Heel veel mensen hebben last van stressklachten, omdat ze (onbewust) denken dat ze alles zelf moeten doen. Maar dit is heel on-bijbels! Het is eigenlijk gewoon een arrogante, hoogmoedige leugen dat we ‘alles zelf moeten doen!’ Sorry voor deze heftige woorden, maar het is echt belangrijk dat we vanuit Gods waarheid leven. God heeft het namelijk júist zo bedacht dat we elkaar nodig hebben. Jezus deed ook niet alles zelf. Hij vroeg met regelmaat om hulp en liet zich ook ‘bedienen’ als Hij dat nodig had.

1 Korintiërs 12:12 (NBV21) zegt: ‘Een lichaam is een eenheid die uit vele delen bestaat; ondanks hun veelheid vormen al die delen samen één lichaam. Zo is het ook met het lichaam van Christus.’ Wij vormen samen het lichaam van Christus. En we worden ertoe opgeroepen om tot elkaar een hand en een voet te zijn. We moeten (leren) samenwerken en elkaar in liefde en met aandacht dienen.

Wil jij dat ook?

Merk jij dat je het moeilijk vindt om alles aan God te geven? Maak je je snel zorgen, ervaar je stressklachten, of leef je vanuit angst en wil je daarvan af? Zoek dan hulp! Ga met iemand uit de kerk praten, of zoek professionele hulp van een christelijke coach of psycholoog.

Onze TotalBalance Coaches zijn opgeleid om mensen te begeleiden die worstelen met ‘zich zorgen maken’. En onze Senior Coaches zijn ook gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die met angst, stres een burn-out klachten kampen. Ik wil alleen maar zeggen: wacht niet te lang! Want het is echt niet nodig om jouw leven en dat van je geliefden te laten verpesten door die nare gedachten die je kunnen overspoelen. Het wordt tijd om echt (weer) te gaan léven, in plaats van te overleven, omdat je continu wordt meegesleurd in stress. Stress heeft niet het laatste woord, dat heeft Jezus’ overwinning aan het kruis!

Klik hier om meteen een TotalBalance Coach te zoeken in jouw buurt!

Kunnen wij je misschien helpen?

#1 DOE DE TOTALBALANCE TEST
Wil jij ontdekken wat het precies is waar je in vastloopt of waar je nog wel wat extra steun bij zou kunnen gebruiken?

Of wil je inzicht krijgen in hoe je nog meer in balans kunt komen met God, jezelf en de ander?

Doe dan de TotalBalance test!

TotalBalance Test

#2 MELD JE AAN VOOR EEN VERDIEPENDE KENNIS TRAINING
Elke maandag geven wij een online training van 2 uur waarmee je, als coach, de verdieping in gaat. Je leert over uiteenlopende onderwerpen nieuwe kennis, inzichten en inspiratie. En altijd op basis van een bijbels fundament.

Bijna elke maandag van 11.30-13.30

VERDIEPENDE KENNIS TRAININGEN

#3 DOE MEE MET HET COACH SEMINAR
Wil jij ontdekken of het coach-vak iets voor je is en wat het betekent om op basis van een bijbels fundament te coachen? Dan is dit seminar écht iets voor jou. We spreken over roeping, vertellen meer over de TotalBalance methode én de belangrijke bijbelse principes als je gaat coachen.

COACH SEMINAR

Klik op een ’tag’ voor meer artikelen.

Boekentip

Rust, in drie maanden ontspannen en genietend leven – Carianne Ros
Carianne Ros neemt je als therapeut en christencoach in dit inspirerende boek mee op een reis van 100 dagen naar meer innerlijke rust. Wie liefde laat doordringen in zijn of haar leven, wordt een rustiger en gelukkiger mens.

TotalBalance Coach Seminar

Ontdek het coachen op basis van Bijbelse principes

Vrijdag 14 juni 2024 om 10.00-16.00 uur een online live trainingsdag

Voel je diep in je hart dat je toe bent aan een volgende stap? Ben je op zoek naar handvatten en vraag je je af of een Basis Coach Opleiding op basis van Bijbelse principes iets voor jou is? Dan is het Coach Seminar van 14 juni 2024 interessant voor jou! Tijdens deze dag vol inspiratie krijg je een aantal handvatten, tools, vaardigheden en oefeningen om anderen te coachen op basis van Bijbelse principes. 

 Meer info en aanmelden via:

Verdiepende Kennis Trainingen

Kort en Krachtig

 • Bijna elke maandag
 • 7 verschillende thema’s
 • Binnen elk thema verschillende onderwerpen

Wil jij je kennis, vaardigheden, inzichten en kunnen als coach verdiepen? En zoek je naar trainingen die de Bijbel en het gebed centraal stellen?

Als christencoach wil je ook graag je kennis en vaardigheden vergroten en ontwikkelen, maar je wil ook werken op een manier die past bij Gods Woord. Dat vind je echter niet zomaar overal.

De Verdiepende Kennis Trainingen van TotalBalance zijn dan écht iets voor jou! 

Meld je aan voor één van de Verdiepende Kennis Trainingen. Je doet al mee voor 27 euro voor één training.

 • Losse training volgen mogelijk.
 • Bij een live training kun je ook een opname bestellen om het terug te kunnen kijken.
 • Bij een live training kun je ook een abonnement voor het betreffende thema afsluiten (waardoor je de gehele bibliotheek met opnames van dat thema kunt bekijken).
 • Je kunt óók een abonnement nemen op ALLE thema’s en dan de live trainingen bekijken en alle bibliotheken vol opnames.

Meer informatie vind je op de website.

Volg ons op Facebook