Meer dan zelfvertrouwen namelijk Godsvertrouwen

Wat niemand je vertelt, is dat je meer dan zelfvertrouwen nodig hebt

Godsvertrouwen is wat je écht nodig hebt: Je cliënt loopt de deur uit en met een diepe zucht val je terug in je stoel. Pfff, je moet echt even bijkomen hiervan. En eigenlijk ben je ook niet écht tevreden. Doorbraken die nodig zijn, die zijn niet gekomen en je cliënt kon niet bij haar emoties komen. Je cliënt heeft wel wat inzichten meegenomen, maar ondanks al je vragen en harde werken, is ze voor je gevoel toch niet zo ver gekomen als nodig is om in balans te komen in haar leven. Je zelfvertrouwen groeit niet van dit soort gesprekken en je bedenkt dat je nieuwe dingen wil leren, zodat je nog beter gesprekken kunt voeren.

Coachen kan soms heel hard werken zijn. Dat komt over het algemeen doordat we betrokken zijn bij onze cliënten en hen heel graag vooruit willen helpen. Wij zien het perspectief al voor hen en willen graag dat zij dat ook gaan zien. We voelen ons bewogen, hebben mededogen en ervaren het verlangen om de ander vooruit te helpen.

Hard werken

Doordat we ons zo ontzettend bewogen voelen met de ander, gaan we hard werken. We blijven vragen stellen en zijn in ons hoofd druk bezig met te bedenken welke methode of methodiek het beste zou werken om de ander te helpen, inzichten te geven en vooruit te coachen. God vraagt ons toch om ‘de ander lief te hebben’? En wij hebben die ander lief, we hebben onze cliënten lief. Uit die liefde werken we hard, stellen vragen en doen interventie op interventie in de hoop dat de ander iets leert en groeit.

Twee gevolgen van ons harde werken

Doordat wij zo betrokken zijn bij de ander en zo hard werken, gebeuren er twee dingen. Allereerst worden wij moe. Onze energie lekt weg en we gaan tegelijkertijd heel erg in ons eigen hoofd zitten. Ons zelfvertrouwen groeit niet. We denken na, overwegen de juiste interventies en vragen.

Ondanks dat het liefdevol is bedoeld en we het, als coaches, écht uit volle liefde voor de ander doen, is er toch een tweede gevolg dat eigenlijk precies het tegenovergestelde is van wat we beogen. De cliënt gaat niet sneller of meer vooruit, hoe hard wij ook werken. Uiteindelijk houden we misschien wel van ‘de ander’ door zo hard te werken, maar het betekent tegelijk dat we God zelf niet écht kunnen liefhebben. God die zegt dat we niet hoeven te zwoegen, dat we bij Hem tot rust mogen komen. Als wij dan tóch gaan zwoegen is dat niet een manier om Hem lief te hebben.

Vanuit ontspanning werken

Cliënten kunnen verward raken door al onze vragen en interventies, maar ze kunnen ook in de ontspanning komen waarbij ze het heerlijk vinden dat wij, als coach, het werk doen. Als we zaadjes zaaien voor prachtige bloemen, gaan die bloemen niet sneller groeien als we aan elk sprietje dat boven de grond komt, gaan trekken. We trekken de sprietjes eruit en de bloem zal nooit gaan groeien en bloeien. Het is een kwestie van geduld en afwachten om uiteindelijk een mooie bloem te zien staan.

Stel je voor dat je niet meer zo hard hoeft te werken en je cliënten wel tot doorbraken komen en nieuw inzichten krijgen? Hoe zou dat zijn? Ik vind het belangrijk om mijn werk ontspannen te kunnen doen. Vanuit rust en vrede mogen wij ons werk doen, dat is mijn overtuiging. We hoeven niet te zwoegen. Dat is ook wat de Bijbel ons leert. God wil dat wij in ontspanning en vrede ons werk doen. We mogen bidden! En we mogen erop vertrouwen dat God alles in zijn handen heeft; Godsvertrouwen dus.

Ook als je soms bang bent dat je het niet goed genoeg doet als coach, dan nog mogen we erop vertrouwen dat God alles ten goede gebruikt, zoals we in Romeinen 8:28 kunnen lezen: ‘En wij weten dat voor wie God liefhebben, voor wie volgens zijn voornemen geroepen zijn, alles bijdraagt aan het goede.’ En dát geloven vraagt om meer dan zelfvertrouwen: dat vraagt erom dat je groeit in Godsvertrouwen. Hij is onze Rots en Voorziener!

tekst gaat onder afbeelding verder…


Schrijf je in voor de Balance Boost

En ontvang onze wekelijkse mail voor persoonlijke en professionele groei + GRATIS het e-boek 101 tips om bijbels te coachen

lk ontvang ook graag het e-boek '101 tips om Bijbels te coachen'
Lees hier de Privacyverklaring

Om spam aanmeldingen (door bots) te voorkomen hebben we een CAPTCHA toegevoegd. Als deze hier niet zichtbaar is dan opent na bevestigen (klikken op de knop) een nieuw scherm met het formulier waarin je definitief je aanmelding kunt bevestigen. Heel erg bedankt!


In basis is het belangrijk om te werken in overgave aan God. Ja, zelfvertrouwen hebben is heel belangrijk, want dat geeft rust en ontspanning. Je kent je sterke punten en houdt rekening met je valkuilen. Zelfvertrouwen zorgt ervoor dat je sterk in je schoenen staat en dat je open de wereld in kijkt. Je durft letterlijk op jezelf te vertrouwen.

Godsvertrouwen

Maar wat nog veel belangrijker is, is dat we groeien in Godsvertrouwen. Want zelfvertrouwen gaat nog steeds om ons zélf, terwijl God het belangrijk vindt dat we vanuit zijn perspectief leren zien en liefhebben. We mogen leren leven vanuit totale overgave aan God. Niet wíj die zo hard moeten werken, maar wij die leren vertrouwen dat God met ons is en ook met onze cliënten. We mogen biddend ons werk doen, hoe bijzonder is dat!

Gods leiding

God wil ons leiden en Hij stuurde daarvoor de Trooster, de Heilige Geest. De Heilige Geest troost ons, maar leidt ons ook. Geleid worden door de Heilige Geest betekent niet dat je elk moment een hoorbare ‘stem hoort’ of ‘daadwerkelijk voelt dat de Heilige Geest je duwt of trekt’. Je merkt de leiding van de Geest niet altijd, maar je mag wéten dat je geleid wordt als je jezelf aan God hebt overgegeven. Als wedergeboren christen mag jij weten dat de Geest je leidt. Dat is óók Godsvertrouwen.

De Geest wil ons ook leiden in het maken van onze keuzes. Daarbij mag je je verstand, je hart én je ziel gebruiken, want Gods Geest is in jou aanwezig en beïnvloed je verstand, je hart en je ziel. Je weegt verstandig af, je luistert naar de wensen van je hart (die je toetst aan Gods Woord, de Bijbel) en naar het verlangen van je ziel. En dan maak jij je eigen keuzes. Soms voel je daar heel duidelijk dat de Geest je leidt, soms voel je dat ook niet. Maar dat geeft niet, want je weet dat je geleid wordt.

Een bijbeltekst die opvalt

Soms zijn er ineens bijbelteksten die naar voren springen, waarvan je het gevoel hebt: hier moet ik iets mee! Neem dan de tijd om dit biddend te overdenken. Wat zou God tegen je willen zeggen of je duidelijk willen maken? Vaak werkt God eerst in ons eigen leven en in ons eigen hart, waardoor wij weer inzichten krijgen in hoe we een ander beter kunnen helpen.

Een gedachte die uit je hart opwelt

Het kan ook zijn dat je een soort ‘aandringen’ voelt in je hart, om iets te zeggen tegen je cliënt of om hem of haar iets te vragen wat je misschien eigenlijk niet durft. Maar wat als het God is die je hierin aandringt? Soms kan het een bijbeltekst zijn die je op je hart krijgt of een bepaalde vraag waarvan je het gevoel hebt dat je die echt móet stellen.

Zeg gewoon: ‘Ik heb het gevoel dat ik dit met je mag delen, maar bid ervoor of het ook klopt en laat het los als je er (nu) niets mee kan.’ Of: ‘Het is misschien een beetje aparte vraag, maar ik heb toch het gevoel dat het belangrijk is dat ik hem stel, namelijk …’ En zie hoe je cliënt reageert. Het kan zomaar ineens tot diepe doorbraken leiden! Want de Heilige Geest weet wat de ander ten diepste nodig heeft. En op deze manier geef jij je cliënt ruimte om ook te leren luisteren naar Gods stem en zijn leiding.

Godsvertrouwen in plaats van zelfvertrouwen

Hoe vaker je meemaakt dat een ander bemoedigd wordt doordat jij de moed hebt om je uit te spreken, des te meer Godsvertrouwen zul je ontwikkelen, omdat je letterlijk God aan het werk ziet in jouw leven en in het leven van je cliënt!

Als we zo ons werk doen, dan laten we de verantwoordelijkheid bij de cliënt om iets te doen met datgene dat wij zeggen. We uiten onze liefde voor God door in alle rust en vrede ons werk te doen en de cliënt in Gods armen te laten. Dat is waar de cliënt thuis hoort: in de armen van God in plaats van in onze armen.

Als jij in overgave aan God wilt leven, dan wil jij ook de Geest het werk laten doen en zelf in rust en vrede blijven. Jij wordt er een fijner, beter, vreugdevoller, zachtmoediger en liefdevoller mens van en je cliënt krijgt meer ruimte om samen met God tot heling te komen. Jij mag met Gods genade meewerken door gewoon te doen en zeggen wat er in je op komt. Dat is werken vanuit Godsvertrouwen en naar Godsvertrouwen in plaats van zelfvertrouwen.

Op welke manier kun jij meer ontspannen en Gods Geest meer het werk laten doen?

Kunnen wij je misschien helpen?

#1 DOE DE TOTALBALANCE TEST
Wil jij ontdekken wat het precies is waar je in vastloopt of waar je nog wel wat extra steun bij zou kunnen gebruiken?

Of wil je inzicht krijgen in hoe je nog meer in balans kunt komen met God, jezelf en de ander?

Doe dan de TotalBalance test!

TotalBalance Test

#2 MELD JE AAN VOOR EEN VERDIEPENDE KENNIS TRAINING
Elke maandag geven wij een online training van 2 uur waarmee je, als coach, de verdieping in gaat. Je leert over uiteenlopende onderwerpen nieuwe kennis, inzichten en inspiratie. En altijd op basis van een bijbels fundament.

Bijna elke maandag van 11.30-13.30

VERDIEPENDE KENNIS TRAININGEN

#3 DOE MEE MET HET COACH SEMINAR
Wil jij ontdekken of het coach-vak iets voor je is en wat het betekent om op basis van een bijbels fundament te coachen? Dan is dit seminar écht iets voor jou. We spreken over roeping, vertellen meer over de TotalBalance methode én de belangrijke bijbelse principes als je gaat coachen.

COACH SEMINAR

Klik op een ’tag’ voor meer artikelen.

Boekentip

Rust, in drie maanden ontspannen en genietend leven – Carianne Ros
Carianne Ros neemt je als therapeut en christencoach in dit inspirerende boek mee op een reis van 100 dagen naar meer innerlijke rust. “Wie liefde laat doordringen in zijn of haar leven, wordt een rustiger en gelukkiger mens”.

 

Gratis live webinar ‘Jij bent waardevol’

5 principes die je zelfbeeld veranderen op basis van Bijbelse principes

Woensdag 3 april 2024 om 10.00 uur live webinar

Denk je er wel eens over om naar een coach te gaan, maar vraag je je af waarom het zo belangrijk is om te werken aan je zelfbeeld? Dan is het live webinar van 3 april 2024 interessant voor jou! Tijdens dit (gratis) webinar ontdek je wat het betekent om gecoacht te worden op je zelfbeeld met bijbelse principes en wat het verschil is met ‘seculiere coaching’ op je zelfbeeld. We behandelen 5 basisprincipes die jou helpen om van een negatief zelfbeeld naar een positief zelfbeeld te gaan.

Meer info en aanmelden via:

Verdiepende Kennis Trainingen

Kort en Krachtig

  • Bijna elke maandag
  • 7 verschillende thema’s
  • Binnen elk thema verschillende onderwerpen

Wil jij je kennis, vaardigheden, inzichten en kunnen als coach verdiepen? En zoek je naar trainingen die de Bijbel en het gebed centraal stellen?

Als christencoach wil je ook graag je kennis en vaardigheden vergroten en ontwikkelen, maar je wil ook werken op een manier die past bij Gods Woord. Dat vind je echter niet zomaar overal.

De Verdiepende Kennis Trainingen van TotalBalance zijn dan écht iets voor jou! 

Meld je aan voor één van de Verdiepende Kennis Trainingen. Je doet al mee voor 27 euro voor één training.

  • Losse training volgen mogelijk.
  • Bij een live training kun je ook een opname bestellen om het terug te kunnen kijken.
  • Bij een live training kun je ook een abonnement voor het betreffende thema afsluiten (waardoor je de gehele bibliotheek met opnames van dat thema kunt bekijken).
  • Je kunt óók een abonnement nemen op ALLE thema’s en dan de live trainingen bekijken en alle bibliotheken vol opnames.

Meer informatie vind je op de website.

Volg ons op Facebook