Ja leren zeggen om grenzen aan te geven

Leren ‘ja’ zeggen
om grenzen aan te geven

“Ik vind het lastig om mijn grenzen aan te geven,” Het komt met enige regelmaat voor dat een cliënt in mijn praktijk dit verzucht. Ik heb gemerkt dat heel veel mensen hiermee worstelen en dat zij graag hun grenzen willen leren aangeven. Ze ervaren stress doordat ze het gevoel hebben dat anderen steeds over hun grenzen heengaan en ze zelf ook vaak ‘ja’ zeggen, terwijl ze eigenlijk ‘nee’ bedoelen.

Het is logisch dat grenzen aangeven lastig is, want dit betekent dat je ‘nee’ moet zeggen en dat voelt onprettig om te doen. We willen de ander niet afwijzen, we willen niet ‘bot’ zijn en we willen er juist graag voor die ander zijn. Veel cliënten geven ook aan dat ze graag ‘aardig gevonden’ willen worden.

Ik weet nog wel dat ik het vroeger zelf ook lastig vond om mijn grenzen aan te geven. Dat kwam onder andere doordat ik hunkerde naar erkenning en door steeds ‘ja’ te zeggen hoopte ik dat mensen mij zouden erkennen voor alles wat ik deed, maar vooral voor wie ik ‘ben’. Dat gebeurde natuurlijk meestal niet en uiteindelijk brak het mij op.

Gevaar van overspanning

Wat de dieperliggende reden ook is dat we te vaak ‘ja’ zeggen, we krijgen er stress van en we raken opgebrand. Zoveel mensen zitten tegenwoordig overspannen of burn-out thuis. Geen energie meer, chronisch moe en toch nog altijd ‘ja’ blijven zeggen.

Het is niet alleen belangrijk om je grenzen aan te geven om niet overspannen te raken. Het is ook belangrijk, omdat we mogen leren om niet voor God uit te rennen. We doen vaak veel meer dan God van ons vraagt. En als jij God wil liefhebben én de ander zoals jezelf, dan zal je enerzijds moeten luisteren naar wat God van je vraagt en anderzijds voldoende rust moeten nemen om er blijvend voor de ander te kunnen zijn. Je kunt de ander niet liefhebben als je opgebrand thuis zit en gehoorzaam aan Gods weg ben je ook niet geweest als je overspannen bent.

Het is echter een heel logische valkuil om, vanuit liefde voor de ander, vooral geen ‘nee’ te willen zeggen en over je eigen grenzen te gaan. Daarom is het belangrijk om hier, voor jezelf of als coach met je cliënten, mee aan de slag te gaan.

tekst gaat onder afbeelding verder…


Schrijf je in voor de Balance Boost

En ontvang onze wekelijkse mail voor persoonlijke en professionele groei + GRATIS het e-boek 101 tips om bijbels te coachen

lk ontvang ook graag het e-boek '101 tips om Bijbels te coachen'
Lees hier de Privacyverklaring

Om spam aanmeldingen (door bots) te voorkomen hebben we een CAPTCHA toegevoegd. Als deze hier niet zichtbaar is dan opent na bevestigen (klikken op de knop) een nieuw scherm met het formulier waarin je definitief je aanmelding kunt bevestigen. Heel erg bedankt!


Leren ‘ja’ te zeggen

Hoe kun jij zelf, of als coach je cliënten, leren om de eigen grenzen aan te geven? Er zijn 4 stappen die hierbij gezet kunnen worden en die allemaal leiden naar het vooral ‘ja’ zeggen!

Huh? Vraag jij je af…, moeten we niet leren ‘nee’ zeggen om onze grenzen aan te geven? Tja, het is niet voor niets dat we geen ‘nee’ durven zeggen en dat we het vervelend vinden om bot te zijn of de ander af te wijzen. Het is dan ook vaak ‘de toon die de muziek maakt’ en als jij iets vanuit jouw ‘ja’ kunt communiceren is de toon veel prettiger dan wanneer je het als ‘nee’ communiceert. We leggen bij punt 4 uit wat we bedoelen.

1. Wat is de reden dat je ‘ja’ zegt ipv ‘nee’

Begin allereerst met het onderzoek naar het ontstaan van het ‘ja’ zeggen waar je een ‘nee’ bedoelt. Kijk naar de tijdlijn en onderzoek vanaf de conceptie de ervaringen en wat die voor impact hebben. TotalBalance coaches gebruiken daar een levensweg opdracht voor en de TotalBalance Seniorcoaches kijken ook naar de verschillende negatieve pleasetypes die er zijn (zie het boek: ‘Nee is oké’ – Michelle Dusseldorp en Carianne Ros) en die in de verschillende levensfases ontstaan.

2. Begin met alleen maar ‘nee’ zeggen

Ga vervolgens eens voornamelijk ‘nee’ zeggen. Zeg altijd en overal ‘nee’. Dit is vooral om te oefenen. Het woordje ‘nee’ moet een ‘normaal’ woord in onze vocabulaire worden. Een woord waar wij zelf en de mensen om ons heen niet meer van schrikken. Om dit te kunnen is het heel belangrijk om te beseffen dat je na een ‘nee’ altijd daarop terug mag komen. Je kunt het altijd nog veranderen in een ‘ja’. En dat is veel gemakkelijker dan van een ‘ja’ naar een ‘nee’ veranderen.

3. Ontdek je prioriteiten en bestemming

Terwijl je heerlijk aan het ‘nee’ zeggen bent, is het belangrijk om te gaan ontdekken waar jouw prioriteiten liggen. Wat wil God dat jij wel doet en wat hoef jij helemaal niet te doen? Wat past bij jou en wat niet? Waarvoor ben jij wel gemaakt en waarvoor ook vooral niet? Binnen de TotalBalance methode hebben we daarom een fase waarin we kijken naar identiteit, passie, eigenschappen en verlangen. De vraag: ‘Wie ben ik?’ mag beantwoord worden in het licht van de Bijbel.

4. Ga vooral ja zeggen

Pas als je weet waar je prioriteiten en bestemming liggen, ga je ‘ja’ zeggen. Vanaf nu kun je altijd ‘ja’ zeggen in plaats van ‘nee’ en tóch je grenzen aangeven! Gaaf hè!

Je vertelt de ander waar jij ‘ja’ tegen zegt. En jouw ‘ja’ impliceert altijd een ‘nee’, want wij (mensen) kunnen niet op meerdere plekken tegelijk zijn. Als we ervoor kiezen thuis te zijn en daar ‘ja’ tegen te zeggen, dan zeggen we geen ‘nee’ tegen ons werk of onze vrienden, maar doordat we thuis zullen zijn, kunnen we niet op het werk of bij vrienden zijn.

Je zegt dan: ‘Ik kies er voor om vanavond even thuis te ontspannen’ (en denkt erbij: zodat ik morgen weer mijn werk goed kan doen en daarom kom ik vanavond dus niet overwerken).

Of je zegt: ‘Ik ga al naar de verjaardag van een vriendin’ (en denkt erbij: dus ik wil graag naar de familiebijeenkomst, maar zal er toch niet zijn).

Of je zegt: ‘Ik ben momenteel erg druk bezig met project A en dat wil ik morgen écht graag afhebben voor Piet (en dus zal project B er vandaag bij doen niet gaan lukken. Niet dat ik het niet wil of er ‘nee’ tegen wil zeggen, maar ik zeg al ‘ja’ tegen project A).

Het zou heerlijk zijn als iedereen zo zou kunnen communiceren en eerlijk kon zijn over de eigen grenzen. We zouden veel opener en plezieriger met elkaar kunnen communiceren. We hebben zelf onze prioriteiten en bestemming duidelijk en het is voor de ander ook helder wat die ander van ons kan verwachten.

Waar zeg jij ‘ja’ tegen waar je eigenlijk ‘nee’ tegen zou willen zeggen? Wat maakt dat je daar ‘nee’ tegen zou willen zeggen en waar zeg je dan dus wél ‘ja’ tegen? Wat heeft jouw prioriteit?

Deel het eens in een bericht onderaan deze pagina en laat het ons weten! We zijn heel benieuwd.

Heel veel zegen,

Elzemarij ’t Hart
TotalBalance Seniorcoach, TotalBalance supervisor & trainer

Ik begeleid mensen naar een waardevol en ontspannen leven, wat er ook gebeurt. Doordat ze in contact komen met zichzelf en wat hen drijft, krijgen ze zelfkennis, doorbreken ze patronen en ontwikkelen ze daadkracht en vertrouwen om passende keuzes te maken.


Kunnen wij je misschien helpen?

#1 DOE DE TOTALBALANCE TEST
Wil jij ontdekken wat het precies is waar je in vastloopt of waar je nog wel wat extra steun bij zou kunnen gebruiken?

Of wil je inzicht krijgen in hoe je nog meer in balans kunt komen met God, jezelf en de ander?

Doe dan de TotalBalance test!

TotalBalance Test

#2 MELD JE AAN VOOR EEN VERDIEPENDE KENNIS TRAINING
Elke maandag geven wij een online training van 2 uur waarmee je, als coach, de verdieping in gaat. Je leert over uiteenlopende onderwerpen nieuwe kennis, inzichten en inspiratie. En altijd op basis van een bijbels fundament.

Bijna elke maandag van 11.30-13.30

VERDIEPENDE KENNIS TRAININGEN

#3 DOE MEE MET HET COACH SEMINAR
Wil jij ontdekken of het coach-vak iets voor je is en wat het betekent om op basis van een bijbels fundament te coachen? Dan is dit seminar écht iets voor jou. We spreken over roeping, vertellen meer over de TotalBalance methode én de belangrijke bijbelse principes als je gaat coachen.

COACH SEMINAR

Klik op een ’tag’ voor meer artikelen.

Boekentip

Boekentip - gek op stress

Gek op Stress – Suzan Kuijsten
In Gek op Stress word je op verfrissende wijze en met veel humor stresswijs gemaakt. Je ontdekt wat stress is en hoe het je dagelijks van energie voorziet. Maar ook waarom het zo moeilijk is om in te grijpen als je er last van hebt en hoe je stap voor stap uit je burn-out komt. Maar het meest waardevolle is misschien wel dat je een andere kijk op stress krijgt. Schrik dus niet als je er tijdens het lezen ineens groot fan van wordt.

Gratis live webinar ‘Jij bent waardevol’

5 principes die je zelfbeeld veranderen op basis van Bijbelse principes

Woensdag 3 april 2024 om 10.00 uur live webinar

Denk je er wel eens over om naar een coach te gaan, maar vraag je je af waarom het zo belangrijk is om te werken aan je zelfbeeld? Dan is het live webinar van 3 april 2024 interessant voor jou! Tijdens dit (gratis) webinar ontdek je wat het betekent om gecoacht te worden op je zelfbeeld met bijbelse principes en wat het verschil is met ‘seculiere coaching’ op je zelfbeeld. We behandelen 5 basisprincipes die jou helpen om van een negatief zelfbeeld naar een positief zelfbeeld te gaan.

Meer info en aanmelden via:

Verdiepende Kennis Trainingen

Kort en Krachtig

  • Bijna elke maandag
  • 7 verschillende thema’s
  • Binnen elk thema verschillende onderwerpen

Wil jij je kennis, vaardigheden, inzichten en kunnen als coach verdiepen? En zoek je naar trainingen die de Bijbel en het gebed centraal stellen?

Als christencoach wil je ook graag je kennis en vaardigheden vergroten en ontwikkelen, maar je wil ook werken op een manier die past bij Gods Woord. Dat vind je echter niet zomaar overal.

De Verdiepende Kennis Trainingen van TotalBalance zijn dan écht iets voor jou! 

Meld je aan voor één van de Verdiepende Kennis Trainingen. Je doet al mee voor 27 euro voor één training.

  • Losse training volgen mogelijk.
  • Bij een live training kun je ook een opname bestellen om het terug te kunnen kijken.
  • Bij een live training kun je ook een abonnement voor het betreffende thema afsluiten (waardoor je de gehele bibliotheek met opnames van dat thema kunt bekijken).
  • Je kunt óók een abonnement nemen op ALLE thema’s en dan de live trainingen bekijken en alle bibliotheken vol opnames.

Meer informatie vind je op de website.

Volg ons op Facebook