Waarvoor ben jij in de wieg gelegd?

Doe jij waarvoor je in de wieg bent gelegd? En hoe kun je dat eigenlijk weten? Het is een vraag die we als TotalBalance coaches regelmatig voorbij zien komen. Veel mensen vragen zich af wat hun bestemming is, of ze wel doen waarvoor ze gemaakt zijn en hoe ze kunnen weten waarvoor zij in de wieg zijn gelegd.

De uitdrukking zegt het al: je bent ergens voor in de wieg gelegd. De uitdrukking geeft dus aan dat er iets is wat jij hebt te doen in dit leven en dat is voor iedereen anders. Wanneer je dit niet weet, dan ga je onrust voelen in je leven. Je gaat merken dat je een vaag of misschien juist een duidelijk gevoel krijgt dat er iets ontbreekt of niet goed is in je leven. Je krijgt vragen over wat bij je past en waarvoor jij dan gemaakt bent en al die vragen kunnen je uiteindelijk onzeker maken. Dat kan vervolgens dan weer verlammend werken. En dat gaat over je werk, maar het kan gaan over al je activiteiten. Ben je in de wieg gelegd om moeder te worden, docent, politicus, vrijwilliger, zendeling, bandleider, zangeres of ben je gemaakt om mantelzorg te doen?

Het gevolg van ‘het verkeerde’ werk doen of de ‘verkeerde’ activiteiten kan allerlei kanten op vallen. Je kunt onzeker worden en een negatief zelfbeeld ontwikkelen. Dat kan ervoor zorgen dat je je gaat terugtrekken of juist gaat vechten. Je kunt burn-out raken doordat je veel te hard gaat werken en proberen, zonder voldoende rust te nemen. En je kunt zelf bore-out raken, waarbij je niet voldoende gestimuleerd wordt doordat het werk of de activiteit te weinig van jouw talenten en vaardigheden vraagt.

Daarom is het toch wel belangrijk om te gaan ontdekken waarvoor God jou heeft gemaakt. We hebben namelijk allemaal iets te doen in dit leven en God wil ons gebruiken voor zijn werk in zijn koninkrijk. Maar, dan moet je wel aanwezig zijn op de juiste plek, zodat God ook door je heen kán werken. Een belangrijke gedachte daarbij is wel dat God ons natuurlijk niet nodig heeft. We hoeven niet te denken dat God boft met onze inzet, dat wij hard voor God móeten werken en dat wanneer wij het niet goed horen of door hebben, dat Gods koninkrijk dan zal instorten. God is almachtig en soeverein en Hij kan het ook heel goed zonder ons. Maar in de Bijbel wordt wel duidelijk dat Hij ons graag gebruikt en graag door de mensen heen werkt. En dan is het fijn als we tóch nadenken over waarvoor wij in de wieg zijn gelegd.

tekst gaat onder afbeelding verder…


Schrijf je in voor de Balance Boost

En ontvang onze wekelijkse mail voor persoonlijke en professionele groei + GRATIS het e-boek 101 tips om bijbels te coachen

lk ontvang ook graag het e-boek '101 tips om Bijbels te coachen'
Lees hier de Privacyverklaring

Om spam aanmeldingen (door bots) te voorkomen hebben we een CAPTCHA toegevoegd. Als deze hier niet zichtbaar is dan opent na bevestigen (klikken op de knop) een nieuw scherm met het formulier waarin je definitief je aanmelding kunt bevestigen. Heel erg bedankt!


Je roeping ontdekken

Waarvoor zijn wij dan geroepen? Als we naar de Bijbel kijken, dan begint dat bij het grote gebod: Heb God lief boven alles. En Jezus zegt: “Blijf in mij”. Daar begint het mee. Je hebt dan nog geen idee wat dit betekent voor je werk of je activiteiten, maar het begint met het leggen van een stevig fundament.

Wanneer je stevig staat in het fundament, Jezus, dan kun je verder gaan kijken. Wanneer je namelijk geënt bent op de juiste tak, Jezus, dan krijg je de juiste voeding binnen via Hem. Die voeding zal ook jouw hart en gedachten gaan voeden. En wanneer je dan verder kijkt in de Bijbel zie je nog iets dat belangrijk is: rentmeesterschap. God geeft Adam en Eva al de opdracht om rentmeester over de aarde te zijn. Doe wat je hand vindt om te doen vanuit dat rentmeesterschap en op dat fundament van liefde voor God en het geënt zijn in Jezus. Alleen vanuit het juiste fundament zal ‘doen wat je hand vindt om te doen’ geen ‘moeten’ of grote ‘druk’ opleveren. Zonder dit fundament kan ‘doen wat je hand vindt om te doen’ echter wel leiden tot een burn-out. Doe het goede voor God, de wereld, je naaste en jezelf. Maak de wereld elke dag een klein beetje een betere plek met jouw handelen.

Vanuit het fundament en het rentmeesterschap dat je hebt, kun je gaan ontdekken welke activiteiten jij mag doen.

Je loopbaan of activiteiten kiezen

Nu ga jij ontdekken en kiezen wat je dan gaat dóen. Waarvoor ben je nu eigenlijk gemaakt?

Dit begint met de vraag: Wie ben ik?

Ben je een geboren leider, iemand die knopen doorhakt, een inspirerende spreker, een enthousiaste creatieveling, een zachte loyale medewerker, een harmonieuze begeleider, een kritische denker of iemand die voor kwaliteit en perfectie gaat? Het is allemaal goed, God maakte jou immers zo, maar het is vooral belangrijk om je er bewust van te worden.

En wie jij ‘bent’ bepaalt mede wat jij mag gaan doen, omdat God je zo maakte. God deed dat niet voor niets. Een vervolgvraag die jij jezelf kunt stellen is: Wat zijn mijn ‘krachten’ en mijn ‘valkuilen’. Een andere belangrijke vraag is: Wat motiveert mij om iets te doen? Vind ik gezelligheid motiverend of juist rust? Vind ik stilte motiverend of duidelijke uitleg?

Stap twee is de vraag: Wat kan ik?

Wat zijn mijn talenten en mijn vaardigheden? Wat heb ik al geleerd? Wat kan ik allemaal al? Waar ben ik ook heel goed in? En word ik daar blij van? Een heleboel vragen om te stellen, maar ze helpen je om jezelf beter te leren kennen.

Stap drie is het maken van een keuze

En dan kun je op basis van al deze informatie een keuze maken en biddend bepalen waarvoor God jou heeft gemaakt en waarvoor jij in de wieg bent gelegd.

Nu kunnen we ons goed voorstellen dat dit best lastig is. Want de vragen ‘wie ben ik’ en ‘wat kan ik’ zijn groot. Een coach helpt daarom om dit stap voor stap te doen. Een TotalBalance coach neemt verschillende vragen en werkvormen met je door die uiteindelijk leiden tot een duidelijk overzicht dat je kan helpen bij het maken van keuzes.

Wanneer je een baan gaat kiezen, kun je naar dat overzicht kijken. Wanneer je gevraagd wordt voor een club, een taak in de kerk, mantelzorg, etc., dan kun je naar dit overzicht kijken. En op basis van dat overzicht zeg je dan ‘ja’ of ‘nee’.

Weet jij al waarvoor je in de wieg bent gelegd? Hoe ben jij daarachter gekomen? Welke vragen heb jij jezelf daarvoor gesteld? Je kunt anderen ermee helpen!

Kunnen wij je misschien helpen?

#1 DOE DE TOTALBALANCE TEST
Wil jij ontdekken wat het precies is waar je in vastloopt of waar je nog wel wat extra steun bij zou kunnen gebruiken?

Of wil je inzicht krijgen in hoe je nog meer in balans kunt komen met God, jezelf en de ander?

Doe dan de TotalBalance test!

TotalBalance Test

#2 MELD JE AAN VOOR EEN VERDIEPENDE KENNIS TRAINING
Elke maandag geven wij een online training van 2 uur waarmee je, als coach, de verdieping in gaat. Je leert over uiteenlopende onderwerpen nieuwe kennis, inzichten en inspiratie. En altijd op basis van een bijbels fundament.

Bijna elke maandag van 11.30-13.30

VERDIEPENDE KENNIS TRAININGEN

#3 DOE MEE MET HET COACH SEMINAR
Wil jij ontdekken of het coach-vak iets voor je is en wat het betekent om op basis van een bijbels fundament te coachen? Dan is dit seminar écht iets voor jou. We spreken over roeping, vertellen meer over de TotalBalance methode én de belangrijke bijbelse principes als je gaat coachen.

COACH SEMINAR

Klik op een ’tag’ voor meer artikelen.

Boekentip

Boekentip - De gaven van de Geest

De gaven van de Geest – Derek Prince
Krachtige gaven zijn voor jou beschikbaar! Elke gelovige heeft op zijn minst één bovennatuurlijke gave van de Heilige Geest ontvangen. Weet jij welke gave je hebt en hoe je die kunt gebruiken? Dit boek neemt je mee in de bijbelse rijkdom van bovennatuurlijke gaven waarin Jezus, de apostelen en alle nieuwtestamentische christenen voortdurend functioneerden… Maar hoe zit het met ons vandaag? Eén van de belangrijkste dingen die de Kerk en de wereld om ons heen vandaag nodig heeft, is de gemanifesteerde kracht van God door de Heilige Geest. Zodat de mensen weten dat Jezus leeft en dat het evangelie de waarheid is.

TotalBalance webinar

Ontdek hoe je door te coachen, op basis van bijbelse principes, van enorme betekenis kunt zijn voor anderen!

Webinar Bijbels Coachen

Wil je ontdekken of bijbels coachen bij jou past? En zou je willen leren om écht vanuit Godsvertrouwen te leven en te werken? Tijdens de opname van dit gratis webinar ontdek je wat het betekent om te coachen op basis van bijbelse principes en wat het verschil is met seculiere coaching. Welke 5 basisprincipes er zijn bij het bijbels Coachen. En wat de TotalBalance methode inhoudt en hoe deze methode je kan helpen om diepgaande en effectieve coachgesprekken te voeren.

Meer info en aanmelden via:

Verdiepende Kennis Trainingen

Kort en Krachtig

  • Bijna elke maandag
  • 7 verschillende thema’s
  • Binnen elk thema verschillende onderwerpen

Wil jij je kennis, vaardigheden, inzichten en kunnen als coach verdiepen? En zoek je naar trainingen die de Bijbel en het gebed centraal stellen?

Als christencoach wil je ook graag je kennis en vaardigheden vergroten en ontwikkelen, maar je wil ook werken op een manier die past bij Gods Woord. Dat vind je echter niet zomaar overal.

De Verdiepende Kennis Trainingen van TotalBalance zijn dan écht iets voor jou! 

Meld je aan voor één van de Verdiepende Kennis Trainingen. Je doet al mee voor 27 euro voor één training.

  • Losse training volgen mogelijk.
  • Bij een live training kun je ook een opname bestellen om het terug te kunnen kijken.
  • Bij een live training kun je ook een abonnement voor het betreffende thema afsluiten (waardoor je de gehele bibliotheek met opnames van dat thema kunt bekijken).
  • Je kunt óók een abonnement nemen op ALLE thema’s en dan de live trainingen bekijken en alle bibliotheken vol opnames.

Meer informatie vind je op de website.

Volg ons op Facebook