Relatie verbeteren - Genieten is van jezelf houden

Genieten is van jezelf houden

Ik (Carianne) kan slecht genieten. Nou nee, dat is eigenlijk niet waar. Ik geniet namelijk wel degelijk van de meeste dingen die ik doe, maar ik gun mezelf te weinig te tijd om bewúst te genieten. Ik zíe dat de zon schijnt, maar vind het lastig om mijn werk te onderbreken om ‘zomaar’ een kwartier in de zon te gaan zitten. En ik próef dat stukje chocola wel, maar ik ben te druk met de kinderen om gewoon even echt te gaan zítten met mijn kop thee en chocola en de boel te boel te laten … Herkenbaar? Ben jij ook altijd de laatste die een keer aan de beurt komt voor een beetje me-time?

Zitten zonder iets te doen … zou ik dat kunnen? Kan jij dat? Of ben je – als je dan even zit – toch nog in je hoofd bezig met al je to-do-lijstjes en denk je aan de was die nog opgevouwen moet worden, dat rapport wat afgeschreven moet worden, de zwemspullen die je nog klaar zou leggen en de verzekering die je moest bellen omdat er iets verkeerd was afgeschreven …?

Liefdevol geconfronteerd

Mijn oudste dochter zei laatst tegen me: ‘Mam, ik denk dat je meer tijd moet nemen voor jezelf. Je bent altijd maar bezig met ons of aan het werk. Wanneer heb jij eigenlijk tijd voor jezelf?’ ‘Eh… niet?’, antwoordde ik. Maar ik voegde er meteen aan toen: ‘Maar ik geniet wel heel erg van de dingen die ik mag doen, hoor! En ik ben ontzettend blij met jullie!’ ‘

Ja’, zei mijn dochter wijs, ‘maar als wij nou af en toe wat meer in huis doen, zodat jij even een boek kan lezen, wat je zo graag wil … Daar word je zo blij van! En een blíje moeder, is een leuke moeder!’ Touche. Wat een wijsheid. Gun jezelf gewoon om bewust te genieten, zónder te denken aan al die dingen die je ook zou kunnen doen in dezelfde tijd.

Belangrijke dingen hoor je altijd vaker!

Zoals zo vaak in het leven: als iets belangrijk is, dan hoor je het meerdere malen, net zo lang totdat het (eindelijk …) tot je doordringt; en je er iets mee gaat doen. Want vervolgens zei mijn vriendin Mirjam van der Vegt tegen me: ‘Je hebt zo’n leuke trainingsdag vandaag. Zorg je ervoor dat je er ook echt bewust van geniet? Ik bid je Gods vreugde toe vandaag, lieve schat!’

En een paar dagen later zei een andere vriendin tegen me: ‘Lieverd, ik begrijp dat je dit en dat ook nog graag wilt doen. En ik snap ook dat het leuk is, maar ál het werk wat erbij komt kijken om dit alles af te maken, is gewoon teveel voor nu. Doe het niet. Let op je grenzen. Haal adem en blijf liefhebben.’ En kennelijk ben ik heel hardleers, want ook mijn man deed er nog een schepje bovenop, toen hij vanochtend tegen me zei: ‘Ga je wel nog even lekker in de zon zitten vandaag? Gewoon even genieten, terwijl je de rest loslaat?’

Genieten is dankbaar leven!

Dus ging ik in de zon zitten. Met een heerlijk kopje koffie met veel melkschuim. En een boek. Waar ik zowaar ook een paar bladzijdes in las en waar ik zo van genoot om dit zomaar even te kunnen doen. Heerlijke minuten gingen voorbij. En in die stiltetijd merkte ik weer waarom het zo goed en belangrijk is om af en toe gewoon even stil te staan en te genieten, want ineens kwamen er weer ideeën naar boven. Zoals voor deze blog. En ik bedacht hoe God ervan geniet wanneer wij bewust genieten. Omdat we ons zo dankbaar voelen als we genieten. En omdat we ontspannen en stilstaan om zijn stem te horen. En omdat we opnieuw opgeladen worden met creativiteit en nieuwe ideeën. Bewust genieten? Het is de motor van je leven! En het is puur liefhebben. Want zo is het maar net: een blije vrouw, is een leuke vrouw!

Ben jij een blije, leuke vrouw? En ben jij een man die kan ontspannen en genieten? En kun je ook anderen daarin laten meegenieten? Of heb je hierin eigenlijk nog wel wat te leren?

tekst gaat onder afbeelding verder…


Schrijf je in voor de Balance Boost

En ontvang onze wekelijkse mail voor persoonlijke en professionele groei + GRATIS het e-boek 101 tips om bijbels te coachen

lk ontvang ook graag het e-boek '101 tips om Bijbels te coachen'
Lees hier de Privacyverklaring

Om spam aanmeldingen (door bots) te voorkomen hebben we een CAPTCHA toegevoegd. Als deze hier niet zichtbaar is dan opent na bevestigen (klikken op de knop) een nieuw scherm met het formulier waarin je definitief je aanmelding kunt bevestigen. Heel erg bedankt!


Vijfentwintig tips voor een ontspannen leven:

 1. Word stil. In de stilte kun je Gods stem horen en zijn aanwezigheid voelen. Word helemaal stil. Laat al je gedachten komen en gaan en voel Gods vrede in je hart stromen. 
 1. Haal adem. Besef dat je een geliefde dochter van God bent. Hij heeft alles in zijn handen en dus ook jouw veel te drukke leven. Het is voor jou misschien teveel, maar voor Hem niet! 
 1. Maak een lijst. Schrijf op wat je nog allemaal zou moeten doen en wat je bezig houdt of waar je je zelfs zorgen over maakt. Leg deze lijst biddend aan God voor en vraag Hem je te helpen bepalen of je écht alles (zelf) moet doen en zo ja, welke dingen het meest belangrijk zijn, oftewel wat je prioriteiten zijn. 
 1. Denk biddend na. Wat is jouw lievelingsbijbeltekst? Als je hem nog niet uit je hoofd geleerd hebt, zoek hem dan op en leer hem alsnog uit je hoofd. Als je geen lievelingstekst hebt, vraag God om je een tekst in je gedachten te geven. Kauw en herkauw op deze tekst. Wat zou God tegen je willen zeggen? 
 1. Wees dankbaar. Benoem alle dingen hardop die in je opkomen waar je dankbaar voor bent en dank diegene of datgene hardop of in je gedachten voor wat hij, zij of wat het jou heeft gegeven. 
 1. Ga wandelen. Wandelen is heel goed voor je bloedsomloop, waardoor je nieuwe energie krijgt. De buitenlucht ververst je zuurstofgehalte. En de cadans van het lopen zorgt ervoor dat je hart tot rust komt. 
 1. Geniet! Kijk om je heen, ruik, proef, voel en luister naar de natuur. Wanneer je je zintuigen heel bewust gebruikt, kom je vanzelf weer tot leven! 
 1. Zet je lievelingsmuziek op en dans de hele kamer rond. Vraag je gezin of je huisgenoten om mee te doen, of bel een leuke vriendin op om lekker met je mee te dansen. Dansen maakt vrolijk en geeft je nieuwe energie! 
 1. Neem een bad. De een neemt liever een douche, de ander een bad. Maar geniet van het heerlijke warme water waar je je lichaam mee verwent en voel hoe je spieren ontspannen. 
 1. Gebruik lavendel. Lavendel is een kruid dat rust geeft. Je kunt het in je bad doen, of gedroogde lavendel in een zakje doen voor onder je kussen. Ruik en ontspan! 
 1. Lees een boek waar je blij van wordt. Heerlijk even rustig lezen. Je hoofd met iets anders vullen dan je to-do-list of gillende kinderen, geeft ook ontspanning. Vraag of de kinderen even bij een vriendje of vriendinnetje kunnen spelen, zet een kookwekker, zodat je niet op de tijd hoeft te letten en geniet van de heerlijke rust die je even hebt. 
 1. Rek je eens goed uit. Door je (’s ochtends) goed uit te rekken, of bewust rek- en strekoefeningen te doen, haal je automatisch diep adem, waardoor je lichaam zich vult met verse zuurstof. En je spieren krijgen de mogelijkheid om zich goed uit te rekken, waardoor ze makkelijker kunnen ontspannen. 
 1. Speel met kinderen. Kinderen kennen de luxe van echte tijdloosheid. Ze kunnen spelen, spelen en spelen, zonder ook maar één keer op de klok te kijken. Speel met je eigen kinderen of vraag een buurkind of hij of zij met jou wil spelen en het zal je ziel verkwikken! 
 1. Lach zoveel als je kan. Lachen verbruikt veel minder spieren, dan wanneer je ernstig kijkt. Dus lach zoveel mogelijk en voel hoe je lichaam zich kan ontspannen. Als je niet echt kunt lachen, begin dan met een neplach, want deze wordt vanzelf echt. Of kijk een grappige film, of lees een leuk verhaaltje wat je aan het lachen maakt. 
 1. Trek gekke bekken. Ja, ook gekke bekken trekken helpt je om te ontspannen. Door je gezicht in allerlei rare kronkels te trekken, haal je het uit de normale rimpels en wordt je huid sterker. Mooi meegenomen: je huid wordt er ook vanzelf strakker van, wanneer je het vaak genoeg doet. 
 1. Eet langzaam en gezond. Gun jezelf goede en gezonde voeding. Eet aan tafel en kauw heel bewust. Door goed te kauwen wordt je eten veel beter verteerd, waardoor je er meer voedingswaarde uithaalt en het geeft je rust en ontspanning. 
 1. Ruim op! Als iets ontspanning geeft, dan is het ook echt wel een heerlijk opgeruimd huis. Weet je niet waar je moet beginnen? Lees het boek wat ik samen met mijn man David schreef Cocos Your Home en gun jezelf de rust van een net huis. 
 1. Omring jezelf met leuke mensen. Er zijn mensen die het beste in je naar boven halen en er zijn mensen waar je moe of zelfs chagrijnig van wordt. Ja, we worden opgeroepen om ook hen lief te hebben. Maar als je gespannen en druk bent, is het ook echt belangrijk om jezelf te omringen met mensen waar je blij van wordt! 
 1. Wees tevreden. Een tevreden mens heeft vrede in zijn of haar hart. Niet telkens nieuwe dingen willen hebben. Focussen op wat je hebt en niet op wat je niet hebt. Liever jezelf met een paar mooie, kwalitatief goede dingen omringen, dan met veel te veel goedkope troep waar je niet blij van wordt… het zal je écht rust en vooral blijdschap geven! 
 1. Leg de lat wat lager. Uitstekend is goed genoeg. Laat je perfectionisme los en geniet gewoon van wat er al is. Excelleren is prachtig, maar soms even wat gas terug nemen, door tevreden te zijn met wat er is (zie punt 19) en gewoon de lat even wat lager te leggen, maakt dat je lekkerder in je vel zit. 
 1. Kijk naar de bloemen in het veld en de vogels in de lucht. De prachtige tekst uit Matteüs 6 herinnert je er graag aan dat God voor je zorgt. Je hoeft niet continu van alles te doen, je mag er gewoon zíjn. 
 1. Steek een kaarsje aan. Kaarsen hebben op de meeste mensen een rustgevend effect. Dus voel je de stress? Steek een kaars aan en gun jezelf een ogenblik om rustig naar de dansende vlam te kijken. 
 1. Bid voor iemand. En als je dan toch een kaarsje aansteekt, waarom zou je hem dan niet heel bewust voor iemand anders aansteken en meteen voor diegene bidden? Voor iemand anders bidden, maakt dat je je gedachten over je eigen to-do-list aan de kant schuift en de dingen weer in het juiste perspectief gaat zien.
 2.  Doe iets liefs voor een ander. Wat? Nog meer op mijn to-do-list? Ja, inderdaad. Want wanneer je namelijk vanuit echte liefde iets goeds voor een ander doet, dan word je daar zelf ook blij van. En blijdschap geeft ontspanning! 
 1. Doe waar je écht blij van wordt! Als je doet wat je het allerliefste doet, dan kom je vanzelf in een positieve flow terecht. Leef vanuit je roeping en ontdek hoe je vanuit rust en liefde je werk kunt doen.

Vind je het moeilijk om jezelf al deze dingen te gunnen? Bedenk dan dat ‘van jezelf houden’ een gebod is wat God ons in liefde heeft gegeven! En wil je hulp hebben van christencoach om jezelf echt waardevol te gaan vinden? Neem dan contact op met een van onze TotalBalance Coaches!

Kunnen wij je misschien helpen?

#1 DOE DE TOTALBALANCE TEST
Wil jij ontdekken wat het precies is waar je in vastloopt of waar je nog wel wat extra steun bij zou kunnen gebruiken?

Of wil je inzicht krijgen in hoe je nog meer in balans kunt komen met God, jezelf en de ander?

Doe dan de TotalBalance test!

TotalBalance Test

#2 MELD JE AAN VOOR EEN VERDIEPENDE KENNIS TRAINING
Elke maandag geven wij een online training van 2 uur waarmee je, als coach, de verdieping in gaat. Je leert over uiteenlopende onderwerpen nieuwe kennis, inzichten en inspiratie. En altijd op basis van een bijbels fundament.

Bijna elke maandag van 11.30-13.30

VERDIEPENDE KENNIS TRAININGEN

#3 DOE MEE MET HET COACH SEMINAR
Wil jij ontdekken of het coach-vak iets voor je is en wat het betekent om op basis van een bijbels fundament te coachen? Dan is dit seminar écht iets voor jou. We spreken over roeping, vertellen meer over de TotalBalance methode én de belangrijke bijbelse principes als je gaat coachen.

COACH SEMINAR

Klik op een ’tag’ voor meer artikelen.

Boekentip

Leven in Gods tegenwoordigheid – Theo Visser
Wat is er mooier dan leven in Gods tegenwoordigheid? In Johannes 17:3 zegt Jezus: ‘En dit is het eeuwige leven, dat zij U kennen, de enige waarachtige God, en Jezus Christus, die U gezonden hebt.’ God kennen zoals je de mensen kent die dicht bij je staan. Leven in zijn nabijheid. Niet alleen in de eeuwigheid, maar ook nu al. De Heilige Geest wil je leiden naar een steeds diepere omgang met de Vader, zodat je leert leven in Jezus en een stralende christen zult zijn die Hem reflecteert. Dan zal de vrucht van de Geest prachtig kunnen uitbotten in jouw leven en zul je de gaven van zijn Geest in beweging zien komen in je bestaan. Je zult Thuis zijn, nu al, bij

TotalBalance Coach Seminar

Ontdek het coachen op basis van Bijbelse principes

Vrijdag 14 juni 2024 om 10.00-16.00 uur een online live trainingsdag

Voel je diep in je hart dat je toe bent aan een volgende stap? Ben je op zoek naar handvatten en vraag je je af of een Basis Coach Opleiding op basis van Bijbelse principes iets voor jou is? Dan is het Coach Seminar van 14 juni 2024 interessant voor jou! Tijdens deze dag vol inspiratie krijg je een aantal handvatten, tools, vaardigheden en oefeningen om anderen te coachen op basis van Bijbelse principes. 

 Meer info en aanmelden via:

Verdiepende Kennis Trainingen

Kort en Krachtig

 • Bijna elke maandag
 • 7 verschillende thema’s
 • Binnen elk thema verschillende onderwerpen

Wil jij je kennis, vaardigheden, inzichten en kunnen als coach verdiepen? En zoek je naar trainingen die de Bijbel en het gebed centraal stellen?

Als christencoach wil je ook graag je kennis en vaardigheden vergroten en ontwikkelen, maar je wil ook werken op een manier die past bij Gods Woord. Dat vind je echter niet zomaar overal.

De Verdiepende Kennis Trainingen van TotalBalance zijn dan écht iets voor jou! 

Meld je aan voor één van de Verdiepende Kennis Trainingen. Je doet al mee voor 27 euro voor één training.

 • Losse training volgen mogelijk.
 • Bij een live training kun je ook een opname bestellen om het terug te kunnen kijken.
 • Bij een live training kun je ook een abonnement voor het betreffende thema afsluiten (waardoor je de gehele bibliotheek met opnames van dat thema kunt bekijken).
 • Je kunt óók een abonnement nemen op ALLE thema’s en dan de live trainingen bekijken en alle bibliotheken vol opnames.

Meer informatie vind je op de website.

Volg ons op Facebook