Ben jij geroepen om te coachen

Ben jij geroepen om te coachen?

Roeping kennen en volgen; hoe heerlijk is het toch om zinvol bezig te zijn! Om te weten dat je iets doet met je talenten en gaven, iets wat echt bij jóu past en waardoor je anderen kunt helpen of dienen op jouw unieke manier. En hoe belangrijk is het om gewoon het beste te geven wat je kunt geven, zonder je telkens af te vragen of het wel ‘goed genoeg’ is…

Er zijn heel wat mensen die de weg kwijtgeraakt zijn in het leven, omdat ze geen flauw idee hebben wat ze hier op aarde doen. Ze zien hun waarde niet en ze weten niet wat hun unieke puzzelstuk is wat zij mogen toevoegen aan de wereld. Volg jij jouw roeping? Luister jij naar Gods leiding in je hart die jou de weg wil wijzen in je leven?

Misschien ben jij, net als ik (Carianne), iemand die graag biddend met andere mensen op weg gaat om hen in Gods genade en heling te brengen en om hen te helpen leven vanuit Gods rust en waarheid.

Volg je hart

Waarom vinden veel mensen het zo moeilijk om ‘gewoon hun hart te volgen’? Ons hart is de plek waar God ons zijn passie in gegeven heeft. Ieder mens heeft ‘iets’ waar zijn of haar hart harder van gaat kloppen en dat past bij de roeping die God voor jou voor ogen heeft. Dat hart wat ergens voor klopt, klopt altijd voor iets of iemand in Gods schepping.

Zo heeft de één een passie voor mensen, een ander voor dieren, weer een ander voor het klimaat. En dat kan variëren van ‘tienermoeders’ of ‘bejaarden’, of ‘insecten’ of ‘leeuwen’ of specifieke plantensoorten waar iemand alles van wil weten. Maar het kan net zo goed zijn dat iemand mateloos geboeid is door techniek. Dan denken veel mensen ‘dat heeft niets te maken met Gods schepping’. Maar dat doet het wel: want goed gemaakte techniek kan ons als mensen weer enorm goed vooruit helpen!

Ik doe maar wat…

Wat als je nou niet weet wat je passie is en je doet eigenlijk maar wat met je leven? Tja, daar lopen veel mensen mee rond. Ze doen maar wat en voelen zich ten diepst enorm ontevreden. Ieder mens is gemaakt om een zinvol leven te leiden, maar lang niet iedereen doet het ook.

En dan zijn er genoeg mensen die denken: ‘ja, ik wil het wel, maar de omstandigheden zijn er niet naar dat ik zinvol kan leven. Ik weet niet wat mijn roeping is en door mijn situatie kan ik dat nu niet gaan zoeken en vinden.’

En ik geloof daar niet in. Ik geloof dat God ons een zinvol en zelfs vreugdevol leven kan geven onder alle omstandigheden. Ja natuurlijk is het veel makkelijker als alles ideaal is. Maar als het grootste gebod is dat we liefhebben, dan weet ik zeker dat we dat allemaal op onze eigen manier elke dag kunnen doen. En als we heel bewust onze dagen aan God geven en al onze bezigheden voor Hem doen, dan zijn we zeer zinvol en tot eer van God bezig.

Als je niet weet wat je passie is (wat mogelijk ook naar je roeping kan wijzen), dan is het belangrijk om dat te gaan onderzoeken. Vragen die je hierbij kunnen helpen zijn:

 • Wat vind je leuk om te doen?
 • Wat geeft je energie?
 • Wat zeggen anderen waarvan jij gaat stralen?
 • Als je niets anders mocht doen, wat zou je dan het allerliefste doen?
 • Wat als geld, tijd en energie geen rol zouden spelen, wat zou je dan graag doen?
 • Waar klopt jouw hart harder van? Welke doelgroep of welk onderwerp?
 • Waar laad je van op als je moe bent?

En? Zie je een bepaalde lijn ontstaan? Heb je meer dan één keer eenzelfde soort antwoord gegeven?

Roept God jou om te coachen vanuit Bijbels perspectief?

Ik heb altijd van mensen gehouden. Ik praat makkelijk. Ik luister graag. En ik houd ervan mensen te onderwijzen uit Gods woord, of dat nou coachend, schrijvend of trainend is. Ik heb zelf eigenlijk nooit echt iets anders gedaan dan coachen en trainen met de Bijbel in mijn hand. Ik houd zóveel van Gods woord en ik wil zó graag delen wat ik zelf geleerd heb, zodat anderen daar ook mee gezegend worden… dat is me echt van nature gegeven.

En jij? Hoe zit dat bij jou? Wil jij ook weten of het Bijbels Coachen iets voor jou is? Wil je weten of je daar ‘roeping’ voor hebt? Misschien kunnen de volgende vragen je hierbij helpen:

 • Heb jij een groot hart voor mensen?
 • Heb je een groot hart voor God?
 • Luister je graag naar mensen?
 • Merk je dat er mensen zijn die soms zomaar hun hele levensverhaal aan je vertellen?
 • Geniet je ervan om mensen advies te geven en om te delen van de wijsheid je zelf hebt ontvangen?
 • Wil je graag Gods woord delen met mensen die wel of juist niet geloven?
 • Houd je ervan om met mensen te bidden?
 • Vind je het fijn om anderen te bemoedigen?
 • Word je er blij van om het goud in anderen te ontdekken en hen aan te moedigen daar ook echt iets mee te gaan doen?

Misschien is het Bijbels Coachen dan wel iets voor jou. Maar wat is Bijbels Coachen eigenlijk…?

tekst gaat onder afbeelding verder…


Schrijf je in voor de Balance Boost

En ontvang onze wekelijkse mail voor persoonlijke en professionele groei + GRATIS het e-boek 101 tips om bijbels te coachen

lk ontvang ook graag het e-boek '101 tips om Bijbels te coachen'
Lees hier de Privacyverklaring

Om spam aanmeldingen (door bots) te voorkomen hebben we een CAPTCHA toegevoegd. Als deze hier niet zichtbaar is dan opent na bevestigen (klikken op de knop) een nieuw scherm met het formulier waarin je definitief je aanmelding kunt bevestigen. Heel erg bedankt!


Bijbels Coachen

Bijbels Coachen vind ik echt het mooiste vak ter wereld! Ik word er gewoon iedere keer weer zo ontzettend blij van als ik zie dat mensen als een soort grijze muis binnenkomen en als ‘prinsen en prinsessen’ van de allerhoogste Koning de deur weer uitgaan. Echt prachtig! Dat besef dat ze écht waardevol zijn, geliefd, getalenteerd en dat ze mogen leven vanuit de vrede en vreugde die God hen wil geven… Geweldig!

En wat is het juist nu in deze bizarre crisistijd ook belangrijk om juist dát te beseffen! Dat we geroepen zijn om lief te hebben. Niet passief, maar heel actief, zodat we mensen écht verder kunnen helpen. Wij leven in afhankelijkheid van God en dat mogen we voorleven, zodat anderen er ook naar gaan verlangen…

 1. Bijbels Coachen is het vak van liefhebben!

Mensen hunkeren naar liefde. Als ‘normale’ coach moet je vragen stellen, maar mag je niet echt deelnemen aan het proces. Je moet vooral de ander laten denken en met antwoorden laten komen. Maar vanuit het Bijbels Coachen willen we je als coach juist stimuleren om er écht voor de ander te zijn in bemoediging, inspiratie en onderwijs. Juist omdat we de ander willen liefhebben en liefhebben is een heel actief proces. Je moet leren om actief en met aandacht te luisteren. Het is belangrijk om te weten wat je kunt doen om de ander echt een diep gevoel van vertrouwen te geven. Jij zelf bent Gods ambassadeur van liefde voor de ander!

Natuurlijk is het stellen van goede vragen heel belangrijk, want je wilt zeker je cliënt aan het werk zetten om goed na te denken over zichzelf en om tot de juiste conclusies te komen. Maar in het Bijbels Coachen mag je óók meedenken in het proces van de ander en adviezen geven waar ze mee aan de slag kunnen.

En ja, je hebt psychologische handvatten nodig om mensen verder te helpen. Maar wat ik juist zo mooi vind aan het Bijbels Coachen, is dat we ook veel ruimte maken voor Gods woord. En het is belangrijk dat we leren luisteren naar de Heilige Geest. Hij kan je echt heel bijzondere ingevingen geven, die echt naadloos aansluiten op het proces waar je cliënt op dat moment mee bezig is. Dus:

 1. In het Bijbels Coachen laten we ons leiden door de Heilige Geest

Ik weet nog dat ik een keer ’s ochtends de Bijbel las en ’s middags tijdens mijn consult dacht: ‘Hé, maar dit is niet alleen voor mij, dit wil ik ook aan jou voorlezen…’ Waarop mijn cliënt uitriep: ‘Maar dat is mijn huwelijkstekst!’, terwijl we op dat moment bezig waren met het bespreken van haar huwelijk wat niet zo lekker liep… God is zó nauw betrokken bij een ieder persoonlijk. Echt heel bijzonder dat wij als coaches gebruikt mogen worden als instrumenten in zijn hand om anderen verder te helpen.

 1. Bijbels Coachen is: met de ander meelopen, maar ook durven loslaten…

Soms denken coaches dat het zwaar is om hun cliënten lief te hebben. Maar vanuit Gods Bron is het nooit zwaar om lief te hebben. En je mag beseffen: je loopt een stukje met de ander op, maar je hoeft hem of haar niet te dragen tijdens die reis. Je cliënt is en blijft tenslotte zelf verantwoordelijk voor zijn of haar proces. En liefhebben is niet alleen bemoedigen, maar soms ook confronteren. En natuurlijk op het juiste moment weer loslaten, zodat je cliënt echt zelf de verantwoordelijkheid op zich neemt om aan de slag te gaan met wat jullie besproken hebben.

Hoe weet ik nou of Gód wil dat ik ga coachen…?

‘Ja, ik wil dolgraag coachen! Maar wat me tegenhoudt is de vraag of Gód ook wil of ik wel ga coachen…? Hoe weet ik nou of ik het niet zelf verzonnen heb, maar dat het echt de weg is die God voor mij voor ogen heeft om te (gaan) bewandelen? Heb ik écht roeping?’

Herken jij die vraag bij jezelf? Zo kun je ontdekken of het Gods wil is voor jou (en niet alleen je eigen wens…) om te gaan coachen:

 1. Bid ervoor (uiteraard…!) en vertrouw

Het lijkt een dooddoener, want natúúrlijk ben je ervoor aan het bidden. Maar tóch willen we het hier noemen, omdat het zo ongelooflijk belangrijk is. Je wilt niet je eigen weg gaan, je wilt Gods weg gaan! En (onder andere) door middel van gebed kan Hij zijn wegen aan je bekend maken. Maar ook: als je bidt en je weet niet wat je nu moet kiezen, dan kun je er alsnog op vertrouwen dat God je leidt. Je roeping is voor jou misschien nog niet duidelijk, maar God weet het al wel. Als ik het echt niet weet, dan bid ik: ‘Heer, ik maak nu déze keuze. Als het niet goed is, grijp me dan maar in mijn nekvel…’ en ik vertrouw erop dat Hij dat dan ook zal doen.

 1. Kijk naar wie je bent

God heeft je geschapen zoals je bent. En met wie jij bent en hoe je in elkaar zit, heeft Hij een plan en een roeping. Dus is jouw vraag: ‘Wil God dat ik ga coachen?’, dan is het van belang om te kijken naar wie je bent. Ik zeg altijd: ‘Ik maak je geen coach, dat heeft God al gedaan. Maar ik geef je de handvatten en de methode om daadwerkelijk je coach-talenten en vaardigheden op een goede manier te kunnen inzetten.’ Dus: kijk eens naar je talenten en vaardigheden. Zijn dat talenten die passen bij het Bijbels coachen? En past het ook bij je qua persoonlijkheid?

 1. Luister naar je hart

Ik noemde het al, maar ook je hart is dus een goede graadmeter. Je kunt wel het talent hebben om te gaan coachen, maar als je niet echt intrinsiek gemotiveerd wordt om het te doen, dan houd je het niet lang vol. Je hart vertelt je waarin je passie ligt. En dat zegt weer iets over een mogelijke roeping. Waar word jij nou echt blij van? En welke doelgroep zou jij het liefste helpen? Als je denkt aan jezelf als coach, gaat er dan iets borrelen en bruisen in je hart?

 1. Leer van je verleden

Als je terugkijkt op je leven, kun je – als je dat wilt – ook wegwijzers ontdekken van Gods plan voor jou. Wat heb je geleerd? Wat heb je meegemaakt? Zo heeft een heel aantal TotalBalance Coaches iets (heftigs) meegemaakt, wat ze juist nu heel mooi kunnen inzetten om andere mensen daar weer mee te helpen. Dus: wat is je verhaal en hoe zou je daar anderen mee kunnen dienen, helpen, troosten of inspireren? Maar niet alleen je verhaal is belangrijk, denk ook eens na over jezelf als kind: wat vond je leuk om te doen? Wat gaf je energie? Heeft het ‘toevallig’ ook te maken met coachen, adviezen geven, inspireren, luisteren, …?

 1. Ga het gewoon onderzoeken

Soms wéét je gewoon wat je moet doen. Je kunt het niet uitleggen, maar je gaat maar gewoon op weg om te ontdekken of jouw gevoel hierbij klopt of niet. Je roeping vinden is ook een kwestie van onderzoeken. En het onderzoeken helpt je om te ontdekken of het één op één coachen echt iets voor je is. De meeste coaches-to-be coachen allang voordat ze er daadwerkelijk een opleiding of training voor hebben gedaan. Gewoon omdat ze van nature al geïnteresseerd zijn in mensen en gewoon vragen stellen.

Maar je weet pas echt of het bij je past, als je het daadwerkelijk hebt gedaan! Misschien komt er wel uit dat jij beter bent in het trainen van groepen. Of misschien wil je toch liever niet professioneel coachen, maar gewoon aan de keukentafel. Het is allemaal prima, als je maar leeft op de manier die God voor jou voor ogen heeft.

En nu? ACTIE!

Wil je graag echt bevestiging van God ontvangen of Hij je roept om ook vanuit Bijbels perspectief te coachen? Kom dan naar onze TotalBalance Coach Seminar! Wees welkom bij onze TotalBalance Coach Seminar om te ontdekken of het Bijbels Coachen ook iets voor jou is!

Heel veel zegen,

Carianne Ros
Oprichter en eigenaar TotalBalance
Christencoach, spreker en trainer

Het is mijn persoonlijke missie om vanuit Gods liefde anderen in hun kracht te zetten, zodat Gods liefde zich als een oliedruppel zal verspreiden. Vanaf 2001 ben ik dan ook trainer, coach en christentherapeut en heb ik – door Gods zegen- honderden mensen verder geholpen.


Kunnen wij je misschien helpen?

#1 DOE DE TOTALBALANCE TEST
Wil jij ontdekken wat het precies is waar je in vastloopt of waar je nog wel wat extra steun bij zou kunnen gebruiken?

Of wil je inzicht krijgen in hoe je nog meer in balans kunt komen met God, jezelf en de ander?

Doe dan de TotalBalance test!

TotalBalance Test

#2 MELD JE AAN VOOR EEN VERDIEPENDE KENNIS TRAINING
Elke maandag geven wij een online training van 2 uur waarmee je, als coach, de verdieping in gaat. Je leert over uiteenlopende onderwerpen nieuwe kennis, inzichten en inspiratie. En altijd op basis van een bijbels fundament.

Bijna elke maandag van 11.30-13.30

VERDIEPENDE KENNIS TRAININGEN

#3 DOE MEE MET HET COACH SEMINAR
Wil jij ontdekken of het coach-vak iets voor je is en wat het betekent om op basis van een bijbels fundament te coachen? Dan is dit seminar écht iets voor jou. We spreken over roeping, vertellen meer over de TotalBalance methode én de belangrijke bijbelse principes als je gaat coachen.

COACH SEMINAR

Klik op een ’tag’ voor meer artikelen.

Boekentip

Welke kleur heeft jouw parachute? – Richard N Bolles en Katharine Brooks
Een praktisch handboek voor werkzoekers en carrièreplanners. Dit boek biedt de nieuwste informatie, adviezen en tips voor het zoeken naar een baan in een sterk veranderde arbeidsmarkt. Hoe maak je een effectief online cv, hoe haal je het meeste uit sociale media, hoe voer je een succesvol Skype- of Zoom-gesprek, hoe werkt (online) netwerken, hoe kun je het best onderhandelen over salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden?

 

TotalBalance webinar

In balans met God, jezelf en de ander

Woensdag 26 juni 2024 om 10.00-11.30 uur een live webinar

Hoe breng je echt balans in je leven? Wil jij leren hoe je effectiever communiceert, zodat er minder gedoe ontstaat? Dan is het live webinar van 26 juni interessant voor jou. Tijdens dit webinar geven we je tien tips voor een gezellige vakantie met je gezin zonder ruzie en gedoe! En we hoe de TotalBalance methode helpt om ook de relaties binnen je huwelijk en je gezin te verbeteren. Meer info en aanmelden via:

 Meer info en aanmelden via:

Verdiepende Kennis Trainingen

Kort en Krachtig

 • Bijna elke maandag
 • 7 verschillende thema’s
 • Binnen elk thema verschillende onderwerpen

Wil jij je kennis, vaardigheden, inzichten en kunnen als coach verdiepen? En zoek je naar trainingen die de Bijbel en het gebed centraal stellen?

Als christencoach wil je ook graag je kennis en vaardigheden vergroten en ontwikkelen, maar je wil ook werken op een manier die past bij Gods Woord. Dat vind je echter niet zomaar overal.

De Verdiepende Kennis Trainingen van TotalBalance zijn dan écht iets voor jou! 

Meld je aan voor één van de Verdiepende Kennis Trainingen. Je doet al mee voor 27 euro voor één training.

 • Losse training volgen mogelijk.
 • Bij een live training kun je ook een opname bestellen om het terug te kunnen kijken.
 • Bij een live training kun je ook een abonnement voor het betreffende thema afsluiten (waardoor je de gehele bibliotheek met opnames van dat thema kunt bekijken).
 • Je kunt óók een abonnement nemen op ALLE thema’s en dan de live trainingen bekijken en alle bibliotheken vol opnames.

Meer informatie vind je op de website.

Volg ons op Facebook