Drie tactieken waarmee jij je cliënt helpt te stoppen met roofbouw plegen

Roofbouw door stress, we komen het heel vaak tegen. Veel cliënten zijn gestrest. Het is bijna onderdeel van de huidige maatschappij dat we de lat hoog leggen en hard werken. We willen mooier, beter, groter en geweldiger. We gaan door en ‘zetten even door’ om het ‘beter te doen’ of anderen te pleasen. Onze cliënten plegen vaak roofbouw op zichzelf en putten zichzelf uit.

Het is voor onze cliënten vaak heel lastig om te ‘stoppen’. Ze hebben het gevoel dat ze niet mogen stoppen, niet kunnen stoppen en soms ook niet willen stoppen. Mensen verwachten dingen van hen en zij moeten dus blijven opdagen. Vaak hebben ze een wereld om zich heen gecreëerd of zijn ze in een wereld beland waarin zij ook daadwerkelijk nodig zijn. Als ze thuis blijven van hun werk hebben hun collega’s een probleem of hun leidinggevende accepteert het niet. Hun partner heeft nog nooit iets in het huishouden gedaan en als ze daar dus niets meer doen, wordt het een rommel of hun partner kan best het huishouden doen, maar heeft er een hekel aan. Cliënten kunnen dan het gevoel hebben dat hun partner het huishouden nooit over kan of wil nemen (waarbij het de vraag is of dit beeld reëel is).

Maar stoppen geeft ook een gevoel van ‘falen’. Als je stopt, geef je toe dat je het niet aankon. Onbewust kan dit ook meespelen bij mensen als ze het moeilijk vinden om te stoppen. Het probleem is alleen dat, als we niet op tijd stoppen, we ingaan tegen Gods wil. En als we God willen liefhebben, is het belangrijk dat we onze inspanning en ontspanning in balans hebben.

Want als wij niet op tijd stoppen, plegen we roofbouw op ons eigen lichaam. We lopen onszelf voorbij en kunnen zelfs burn-out raken. De inspanning zelf is niet het probleem, we mogen best hard werken, maar het gebrek aan ontspanning is het probleem. Ook onze cliënten hebben vaak onvoldoende balans tussen inspanning en ontspanning en krijgen daarom stress, lopen zichzelf voorbij en raken overspannen of burn-out.

Het is zo belangrijk om God lief te hebben, door ook voldoende ontspanning in ons leven in te bouwen. Alleen als de inspanning en ontspanning in balans zijn, kunnen we het volhouden en kunnen we blijven werken in Gods Koninkrijk.

tekst gaat onder afbeelding verder…


Schrijf je in voor de Balance Boost

En ontvang onze wekelijkse mail voor persoonlijke en professionele groei + GRATIS het e-boek 101 tips om bijbels te coachen

lk ontvang ook graag het e-boek '101 tips om Bijbels te coachen'
Lees hier de Privacyverklaring

Om spam aanmeldingen (door bots) te voorkomen hebben we een CAPTCHA toegevoegd. Als deze hier niet zichtbaar is dan opent na bevestigen (klikken op de knop) een nieuw scherm met het formulier waarin je definitief je aanmelding kunt bevestigen. Heel erg bedankt!


DE DRIE TACTIEKEN

Er zijn drie tactieken om jouw cliënt te helpen om toch te stoppen met het plegen van roofbouw op zichzelf. Je gebruikt ze niet altijd alle drie en je kunt kiezen welke tactiek het beste past. Soms gebruik je twee tactieken, soms drie, maar soms ook slechts 1. Het gaat er niet om hoeveel tactieken je gebruikt, maar om het effect! Lukt het jouw cliënt om te stoppen met roofbouw plegen?

  1. Uitleggen
  2. Uitdagen
  3. Spiegelen

Uitleggen

De eerste tactiek is uitleggen hoe het werk. Hoe zit dat met inspanning en ontspanning? En als je eenmaal uit balans bent, moet je eerst meer rusten en ontspannen dan inspannen om te kunnen herstellen. Pas daarna is het weer mogelijk om steeds meer inspanning erin te brengen en de balans tussen inspanning en ontspanning steeds meer gelijk te maken.

Uitdagen

Geef je cliënt uitdagingen. Daag je cliënt bijvoorbeeld uit om meer te pauzeren, of geef je cliënt de uitdaging om elke dag eens 5 minuten helemaal niets te doen en in stilte te zitten. Soms helpt het om te zeggen: ‘Ik denk dat het jou niet gaat lukken om die pauzes te houden, maar probeer maar’. Dit werkt niet voor iedereen, sommigen worden er onzeker van. Maar sommigen gaan ook juist de uitdaging aan: ‘Ik zal je laten zien dat ik wel pauzes kan houden’.

Spiegelen

De derde tactiek is om je cliënt met regelmaat te spiegelen. ‘Jij zegt dat je partner het huishouden niet kan of wil doen, maar hoe weet je dat?’ Of: ‘jij zegt dat je meer pauzes houdt, maar ik hoor je net ook zeggen dat je tijdens de lunch je boterham wel achter je laptop hebt opgegeten, hoe werkt dat?’

Welke tactiek tegen roofbouw past het beste bij jou? En heb jij een cliënt in gedachten die wel mag leren ‘stoppen’? Welke tactiek zou het beste bij die cliënt passen? Schrijf het in een berichtje hieronder. We zijn heel nieuwsgierig!

Kunnen wij je misschien helpen?

#1 DOE DE TOTALBALANCE TEST
Wil jij ontdekken wat het precies is waar je in vastloopt of waar je nog wel wat extra steun bij zou kunnen gebruiken?

Of wil je inzicht krijgen in hoe je nog meer in balans kunt komen met God, jezelf en de ander?

Doe dan de TotalBalance test!

TotalBalance Test

#2 MELD JE AAN VOOR EEN VERDIEPENDE KENNIS TRAINING
Elke maandag geven wij een online training van 2 uur waarmee je, als coach, de verdieping in gaat. Je leert over uiteenlopende onderwerpen nieuwe kennis, inzichten en inspiratie. En altijd op basis van een bijbels fundament.

Bijna elke maandag van 11.30-13.30

VERDIEPENDE KENNIS TRAININGEN

#3 DOE MEE MET HET COACH SEMINAR
Wil jij ontdekken of het coach-vak iets voor je is en wat het betekent om op basis van een bijbels fundament te coachen? Dan is dit seminar écht iets voor jou. We spreken over roeping, vertellen meer over de TotalBalance methode én de belangrijke bijbelse principes als je gaat coachen.

COACH SEMINAR

Klik op een ’tag’ voor meer artikelen.

Boekentip

Ongekende gevoelens – Jonice Webb
Leer de emotionele bagage vanuit je relatie met je ouders (en hun relatie met hun ouders) te herkennen en het patroon van ongekende emoties te doorbreken.
Wanneer er in je kindertijd weinig aandacht was voor jouw gevoelens, dan kun je daar in je latere leven behoorlijk mee worstelen. Als je emoties er niet mochten zijn heb je diep van binnen geleerd dat jij er ook niet mag zijn. Vaak wordt dit van generatie op generatie doorgegeven. Door dit gemis te herkennen begrijp je waarom je in je volwassen leven vastloopt op bepaalde levensthema’s.

 

Gratis live webinar ‘Jij bent waardevol’

5 principes die je zelfbeeld veranderen op basis van Bijbelse principes

Woensdag 3 april 2024 om 10.00 uur live webinar

Denk je er wel eens over om naar een coach te gaan, maar vraag je je af waarom het zo belangrijk is om te werken aan je zelfbeeld? Dan is het live webinar van 3 april 2024 interessant voor jou! Tijdens dit (gratis) webinar ontdek je wat het betekent om gecoacht te worden op je zelfbeeld met bijbelse principes en wat het verschil is met ‘seculiere coaching’ op je zelfbeeld. We behandelen 5 basisprincipes die jou helpen om van een negatief zelfbeeld naar een positief zelfbeeld te gaan.

Meer info en aanmelden via:

Verdiepende Kennis Trainingen

Kort en Krachtig

  • Bijna elke maandag
  • 7 verschillende thema’s
  • Binnen elk thema verschillende onderwerpen

Wil jij je kennis, vaardigheden, inzichten en kunnen als coach verdiepen? En zoek je naar trainingen die de Bijbel en het gebed centraal stellen?

Als christencoach wil je ook graag je kennis en vaardigheden vergroten en ontwikkelen, maar je wil ook werken op een manier die past bij Gods Woord. Dat vind je echter niet zomaar overal.

De Verdiepende Kennis Trainingen van TotalBalance zijn dan écht iets voor jou! 

Meld je aan voor één van de Verdiepende Kennis Trainingen. Je doet al mee voor 27 euro voor één training.

  • Losse training volgen mogelijk.
  • Bij een live training kun je ook een opname bestellen om het terug te kunnen kijken.
  • Bij een live training kun je ook een abonnement voor het betreffende thema afsluiten (waardoor je de gehele bibliotheek met opnames van dat thema kunt bekijken).
  • Je kunt óók een abonnement nemen op ALLE thema’s en dan de live trainingen bekijken en alle bibliotheken vol opnames.

Meer informatie vind je op de website.

Volg ons op Facebook