De juiste loopbaan is cruciaal

Uitdaging zoeken – De juiste loopbaan is cruciaal

Steeds meer mensen zijn gestrest en raken van daaruit overspannen of zelfs burn-out. Ze voelen zich letterlijk opgebrand en kunnen nog maar moeilijk ergens energie voor vinden. Iemand die in een burn-out zit wordt tegenwoordig serieus genomen, in plaats van als aansteller weggezet.

Mensen raken burn-out als ze niet op de goede plek zitten, als ze niet de dingen doen die ze leuk vinden en als ze geen grenzen stellen hierin. Maar dit geldt ook voor mensen die bore-out raken! Bore-uit is uitgeput raken, omdat je je verveelt. Omdat er meer in je zit, dan eruit komt of kan komen. Je hebt te weinig uitdaging, waardoor de passie ontbreekt. En ook hier raken mensen futloos van. Om het maar niet te hebben over die onbewuste boosheid en frustratie die ze voelen, júist omdat ze voelen dat ze méér willen doen, dan op dit moment of op deze werkplek kan.

Hoe kunnen mensen bore-out raken?

 • Je vindt je werk saai en niet uitdagend genoeg
 • Je werkt onder je niveau
 • Je hebt te weinig te doen
 • Je vindt je werk niet zinvol
 • Je werk sluit niet aan bij de vaardigheden die hebt
 • Je wordt klein gehouden door je baas
 • Je hebt te weinig verantwoordelijkheden
 • Je vindt geen passie in je werk
 • Je hebt geen zicht op promotie

En wat zijn de gevolgen van een bore-out?

Als coach is het cruciaal dat je goed luistert. Hoor je tekenen van bore-out? Heb je een cliënt voor je die snel prikkelbaar en geïrriteerd is? Die continu roept dat zijn werk saai is en geen uitdaging biedt? Heb je het gevoel dat je cliënt vindt dat hij nutteloos werk doet, waardoor hij geen gevoel van zingeving ervaart?

Mensen die voorheen lekker in hun vel zaten en die een goed zelfbeeld hebben, kunnen door een bore-out een slecht zelfbeeld gaan ontwikkelen. Ze worden onzeker en weten niet goed meer wat ze kunnen en wat ze nou echt leuk vinden. Ze voelen zich écht energieloos en lopen met hun ziel onder hun arm. Ze ‘doen hun ding’ voor zover dat gaat, maar door die futloosheid komen ze in een negatieve spiraal terecht. In plaats van na hun werk nog lekker energie te hebben om leuke dingen te doen, met vrienden af te spreken en te sporten, hebben ze de neiging om apathisch op de bank te gaan zitten.

Het is belangrijk je roeping te vinden, want alleen dán kun je doen waarvoor God je maakte.

tekst gaat onder afbeelding verder…


Schrijf je in voor de Balance Boost

En ontvang onze wekelijkse mail voor persoonlijke en professionele groei + GRATIS het e-boek 101 tips om bijbels te coachen

lk ontvang ook graag het e-boek '101 tips om Bijbels te coachen'
Lees hier de Privacyverklaring

Om spam aanmeldingen (door bots) te voorkomen hebben we een CAPTCHA toegevoegd. Als deze hier niet zichtbaar is dan opent na bevestigen (klikken op de knop) een nieuw scherm met het formulier waarin je definitief je aanmelding kunt bevestigen. Heel erg bedankt!


Hoe kun je je cliënt nu helpen om uit die bore-out te komen?

Eigenlijk heeft het alles te maken met het helpen ontdekken van de roeping van je cliënt. Want wanneer mensen vanuit hun roeping gaan leven, dan gaan ze werkelijk léven! De passie die ze voelen helpt hen om obstakels en belemmeringen te zien als uitdagingen, in plaats van als nodeloos hoge drempels. Ze voelen een vuur branden en ze hebben een doel!

Wil jij je cliënt graag helpen leven vanuit Gods roeping? Je zou hem deze vijf tips of aansporingen kunnen geven om hem te helpen uit die malaise van een bore-out te komen en in het leven te stappen van vreugde, energie en avontuur!

 1. Bid en luister

Toen God de mens schiep naar zijn evenbeeld, koos Hij ervoor om hen heerschappij te laten voeren over de wereld. Hiermee werd de mens onderdeel van Gods plan om zorg te dragen voor zijn schepping. En zo heeft Hij ieder mens een bepaalde taak gegeven – een hoger doel waar je enthousiast van wordt.

Heeft je cliënt enig idee wat zijn roeping is of zou kunnen zijn? God wil niets liever, dan dat we luisteren naar zijn stem in ons hart, waarbij Hij ons mag leiden op de weg die Hij voor ons voor ogen heeft.

En het klinkt misschien als een inkopper, maar helaas zijn er veel christenen die wel willen leven volgens hun roeping, maar er niet voor bidden. En daar mag je je cliënt best mee confronteren. Stel hem vragen en laat hem vooral zelf nadenken.

Je zou kunnen zeggen: ‘De kans is heel groot dat – als je niet bidt of niet hebt gebeden voordat je ‘ja’ zei tegen deze baan – je gewoon je eigen weg bent gegaan, in plaats dat je de weg volgde die God voor jou voor ogen heeft.’

Om hem vervolgens ook vragen te stellen, zoals: ‘Heb je gebeden voordat je hier kwam werken? En als je er nu voor bidt, wat zegt je hart dan? Is het misschien tijd om iets anders te gaan zoeken? Kun je je talenten, gaven en passies kwijt in je bezigheden? Wanneer ervaar jij dat je een zinvol leven leidt? Is er zicht op meer uitdaging? Met wie zou je kunnen praten binnen het bedrijf waar je werkt om zinvoller bezig te kunnen zijn?’

Bidden is dus belangrijk om Gods leiding te ontvangen. Maar minstens net zo belangrijk is dat je je cliënt leert luisteren! Het zal hem echt helpen om te leren om Gods stem te verstaan. En ga het vervolgens ook onderzoeken of het klopt. Soms is het maar moeilijk onderscheiden: wat is Gods stem? Wat bedenk ik zelf? Of wat denk ik te horen, terwijl het eigenlijk afleiding is die de vijand op mijn bordje kiept? Ik schreef samen met Carolyn Ros het boek: ‘Als God mijn naam fluistert.’

Zou jij willen leren om Gods stem te verstaan? Toets alles aan Gods woord! En daarnaast raad ik je van harte aan om met dit boek aan de slag te gaan, zodat je handvatten krijgt om zelf Gods stem te verstaan en dat ook weer aan je cliënt te leren.

Dus dit is absoluut de eerste tip die je je cliënt mee kunt geven of (nog mooier!) met hem zou kunnen doen: bid en luister!

 1. Ga!

Confronteer je cliënt: ‘stel je voor dat je tachtig bent en terugkijkt op je leven: waar zou je dan de meeste spijt van hebben denk je? Die dingen die je hebt geprobeerd, maar die niet goed bleken te zijn? Of die dingen die je nooit gedaan hebt …?’

Gods roeping gaat altijd gepaard met ‘in vertrouwen op weg gaan’. Heel vaak zien we in de Bijbel voorbeelden, waarbij er eerst stappen gezet moesten worden, voordat er duidelijk werd dat het echt Gods wil was wat ze deden. Bijvoorbeeld toen de Israëlieten naar Kanaän gingen: eerst moesten de priesters met de ark ín het water van de Jordaan gaan staan, voordat het water tot stilstaand zou komen… (Jozua 3:13). Dus moedig je cliënt aan: ‘ga! Kom uit je comfortzone. Doe wat je niet durft, maar ga toch, want God is met je – alle dagen van je leven!’

 1. Geef nooit op!

‘Je moet op God vertrouwen’, kan soms zo’n dooddoener zijn. Ja, natuurlijk moeten we op God vertrouwen, maar het is lang niet altijd makkelijk. Zeker niet wanneer een antwoord op ons gebed lang op zich laat wachten … En toch, zoals ik (Carianne) al schreef: vertrouwen is cruciaal wanneer je je roeping wilt volgen. Kijk maar naar het voorbeeld van Jezus waar we het net over hadden.

Vertrouwen geeft hoop en hoop doet leven, waardoor je kunt blijven bidden of dingen kunt blijven doen als het moeilijk wordt of lang duurt voordat je enig resultaat ziet van al je inspanningen. ‘Succes’ in het volgen van je roeping houdt in dat je nooit, maar dan ook nooit opgeeft! Loop de wedstrijd zoals Paulus hem voorstelde en ‘ren als de atleet die wint’ (1 Korintiërs 9:24-27). Zoek mensen om je heen die je kunnen steunen, inspireren en bemoedigen, zodat je het niet alleen hoeft te doen.

Luister naar de dromen van je hart, bid, ga, vertrouw en geef het nooit op! God is met je en Hij geniet ervan wanneer je Hem met hart en ziel zoekt om de roeping die Hij in je hart heeft gelegd te volgen.

 1. Leer je cliënt ontdekken welke puzzelstukken God hem gegeven heeft.

Hoe kun je je cliënt helpen om zijn roeping te ontdekken? In de TotalBalance Methode gaan we hier actief mee aan de slag om mensen te helpen hun zogenoemde ‘MotivatieSter’ te laten ontdekken. Oftewel: ze gaan ontdekken wat hen werkelijk energie geeft en wat hen intrinsiek motiveert.

Het is aan jou om je cliënt te leren kijken naar de puzzelstukken in zijn leven die God hem allang gegeven heeft. Welke talenten heeft hij? Hoe zit zijn persoonlijkheid in elkaar? Welke liefdestalen zijn voor hem belangrijk? Welke doelgroep zou hij graag liefhebben of dienen? Welk onderwerp heeft zijn passie? Wat heeft hij of zij meegemaakt wat God niet alleen zou willen helen, maar wat Hij ook zou kunnen en willen gebruiken in de volgende fase van het leven van je cliënt?

God is tot in het kleinste detail betrokken bij ons leven. Dus het is echt heel belangrijk dat we die details opschrijven om te kijken of we er een rode draad in kunnen ontdekken. Cliënten die zijn vastgelopen vinden het vaak heel moeilijk om die puzzelstukken en die rode draad te zien, daarom is het juist zo belangrijk dat hij hem hierin begeleidt!

 1. Help je cliënt om de belemmeringen en obstakels te overwinnen!

Welke belemmeringen heeft je cliënt? Welke negatieve overtuigingen koestert hij die hem tegenhouden om (nieuwe) stappen te gaan zetten?

Een van de belangrijke dingen die jij moet doen als christencoach is je cliënt van pijn naar perspectief helpen. Hij ziet geen licht aan het einde van de tunnel (want hij voelt zich moet, futloos en verveeld). Maar JIJ ziet dat licht wel en dat je hm vertellen ook!

Laat je cliënt een lijst maken (of denk met hem mee) van dingen waar hij tegenaan loopt of waar hij bang voor is. Schrijf die overtuigingen en leugens maar op die hij gelooft en zet daar Gods waarheid tegenover!

Help hem ook daadkrachtig en praktisch aan de slag te gaan met de (mogelijke) belemmeringen en geef hem hierin niet alleen tips, maar ook echt het zelfvertrouwen (of liever Godsvertrouwen) dat hij het kan! Wees zijn grootste cheerleader en help hem om kleine stapjes te zetten op weg naar het doel.

En wat is dat doel dan? Dat hij zijn door God gegeven dromen (weer) gaat ontdekken en ook echt gaat léven! Welke droom geeft hem de uitdaging die hij nu mist? Welk doel is groot genoeg voor hem om in actie te komen? Welk vuur moet jij in hem aanwakkeren om de juiste keuzes te maken?

Zeg met de woorden van Paulus tegen je cliënt: ‘Daarom spoor ik je aan het vuur brandend te houden van de gave die God je schonk toen ik je de handen oplegde. God heeft ons niet een geest van lafhartigheid gegeven, maar een geest van kracht, liefde en bezonnenheid.’ (2 Timoteüs 1:6,7)

Wil ook de uitgebreide en praktische MotivatieSter kunnen aanbieden aan jouw cliënten?

Dan nodigen we je van harte uit om te leren coachen met de TotalBalance Methode, waardoor je mensen heel concreet kunt helpen om hun roeping te ontdekken en tot hun bestemming te komen. Geniet je ervan om mensen te helpen om over hun belemmeringen heen te komen en wil je graag ‘het goud’ in de ander naar boven halen?

In september starten we weer met een nieuw opleidingsjaar, dus je kunt je nog opgeven! Twijfel je nog of het echt iets voor je is of wil je graag meer weten over het Bijbels Coachen? Geef je dan op voor het Coach Seminar begin september. Dit is een praktische trainingsdag waarin we je meer vertellen over het Bijbels Coachen en waarin we je handvatten geven om te ontdekken of de TotalBalance Opleiding de volgende stap is die God graag wil dat je zet. Uiteraard kan het antwoord ook zijn dat het niet iets voor je is of misschien niet nu. Maar dan wéét je het in elk geval!

Dus twijfel je nog? Geef je op voor het Coach Seminar en dan denken en bidden we graag met je mee!

Kunnen wij je misschien helpen?

#1 DOE DE TOTALBALANCE TEST
Wil jij ontdekken wat het precies is waar je in vastloopt of waar je nog wel wat extra steun bij zou kunnen gebruiken?

Of wil je inzicht krijgen in hoe je nog meer in balans kunt komen met God, jezelf en de ander?

Doe dan de TotalBalance test!

TotalBalance Test

#2 MELD JE AAN VOOR EEN VERDIEPENDE KENNIS TRAINING
Elke maandag geven wij een online training van 2 uur waarmee je, als coach, de verdieping in gaat. Je leert over uiteenlopende onderwerpen nieuwe kennis, inzichten en inspiratie. En altijd op basis van een bijbels fundament.

Bijna elke maandag van 11.30-13.30

VERDIEPENDE KENNIS TRAININGEN

#3 DOE MEE MET HET COACH SEMINAR
Wil jij ontdekken of het coach-vak iets voor je is en wat het betekent om op basis van een bijbels fundament te coachen? Dan is dit seminar écht iets voor jou. We spreken over roeping, vertellen meer over de TotalBalance methode én de belangrijke bijbelse principes als je gaat coachen.

COACH SEMINAR

Klik op een ’tag’ voor meer artikelen.

Boekentip

De radicale uitbanning van haast – John Mark Comer
‘Wie ben ik aan het worden?’ Dat was de vraag die John Mark Comer bezighield. Zijn leven leek succesvol, maar vanbinnen zag het er heel anders uit. Tot een mentor hem confronteerde met deze woorden: ‘Ban meedogenloos de haast uit je leven. Haast is de grote vijand van het geestelijke leven.’ Het was niet het antwoord dat hij verwachtte, maar wel het antwoord dat hij nodig had. Te vaak bestrijden we alleen de symptomen van de onrust  in plaats van te proberen de oorzaak ervan te achterhalen. In dit boek geeft Comer een roadmap om emotioneel en geestelijk fit te blijven in de chaos van deze moderne wereld​

 

TotalBalance webinar

Ontdek hoe je door te coachen, op basis van bijbelse principes, van enorme betekenis kunt zijn voor anderen!

Webinar Bijbels Coachen

Wil je ontdekken of bijbels coachen bij jou past? En zou je willen leren om écht vanuit Godsvertrouwen te leven en te werken? Tijdens de opname van dit gratis webinar ontdek je wat het betekent om te coachen op basis van bijbelse principes en wat het verschil is met seculiere coaching. Welke 5 basisprincipes er zijn bij het bijbels Coachen. En wat de TotalBalance methode inhoudt en hoe deze methode je kan helpen om diepgaande en effectieve coachgesprekken te voeren.

Meer info en aanmelden via:

Verdiepende Kennis Trainingen

Kort en Krachtig

 • Bijna elke maandag
 • 7 verschillende thema’s
 • Binnen elk thema verschillende onderwerpen

Wil jij je kennis, vaardigheden, inzichten en kunnen als coach verdiepen? En zoek je naar trainingen die de Bijbel en het gebed centraal stellen?

Als christencoach wil je ook graag je kennis en vaardigheden vergroten en ontwikkelen, maar je wil ook werken op een manier die past bij Gods Woord. Dat vind je echter niet zomaar overal.

De Verdiepende Kennis Trainingen van TotalBalance zijn dan écht iets voor jou! 

Meld je aan voor één van de Verdiepende Kennis Trainingen. Je doet al mee voor 27 euro voor één training.

 • Losse training volgen mogelijk.
 • Bij een live training kun je ook een opname bestellen om het terug te kunnen kijken.
 • Bij een live training kun je ook een abonnement voor het betreffende thema afsluiten (waardoor je de gehele bibliotheek met opnames van dat thema kunt bekijken).
 • Je kunt óók een abonnement nemen op ALLE thema’s en dan de live trainingen bekijken en alle bibliotheken vol opnames.

Meer informatie vind je op de website.

Volg ons op Facebook