Wil jij je graag vitaal voelen?

Vitaal leven. Wie wil dat nou niet? Je kent het gezegde vast wel: ‘stilstand is achteruitgang!’ En in veel gevallen klopt dit ook, omdat, wanneer jij stil staat er anderen voorbij kunnen gaan. Er zijn zoveel ontwikkelingen gaande dat als je maar even met je ogen knippert, je alweer achterloopt.

Veel mensen zijn bang om stil te staan. Ze zijn ook bang om stil te worden. Mensen durven niet stil te zijn, omdat ze bang zijn om geconfronteerd te worden met hun angsten en belemmeringen.

Nou, als IETS een vitaal leven ondermijnt, dan is het wel dat mensen die angsten laten voortsudderen, in plaats van de angst in de ogen te kijken en er (met Gods hulp) dwars doorheen te gaan. En ja, daar hebben we stilte en durven stilstaan voor nodig.

Stil staan betekent niet altijd achteruitgang.

Sterker nog: soms is het beter om er bewust voor te kiezen om expres stil te blijven staan, in plaats van altijd maar door te gaan in de ratrace die velen zichzelf aan doen! Waar denk je dat al die burn-out en overspannen klachten vandaan komen?

Er zijn teveel mensen die voorbij gaan aan hun roeping, simpelweg omdat ze nooit eens tijd maken om erover na te denken. En zo zijn er ook veel mensen die nooit in Gods vrede en rust leren leven, omdat ze zich gedragen als die rat in dat molentje: altijd maar doorrennen en het is nooit goed genoeg. Voel jij je opgebrand? Uitgeput? Vermoeid? Weet je niet wat je nou eigenlijk wilt? Heb je last van sombere gedachten en gevoelens? Heb je geen idee welke weg de Heilige Geest je wijst? En wil je dit graag anders?

Of wil jij graag aan je cliënten leren hoe zij een vitaal leven kunnen leiden? Hoe ze zich vreugdevoller en energieker kunnen voelen? Deze blog is in eerste instantie voor jou als coach geschreven. Want het is echt belangrijk dat je als coach ook aan goede ‘zelfzorg’ doet en jezelf gunt om stil te worden om biddend na te denken hoe het eigenlijk met je gaat … Niet uit angst om vervolgens achter te lopen. Maar juist om jezelf te leren dat God buiten de tijd staat en dat, wanneer wij er bewust voor kiezen om tijd met Hem door te brengen dat ons zóveel lucht, ruimte en zegen gaat geven! Pas als we opgeladen zijn, kunnen we weer uitdelen. Dus:

Besef dat je een keuze hebt!

Hoe moeilijk het soms ook is: je hebt altijd een keuze om te blijven stil staan. Om even uit je auto te stappen en te genieten van het prachtige uitzicht waar je zo hard langs zoefde … Je hebt een keuze om de schoonheid te zien die er om je heen is. Je hebt een keuze om tijd te maken voor jezelf en voor je geliefden. Je hebt een keuze om in jezelf te investeren, zodat je kunt ontwikkelen en groeien. En je hebt een keuze om adem te halen, ook al rent iedereen langs je heen.

‘Maar beter is één hand gevuld met rust dan beide vuisten vol gezwoeg en najagen van wind.’

Prediker 4:6 (NBV21)

Ik (Carianne) ben ervan overtuigd dat ieder mens minstens eenmaal in zijn of haar leven stil moet staan om achterom te kijken, zodat je diepgaand antwoord kunt krijgen op de vraag: ‘hoe ben ik nou eigenlijk de persoon geworden die ik nu ben?’, zodat je kunt ontdekken of er nog trauma’s in je leven zijn die je moet verwerken. Maar ook om vanuit de kennis over jezelf van vroeger, je écht (weer) in connectie kunt komen met je eigen hart.

En dat, als je weet hoe je die persoon geworden bent die je nu bent, je jezelf af kunt vragen of je daar blij mee bent of niet. En zo niet, wat je er dan aan zou kunnen doen om alsnog blij te worden met wie je bent. En eigenlijk nog veel  beter: dat je jezelf gunt om vervolgens ook regelmatig terug te kijken en na te denken over hoe het met je gaat.

Wat is er goed? Wat kan er beter? Heb je meer inspiratie nodig? Of heb je meer stiltetijd nodig? Of moet je gezonder gaan eten of bewegen om lekkerder in je vel te zitten? Of wordt het tijd dat je weer eens een spelletje gaat doen met je (buur)kinderen? Wat heb jij nodig voor een vitaal leven? Allemaal heel belangrijke vragen waar je geen antwoord op krijgt, als je geen tijd hebt om naar het antwoord te luisteren.

God rent niet; Hij wandelt.

En wat doe jij? Ren jij voor Hem uit? Ren jij langs Hem heen? Ren jij überhaupt maar een willekeurige kant op, zonder dat je je bewust hebt afgevraagd welke kant je nou eigenlijk oploopt en waarom? God heeft een mooi plan met jouw leven! En het is aan ons om te leven zoals Hij het voor ons bedacht heeft, om naar Hem te luisteren en om te genieten van de vreugde en vrede die het geeft, wanneer we op die plek zijn waar Hij ons wil hebben.

Vitaal leven en leven vanuit balans heeft alles te maken met ‘gewoon zijn’ en ‘durven stilstaan’, zodat je weet wat goed is om te doen en waar je beter NEE tegen kunt zeggen. EN juist als coach is het belangrijk dat jij dit snapt en ook doet. Want goed voorbeeld, doet goed volgen. We kúnnen ervoor kiezen om hier tijd voor te maken.

Maar de andere kant is ook waar: het is net zo goed is het aan ons om niets te veranderen, om niet te willen groeien, om onze eigen weg te gaan en maar wat aan te modderen …

Wat kies jij?

tekst gaat onder afbeelding verder…


Schrijf je in voor de Balance Boost

En ontvang onze wekelijkse mail voor persoonlijke en professionele groei + GRATIS het e-boek 101 tips om bijbels te coachen

lk ontvang ook graag het e-boek '101 tips om Bijbels te coachen'
Lees hier de Privacyverklaring

Om spam aanmeldingen (door bots) te voorkomen hebben we een CAPTCHA toegevoegd. Als deze hier niet zichtbaar is dan opent na bevestigen (klikken op de knop) een nieuw scherm met het formulier waarin je definitief je aanmelding kunt bevestigen. Heel erg bedankt!


Vitaliteit in huis

Wat ik zelf ook een mooie ontdekking vond van de afgelopen jaren, is dat ‘je vitaal voelen’ en ‘in balans leven’ ook alles te maken heeft met je huis. ‘Mijn huis?’, zul je misschien denken. Maar ja inderdaad: jouw huis. De plek waar je thuis bent. De plek waar je wel (of niet …) kunt opladen. De plek die je nodig hebt om tot rust te komen en waar je volledig jezelf kunt zijn. Zeker ook ben je continu aan het géven en aan het uitdelen aan anderen. Dus juist voor jou is het essentieel dat je een plek hebt waar je tot rust kan komen en waar je nieuwe energie en vreugde kan opdoen!

Mijn man David en ik zijn een aantal jaar geleden begonnen met het biddend uitdenken en realiseren van een concept wat CocosYourLife heet. Cocos staat voor vijf stappen waarmee we voor ogen hebben om christenen te helpen om hun leven écht in balans te brengen. ‘Rotzooi en stress eruit, schoonheid en liefde erin!’ En dat doen we door je te helpen om alle randvoorwaarden goed op orde te krijgen op de vijf belangrijke gebieden van je leven: je huis, je gezondheid, je werk, je geld en je geliefden. Ik heb hier geen ruimte om alle onderwerpen uit te werken, maar we hebben wel gezien dat als je begint met het opruimen en goed organiseren van je huis én als je het echt sfeervol maakt (niet alleen qua interieur, maar ook echt qua een goede sfeer in liefde en harmonie), dat al een enorme energie-boost geeft!

We hebben een mooi boek geschreven CocosYourHome en hebben we aanvullende online cursus ontwikkeld. Maar hierbij geef ik je graag vijf CocosYourHome tips om je vast op weg te helpen.

 1. Sorteer je spullen op ‘word ik hier blij van’?

De meeste mensen moeten het gewoon erkennen: ‘ik heb teveel spullen!’. En teveel spullen geeft onrust en zorgt er ook vaak weer voor dat we geen tijd maken om stil te staan. Simpelweg, omdat we gewoon continu aan het opruimen zijn (of liever gezegd: die teveel spullen aan het verplaatsen zijn … eigenlijk jammer van je tijd!). We hebben zuurstof en frisse lucht nodig: dus doe dingen weg en maak letterlijk ruimte in je leven!

Als je het lastig vindt om dingen weg te doen, vraag dan je partner, kinderen, buurvrouw of vriendin om hulp, maar zorg dat je een dag, weekend of week inplant om weer orde te brengen in je huis. Ga kamer voor kamer langs en schroom niet om elke kast open te trekken om te zien wat zich daar verzameld heeft. Pak alles op en houd alleen dat waar je écht blij van wordt, wat seizoensgebonden is of wat je per se nodig hebt. Simpel en zeer doeltreffend!

 1. Schaf het nader-uit-te-zoeken-bakje af

Wat doe je met al die spullen die je niet meer wilt of nodig hebt? Geef het weg, verkoop het, breng het naar de kringloop of gooi het in de prullenbak. En bedenk: je MOET kiezen waar iets naartoe gaat. Dus óf je houdt het, óf het gaat weg. Maar schaf dat nader-uit-te-zoeken-bakje af, want je hebt er toch geen tijd voor. Houd alleen die artikelen en tijdschriften die je écht gaat lezen en geef de rest van de stapel aan iemand die er wel tijd voor heeft.

Nog steeds lastig om dingen weg te doen? Bedenk waar jij het liefste je tijd aan besteedt. Is dat opruimen? Nee, natuurlijk niet! Je wilt liefhebben, je wilt leuke dingen doen, coachen, je praktijk uitbouwen, misschien wel een boek schrijven, Bijbel lezen, mooie projecten afmaken … dus zorg dat je de ballast in je leven opruimt!

 1. Zorg ervoor dat alles een eigen plek heeft

Als iets geen eigen plek heeft, gaat het rondzwerven, omdat niemand weet waar het opgeborgen moet worden. Dus: zorg dat alles een eigen plek heeft. En sorteer het meteen op ruimte. Oftewel de keukenspullen horen in de keuken. Alles wat je in de badkamer gebruikt, hoort in de badkamer, niet in de woonkamer … Ja, dat klinkt heel logisch, maar je zult er versteld van staan hoeveel mensen (en vooral kinderen) dingen op onlogische plekken hebben liggen, waardoor het vervolgens niet opgeruimd wordt, maar gaat rondslingeren. En dat wil je nou precies voorkomen! Zeker voor kinderen helpt het ook enorm als ze weten wat er in welke la of bak moet, zodat ze meteen ook punt 4 kunnen toepassen.

 1. Ruim meteen op als je iets gebruikt heb

Vermijd uitstelgedrag: Ruim gewoon meteen op wat je niet meer gebruikt. Want het is nou eenmaal zo: zodra er één rommeltje ligt, dan komen er heel snel andere rommeltjes bij. Rommel werkt magnetisch. En leer dit dus ook aan je kinderen of andere huisgenoten. Zeg het ze honderd keer, maar blijf het zeggen totdat iedereen in huis precies weet wat er van hem of haar verwacht wordt: alles wat gebruikt is, moet op zijn eigen plek worden teruggelegd. Een opgeruimd en geordend huis heb je alleen als iedereen in huis meewerkt. Of het moet je droom zijn om als Assepoester door het leven te gaan …

Zorg ervoor dat je elke avond alle ‘gevonden voorwerpen’ weer terug hebt op zijn plek, want dat is echt de enige manier waarop je kunt blijven genieten van je huis en vooral ook van elkaar. Heel wat ruzies en geschreeuw komt voort uit: ‘Ik kan het niet vinden en ik heb het NU nodig!’, dus voorkom dat door alles ’s avonds weer terug te zetten of leggen.

 1. Geniet van het resultaat!

En dit is altijd belangrijk: vier feest! Wees blij met en dankbaar voor wat je hebt gedaan. Geniet van je opgeruimde, nette, frisse slaapkamer. Ga even heerlijk op je bank zitten in de woonkamer, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je op een autootje of iets dergelijks gaat zitten. Pak een tijdschrift van de stapel die je nog graag wilde lezen en geniet!

Wat en vrijheid, wat een energie… ja zo is het leven perfect. Als je huis netjes en geordend én sfeervol is, dan vóel je echt die vitaliteit door je lijf heen stromen! Over vitaal leven gesproken…

En wat als je huis geordend is en het thuis lekker loopt? Nu heb je ook gewoon lekker tijd om een spelletje met de kinderen te spelen of om lekker met ze te ravotten in de tuin. Je hebt tijd om dat ene boek te lezen wat er zo lang ligt. Je hebt tijd om stille tijd te houden met God. Wat een zegen, toch? Laten we vooral een dankbare tijd van ons leven maken en ons echt bezig houden met waar God ons voor geschapen heeft! Een leven waarin we weer leren hoe het is om elkaar écht lief te hebben. Want daarmee eren we God, onze schepper en liefdevolle Vader!

Wanneer ga jij een stilte-moment inplannen? En welk kleine laatje of kastje kun je vandaag leeghalen en ordenen?

Hulp nodig bij het organiseren en sfeervol maken van jouw THUIS? Kijk op www.cocosyourhome.com

Kunnen wij je misschien helpen?

#1 DOE DE TOTALBALANCE TEST
Wil jij ontdekken wat het precies is waar je in vastloopt of waar je nog wel wat extra steun bij zou kunnen gebruiken?

Of wil je inzicht krijgen in hoe je nog meer in balans kunt komen met God, jezelf en de ander?

Doe dan de TotalBalance test!

TotalBalance Test

#2 MELD JE AAN VOOR EEN VERDIEPENDE KENNIS TRAINING
Elke maandag geven wij een online training van 2 uur waarmee je, als coach, de verdieping in gaat. Je leert over uiteenlopende onderwerpen nieuwe kennis, inzichten en inspiratie. En altijd op basis van een bijbels fundament.

Bijna elke maandag van 11.30-13.30

VERDIEPENDE KENNIS TRAININGEN

#3 DOE MEE MET HET COACH SEMINAR
Wil jij ontdekken of het coach-vak iets voor je is en wat het betekent om op basis van een bijbels fundament te coachen? Dan is dit seminar écht iets voor jou. We spreken over roeping, vertellen meer over de TotalBalance methode én de belangrijke bijbelse principes als je gaat coachen.

COACH SEMINAR

Klik op een ’tag’ voor meer artikelen.

Boekentip

Boekentip - Gezond leven en gezond geloven

Gezond leven, gezond geloven – Stormie Omartian
We willen sterk, vitaal en actief zijn, tot zegen van anderen. Vaak denken we dat zo’n leven een lot uit de loterij is, of een kwestie van genen. De waarheid is echter dat we veel in eigen hand hebben. In dit boek vertelt Omartian hoe zij zelf worstelde met een broze gezondheid en innerlijke onrust. Ze verdiepte zich in de Bijbel en las tientallen boeken over gezondheid en ontdekte zeven belangrijke aspecten van een gezonde levensstijl: innerlijke vrede, puur voedsel, voldoende lichaamsbeweging, voldoende zuiver water, bidden en vasten, voldoende frisse lucht en zonlicht, en een goede verhouding tussen rust en inspanning.

 

TotalBalance webinar

In balans met God, jezelf en de ander

Woensdag 26 juni 2024 om 10.00-11.30 uur een live webinar

Hoe breng je echt balans in je leven? Wil jij leren hoe je effectiever communiceert, zodat er minder gedoe ontstaat? Dan is het live webinar van 26 juni interessant voor jou. Tijdens dit webinar geven we je tien tips voor een gezellige vakantie met je gezin zonder ruzie en gedoe! En we hoe de TotalBalance methode helpt om ook de relaties binnen je huwelijk en je gezin te verbeteren. Meer info en aanmelden via:

 Meer info en aanmelden via:

Verdiepende Kennis Trainingen

Kort en Krachtig

 • Bijna elke maandag
 • 7 verschillende thema’s
 • Binnen elk thema verschillende onderwerpen

Wil jij je kennis, vaardigheden, inzichten en kunnen als coach verdiepen? En zoek je naar trainingen die de Bijbel en het gebed centraal stellen?

Als christencoach wil je ook graag je kennis en vaardigheden vergroten en ontwikkelen, maar je wil ook werken op een manier die past bij Gods Woord. Dat vind je echter niet zomaar overal.

De Verdiepende Kennis Trainingen van TotalBalance zijn dan écht iets voor jou! 

Meld je aan voor één van de Verdiepende Kennis Trainingen. Je doet al mee voor 27 euro voor één training.

 • Losse training volgen mogelijk.
 • Bij een live training kun je ook een opname bestellen om het terug te kunnen kijken.
 • Bij een live training kun je ook een abonnement voor het betreffende thema afsluiten (waardoor je de gehele bibliotheek met opnames van dat thema kunt bekijken).
 • Je kunt óók een abonnement nemen op ALLE thema’s en dan de live trainingen bekijken en alle bibliotheken vol opnames.

Meer informatie vind je op de website.

Volg ons op Facebook