HSP weg ermee of omarmen

HSP weg ermee
Of kun je het leren omarmen?

In deze nieuwste aflevering van onze podcast bespreken we een onderwerp dat steeds meer aandacht krijgt: hoogsensitiviteit (HSP).

We gaan dieper in op de rol van een coach bij het begeleiden van mensen met hoogsensitiviteit, en we ontdekken ook de kenmerken ervan. Hoogsensitiviteit wordt gekenmerkt door een verhoogde gevoeligheid voor prikkels uit de omgeving. Mensen met HSP kunnen intenser reageren op zintuiglijke, emotionele en sociale stimuli. Dit kan leiden tot overweldiging, vermoeidheid en emotionele uitputting.

Als coach is het belangrijk om deze kenmerken te herkennen en te begrijpen. Het begeleiden van mensen met hoogsensitiviteit vereist een holistische benadering. Dit omvat het creëren van een veilige en ondersteunende omgeving waarin de persoon zich op zijn gemak voelt om zijn emoties en ervaringen te delen.

Een coach kan technieken aanleren om overprikkeling te voorkomen, zoals ademhalingsoefeningen en het leren stellen van grenzen. Daarnaast is het belangrijk om de cliënt te helpen bij het ontwikkelen van zelfinzicht en het leren omgaan met de unieke eigenschappen van hun hoogsensitiviteit. Dit kan onder andere door het erkennen en waarderen van de positieve aspecten, zoals het vermogen om diep te voelen en empathisch te zijn.

Als coach is het ook essentieel om aandacht te besteden aan zelfzorg. Het begeleiden van mensen met hoogsensitiviteit kan uitdagend zijn, omdat de coach zelf ook gevoelig kan zijn voor prikkels. Het is belangrijk om te leren hoe je jezelf kunt beschermen en herstellen, zodat je in staat bent om de best mogelijke ondersteuning te bieden.

In deze aflevering delen we praktische tips en inzichten voor coaches die werken met mensen met hoogsensitiviteit. We hopen dat je na het beluisteren van deze aflevering een beter begrip hebt van hoogsensitiviteit en hoe je als coach deze bijzondere groep mensen kunt begeleiden.

Schrijf je in voor de Balance Boost

En ontvang onze wekelijkse mail voor persoonlijke en professionele groei + GRATIS het e-boek 101 tips om bijbels te coachen

lk ontvang ook graag het e-boek '101 tips om Bijbels te coachen'
Lees hier de Privacyverklaring

Om spam aanmeldingen (door bots) te voorkomen hebben we een CAPTCHA toegevoegd. Als deze hier niet zichtbaar is dan opent na bevestigen (klikken op de knop) een nieuw scherm met het formulier waarin je definitief je aanmelding kunt bevestigen. Heel erg bedankt!

Klik op een ’tag’ voor meer artikelen.

Boekentip

Het werkboek voor hoogsensitieve personen
Heb je een sterke verbeeldingskracht en droom je veel? Ben je volgens anderen verlegen, ‘overgevoelig’ en snel van streek? Raak je snel overweldigd door gezelschap, drukte of werk? Dan is er een goede kans dat een je hoogsensitief persoon bent. Elaine N. Aron, zelf HSP, combineerde wetenschappelijk onderzoek met haar ervaringen als therapeut en schreef verschillende boeken over dit onderwerp. Dit praktische werkboek bevat oefeningen en adviezen voor zowel individuele HSP’s als werkgroepen.