Dit vergeef ik hem nooit
‘Zo, dat zijn nogal pittige woorden’, zei ik tegen Maria die op dat moment voor me zat. Haar handen waren gebalde vuisten, ze had haar lippen stijf op elkaar en haar ogen spuwden vuur. We waren op dat moment bezig om haar verleden in kaart te brengen door middel van de door haar gemaakte tekeningen. Toen ze vertelde over dat kleine meisje dat ze getekend had met die enorm grote boze meneer die zich dreigend boven haar verhief, kwamen ineens die keiharde woorden: ‘Dit vergeef ik hem nooit!’ Vergeving kan soms heel moeilijk zijn.
Waarom zijn er soms dingen in je leven die je niet wilt of misschien voor je gevoel ook niet kúnt vergeven? Natuurlijk weet je dat het belangrijk is om te vergeven, want de Bijbel is er duidelijk genoeg over. Maar je bent gewoon nog zó boos! Zo verdrietig! Zo gefrustreerd…
En eigenlijk word je nóg bozer als iemand tegen je zegt dat het belangrijk is en misschien juist nu ook wel de tijd om die ander te vergeven. Je wílt die ander helemaal niet vergeven, want hij of zij heeft je zó intens gekwetst! Je wilt dat hij (of zij) eerst zijn excuses aanbiedt.
Maar ja, eigenlijk is het aanbieden van excuses ook niet genoeg. Je wilt dat jou recht gedaan wordt! En eigenlijk wil je dat die ander boet voor hetgeen hij je heeft aangedaan. En dan wil je hem misschien, heel misschien vergeven… maar vergeten doe je het nooit!
De mythes van vergeving
Veel mensen hebben er grote moeite mee om een ander te vergeven als het gaat om het vergeven van enorm pijnlijke momenten of groot onrecht. Ze willen die ander eigenlijk niet vergeven, maar waarom niet?
Er is een aantal mythes die als heuse overtuigingen te lijken overheersen als het aankomt op het onderwerp vergeven:
‘Als ik die ander vergeef, dan keur ik het onrecht goed.’
Het is heel begrijpelijk dat je dit kunt denken, maar het is niet waar. Het onrecht had nooit mogen gebeuren en dat gegeven blijft staan als je een ander vergeeft. Je keurt het onrecht niet goed, maar je wilt ervan bevrijd worden, zodat het niet honderd keer in je hoofd blijft spelen.
‘Als ik het onrecht vergeef, dan doe ik mezelf tekort, want het is onderdeel van wie ik ben.’
Vergeven is niet per se vergeten. Het onrecht zal je (deels) gevormd hebben tot wie je nu bent. Dus echt helemaal vergeten, kun je het misschien ook niet. Maar het venijn moet er vanaf. Vergeven is belangrijk om de pijn echt los te kunnen laten, zodat het onrecht je niet nu nog steeds belemmert om je beste zelf te zijn.
‘Ik heb het allang vergeven.’
Het kan ook zijn dat je denkt: ‘Ik heb het al vergeven, dus dat hoef ik niet meer te doen.’ Maar soms is het onrecht zó groot dat je die ander misschien wel honderd keer moet vergeven, voordat je hem of haar écht vergeven hebt. Als je aan het onrecht denkt en je wordt nog steeds boos of verdrietig of gefrustreerd, of je voelt irritatie naar boven komen of zelfs woede, dan weet je dat het nog niet vergeven hebt. Pijn heeft tijd nodig om te helen. Maar het is ook een keuze om het daadwerkelijk te doen.
Kun je elk onrecht vergeven?
Niet elk onrecht is even groot. Als iemand een rotopmerking maakt, kun je dat misschien makkelijk langs je heen laten glijden, het vergeven en klaar. Het doet misschien even pijn, maar niet aanhoudend, omdat je het eigenlijk ook wel weer vergeet. Als iemand veel vaker rotopmerkingen maakt, wordt het al moeilijker om het telkens langs je heen te laten glijden. Dan moet je het misschien wel bij de ander bespreekbaar maken dat je wilt dat het stopt.
Maar als je bijvoorbeeld het slachtoffer bent van incest of mishandeling, dan is dat echt groot onrecht! En dan is het menselijkerwijs bijna niet mogelijk om iemand te vergeven, omdat het zóveel pijn doet. We hebben écht Gods genade en vergeving nodig.
Gods principes over vergeving
Want wanneer iemand je gekwetst heeft, wat lijnrecht tegen Gods principes van de liefde ingaat, dan kan dat een enorme wond van pijn geven. En ja, misschien dat het door de tijd heen een soort litteken wordt. Maar als de wond niet goed wordt schoongemaakt, dan kan het zomaar ineens gaan etteren. Of de wond wordt weer opengehaald, doordat er iets gebeurt of iets gezegd wordt wat je raakt.
We beseffen vaak niet hoeveel energie het kost als we rond blijven lopen met oude pijn. In het Engels zeggen ze: ‘Hurt people, hurt people.’ Oftewel: als iemand pijn heeft, dan is hij geneigd om ook anderen pijn te doen. Niet per se expres, maar dat gebeurt, omdat je dan negatief getriggerd of geraakt wordt. En dat houdt de pijn (bij beide partijen) in stand.
Als je de ander niet vergeeft, dan:
- Blijf je hangen in die negatieve emoties of gevoelens
- Blijft het onrecht zich herhalen in je hoofd, waardoor je er nooit vanaf komt
- Kan je niet sterker uit het onrecht komen, maar blijf het je neer drukken
- Zal er altijd een deel zijn van jezelf wat niet volledig in het licht is of kan zijn
- Kun je de ander nooit echt recht in de ogen kijken
Niet vergeven heeft dus vooral negatieve gevolgen voor jou zelf.
tekst gaat onder afbeelding verder…
Wie heeft er het meest last van als je niet vergeeft?
Maar kijk jezelf nu eens recht aan in de spiegel: wie heeft er het meest last van dat jij die ander niet vergeeft? Die ander of jij?
Juist ja: jij zelf!
Want sommige mensen wéten niet eens dat ze anderen gekwetst hebben, laat staan dat ze er excuses voor gaan maken. En zij leven gewoon lekker hun leven, terwijl jij dag in dag uit dat ene moment of die vele jaren van pijn als een soort video herhaalt in je hoofd.
Anderen weten wel degelijk dat ze iemand onrecht hebben aangedaan, maar ze negeren het of ze durven je niet om vergeving te vragen. Misschien leven ze met een schuldgevoel, maar misschien ook niet. En ondertussen verpest jij je eigen leven, doordat je nog zo vaak met het onrecht bezig bent in je hoofd.
Dus stel jezelf een belangrijke vraag:
Welk onrecht is mij aangedaan waar ik (misschien zonder dat iemand anders het weet) nog steeds pijn van heb of waar ik nog boos of verdrietig over ben?
Wat doet het met je als je over dat onrecht nadenkt? Wat gebeurt er in je lichaam of welke gedachten komen er in je op?
En stel nou…
Stel dat je nooit meer over dat onrecht zou hoeven nadenken. Als je verder kon leven alsof het nooit gebeurd was? Of misschien niet dat het nooit gebeurd was, maar dat je er wel vrede over hebt, omdat je weet: het heeft me gevormd en gekneed en het heeft me gebracht waar ik nu ben. Het had nooit mogen gebeuren, maar het is nu goed, want ik laat het los?
Want dát is wat vergeven is: je laat het bewust los.
Het is een pittige bewustwording. Maar besef je dat als het onrecht allang voorbij is en als jij het in je hoofd vasthoudt (omdat je wilt dat jou recht gedaan wordt) jij nu de dader bent geworden van het onrecht in je eigen hoofd? Die ander heeft jou misschien 1x of 100 keer onrecht aangedaan, maar jij hebt jezelf misschien wel 1000x hetzelfde onrecht aangedaan door die video’s in je hoofd af te laten spelen en door hele gesprekken en discussies aan te gaan met die ander in je eigen hoofd!
Dus nogmaals: stel dat je al die gedachten niet meer zou hebben? Wat zou dat je geven? Wat zou dat veranderen in je leven? Waar zou je dan energie voor hebben die je nu niet hebt, omdat je zoveel energie kwijt bent aan het piekeren over dat onrecht?
Wat levert vergeving je op?
Vergeving kan ontzettend moeilijk zijn, maar is één van de meest bevrijdende oplossingen voor veel problemen in ons leven.
Niet vergeven:
- Houdt je boos
- Maakt je bitter’
- Kost een hoop energie
Wel vergeven, geeft je:
- Vrede in je hart
- Blijdschap en een diepe vreugde
- Betere relaties
- Enorm veel energie
Hoe kun je die ander vergeven?
En hoe doen we dat dan? In eerste instantie is het belangrijk om te beseffen dat vergeving een wilsbesluit is. Ik schreef het al eerder, maar sommige dingen zijn menselijkerwijs niet te vergeven, dat kunnen we alleen vanuit Gods genade. En als jij daarmee geconfronteerd wordt, dan is het van belang dat je ervoor kíest om te vergeven, ook al vóel je het (nog) niet. En misschien moet je daar dus niet één keer voor kiezen, maar wel honderd keer. Net zo lang totdat alle pijn en de bijbehorende gevoelens echt weg zijn.
En waarom zou je dat doen? Waarom zou je dat gevoel van wraak loslaten? Juist! Omdat je daar zoveel voor terug krijgt. Je voelt je bevrijd! Het geeft je nieuwe energie. De touwtjes uit het verleden worden doorgeknipt, wat jou de mogelijkheid geeft om te groeien. Het zal je helpen om sterker te worden. Misschien vind je er zelfs wel jouw zingeving in, wanneer je ánderen die nog in diezelfde pijn zitten, kunt helpen om eruit te komen.
Maar vergeven is belangrijk, omdat God het ons gebiedt om te doen! Hij wil dat we vrij zijn. Hij wil dat we liefhebben. Niet alleen hen die ons liefhebben, maar juist ook onze ‘vijanden’. En die vijand kan zomaar je eigen moeder zijn, of een broer of een collega…
‘Want als jullie anderen hun misstappen vergeven, zal jullie hemelse Vader ook jullie vergeven. Maar als je anderen niet vergeeft, zal jullie Vader jullie je misstappen evenmin vergeven.’ (Matteüs 6:14,15)
Zó belangrijk vindt God dat we anderen vergeven!
God wil je helpen met vergeving
Maar je hoeft het niet alleen te doen. Vervolgens vraag je God om hulp! Zeker voor al dat onrecht wat menselijkerwijs niet te vergeven valt, kunnen we niet vergeven zonder Gods vergeving hiervoor te ontvangen. Vraag de Heilige Geest om je (met hulp van een christencoach – je hoeft dit niet alleen te doen!) te laten zien welk onrecht jou is aangedaan en waarover je nog pijn hebt. Geef alle negatieve gevoelens de ruimte, want ze zitten in je hoofd en je lijf en ze moeten eruit.
Schrijf het op!
Schrijf eventueel een brief aan de ander om het onrecht op te schrijven en jouw bijbehorende gevoelens. Wat is er gebeurd en wat heeft het met je gedaan? Deze brief is niet bedoeld om op te sturen! Het moet echt een ongecensureerde versie zijn van hoe jij het onrecht hebt beleefd. Allen wat je denkt en voelt mag je erin zetten, ook als het niet per se waar is, maar jij dit wel zo voelt. Het proces helpt je om je eigen gevoelens helder te krijgen en om ze ook echt te mogen voelen!
Kies voor vergeving en zegen de ander
Elke keer wanneer je aan het onrecht denkt, zeg je: ‘Ik vergeef het je.’ En nog beter: ‘Ik zegen jou in Jezus’ naam.’ We hebben echt Gods liefde nodig hiervoor, maar het is zó krachtig wanneer jij die ander gaat zegenen. Oftewel: wanneer je goede dingen over de ander uitspreekt!
Ik ben zelf gepest op de basisschool en dat heeft me behoorlijk gekwetst. Maar op een gegeven moment ben ik dat meisje wat mij het meest pestte echt gaan zegenen. Iedere keer als ze in mijn gedachten kwam, bad ik voor haar en sprak ik goede dingen over haar uit.
Jaren later ontmoette ik haar weer op een bruiloft en ik was er zelf verbaasd over, maar ik vond het leuk om haar te zien. En ik was écht oprecht blij om te horen dat het goed met haar ging. Dát is de kracht van vergeving!
Aan de slag!
Dus, hoe moeilijk ook: stel jezelf die vraag: Welk onrecht is jou aangedaan waar je (misschien zonder dat iemand anders het weet) nog steeds pijn van hebt, of waar je nog boos of verdrietig over bent?
En ga ermee aan de slag om (samen met God) door de negatieve gevoelens heen te werken en het onrecht te vergeven!
Welk onrecht heb jij meegemaakt wat je op een goede manier hebt afgesloten en vergeven? Deel het met ons en bemoedig anderen hierin om hetzelfde te doen!
Heel veel zegen,
Carianne Ros
Oprichter en eigenaar TotalBalance
Christencoach, spreker en trainer
Het is mijn persoonlijke missie om vanuit Gods liefde anderen in hun kracht te zetten, zodat Gods liefde zich als een oliedruppel zal verspreiden. Vanaf 2001 ben ik dan ook trainer, coach en christentherapeut en heb ik – door Gods zegen- honderden mensen verder geholpen.
Klik op een ’tag’ voor meer artikelen.
Boekentip
Nee is oké – Carianne Ros & Michelle van Dusseldorp
Carianne Ros en Michelle van Dusseldorp zien het pleasen (‘ja’ zeggen, terwijl je ‘nee’ bedoelt) in hun praktijk keer op keer. Op basis van gesprekken met honderden mensen en grondige literatuurstudie ontdekten ze zeven ‘pleasetypes’. In dit boek leggen ze deze uit. Via een eenvoudige test kan de lezer ontdekken welk type bij hem of haar hoort.
Nee is oké biedt vele concrete adviezen om te groeien, zodat de lezer zelfbewuster in het leven kan staan en kan genezen van de please disease. Het boek geeft talrijke handreikingen voor een leven met minder moeten en meer vreugde.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!