Voorwaardelijke liefde en voor wat hoort wat

Voor wat hoort wat –
je krijgt het immers niet cadeau

“Voor wat hoort wat” is een spreekwoord dat verwijst naar de overtuiging dat er altijd een wederzijdse uitwisseling moet zijn in een relatie of interactie. Maar dat wijst éigenlijk op een ‘voorwaardelijke liefde’.

Dit idee kan ook van toepassing zijn wanneer iemand onveilig basisvertrouwen heeft en twijfelt of de ander bereid is iets voor hem of haar te doen zonder iets terug te verwachten. In deze situatie kan er sprake zijn van (wat we noemen) manipulatief gedrag, waarbij iemand probeert de ander een plezier te doen in de hoop gezien te worden. We noemen dit wel een manipulerende pleaser.

Voorwaardelijke liefde

Een manipulerende pleaser is iemand die constant zijn best doet om anderen te behagen en gunstig te stemmen, maar met een verborgen agenda. Ze zullen buitensporige vriendelijkheid tonen en overmatig hun best doen om anderen te helpen, maar doen dit vaak niet uit oprechte zorg of genegenheid voor de ander. In plaats daarvan verwachten ze dat de persoon tegenover hen iets terugdoet.

Gezonde relaties worden gekenmerkt door empathie, wederzijds respect en wederkerigheid zonder verborgen agenda’s. Het is essentieel om oprecht te zijn in je intenties en anderen te behandelen met oprechtheid en respect, zonder te verwachten dat er altijd iets tegenover staat. Dan kun je gaan spreken over een onvoorwaardelijke liefde (in plaats van de voorwaardelijke liefde).

PUBLICATIEDATUM: 3 november 2023 – 12:00

Schrijf je in voor de Balance Boost

En ontvang onze wekelijkse mail voor persoonlijke en professionele groei + GRATIS het e-boek 101 tips om bijbels te coachen

lk ontvang ook graag het e-boek '101 tips om Bijbels te coachen'
Lees hier de Privacyverklaring

Om spam aanmeldingen (door bots) te voorkomen hebben we een CAPTCHA toegevoegd. Als deze hier niet zichtbaar is dan opent na bevestigen (klikken op de knop) een nieuw scherm met het formulier waarin je definitief je aanmelding kunt bevestigen. Heel erg bedankt!

Klik op een ’tag’ voor meer artikelen.

Boekentip

Boekentip: Nee is oké, Carianne Ros & Michelle van Dusseldorp

Carianne Ros en Michelle van Dusseldorp zien het pleasen (‘ja’ zeggen, terwijl je ‘nee’ bedoelt) in hun praktijk keer op keer. Op basis van gesprekken met honderden mensen en grondige literatuurstudie ontdekten ze zeven ‘pleasetypes’. In dit boek leggen ze deze uit. Via een eenvoudige test kan de lezer ontdekken welk type bij hem of haar hoort.
Nee is oké biedt vele concrete adviezen om te groeien, zodat de lezer zelfbewuster in het leven kan staan en kan genezen van de please disease. Het boek geeft talrijke handreikingen voor een leven met minder moeten en meer vreugde.